POZORIŠTE U VRANJU USKORO U FUNKCIJI! Grad Bore Stankovića bez pozorišta je isto što i čovek bez duše! (FOTO)
Gradonačelnik i njegovi saradnici nisu zaboravili na izgorelo pozorište Bora Stanković u Vranju, Foto: Espreso.co.rs

grad za primer

POZORIŠTE U VRANJU USKORO U FUNKCIJI! Grad Bore Stankovića bez pozorišta je isto što i čovek bez duše! (FOTO)

Gradonačelnik i njegovi saradnici nisu zaboravili na izgorelo pozorište Bora Stanković u Vranju

Objavljeno: 16:44h

Od kako je pozorište u Vranju izgorelo 2012. godine mogli da vidimo brojne najave, datume, čak smo i čuli da je novac prikupljen. Veći deo javnosti je bio ubeđen da je "stvar rešena" i da će pozorište dobiti novi izgled čim pre.

Prošlo je šest godine od velikog požara u kojem je izgorela zgrada pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, stara 126 godina, na čijim je daskama pre više od veka Radoje Domanović lično režirao Njegošev Gorski Vijenac. Dakle, ustanova kulture od suštinkog značaja.

Zgradu pozorišta u Vranju podigao je poznati vranjski trgovac Janča Jovanović Baldžija davne 1892. godine. Kao takvo, zdanje je bilo pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nekadašnji izgled pozorišta 'Bora Stanković
Nekadašnji izgled pozorišta "Bora Stanković" u Vranju foto: Pozorište Vranje

U međuvremenu skupljen je novac za obnovu, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

Od kako je gradonačelnik dr Slobodan Milenković na funkciji zajedno sa svojim timom dali su sve od sebe da Vranje dobije teatar kakav zaslužuje.

1 / 3 Foto: Pozorište Vranje

Pozorište i dalje nije u funkciji. Nakon požara desio se problem sa otrovnim oplatolom što je iziskivalo dekontaminaciju pozorišta.

- Nakon prve faze radova na sanaciji pozorišta došlo je do dekontaminacije oplatolom, te smo bili prinuđeni da prvo izvršimo dekontaminaciju kako bi nastavili sa drugom fazom radova. Gradonačelnik je potpisao ugovor 2016. godine sa Vinčom o dekontaminaciji pozorišta. Ugovorna obavezna prema Vinči je tada bila višemilionska, pa je uglavnom grad Vranje izdvojio sredstva, a postojao je i račun gde su donatori uplaćivali sredstva- objašava za Espreso Slavoljub Stojmenović zamenik gradonačelnika Vranja.

Proces dekontaminacije pozorišta je trajao skoru godinu dana nakon čega je objakat u potpunosti bezbedan za boravak. Gradske vlasti su vrlo brzo ušle u proceduru za tender u vezi sa drugom vazom građevinskih radova što podrazumeva građevinske radove u celosti sa rokom od osam meseci.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

- Od sredine aprila 2018. godine do polovine januara 2019. godine je rok za izvođenje druge faze građevinskih radova uz pomoć i podršku Vlade Republike Srbije u finansijskom delu. Raspisaćemo i tender u što skorijem roku i za treću fazu kako ne bi gubili vreme. Treća faza podrazumeva opremanje pozorišta, uključujući zvučne i svetlosne efekte, sedišta - kaže zamenik gradonačenika.

Od 2012. godine do današnjeg dana glumci svoje predstave izvode u dogovoru sa Vojskom Srbije u njihovom Domu Vojske, pa se predstave tamo i prikazuju.

- Grad Vranje aktivno pomaže glumcima da ovu krizu prebrode i da mogu koliko toliko neometao da održavaju predstave u altrerntivnim prostorijama. Sve do 2016. g se toliko neozbiljno radilo na sanaciji. Kada smo videli šta smo zatekli, prosto nam je došlo da odustanemo, ali shvatili smo da to ne bi bilo rešenje za sve. Dakle, mi smo od aprila do sada dosta uradili i planiramo da do septembra 2019. godine pozorište zasija u punom sjaju.

Tradicija pozorišta " Bora Stanković" duga 126 godina se ipak nastavlja zahvaljujući sposobnom timu iz lokalne samouprave.

Pogledajte kako će izgledati pozorište "Bora Stanković" u Vranju:

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

- Cilj nam je da pozorište bude izgrađeno po najsavremenijim standardima. Troškovi jesu veliki, ali gledamo na budućnost , jer želimo da to pozorište traje - zaključuje Slavoljub Stojmenović zamenik gradonačelnika Vranja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Vranje- Grad za primer" podržanog od strane Grada Vranja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.