PO SNEGU, BEZ STOLICE, UZ MIŠEVE I FEKALIJE: Ova Srpkinja radi posao iz pakla, ali postoji i druga strana priče!
Slavica Pavlović žalila se na posao iz pakla, Foto: Profimedia/Printscreen/Twitter

šta li je istina

PO SNEGU, BEZ STOLICE, UZ MIŠEVE I FEKALIJE: Ova Srpkinja radi posao iz pakla, ali postoji i druga strana priče!

Slavica Palović iz Lazarevca, na društvenoj mreži Fejsbuk podelila je svoju potresnu priču

Objavljeno: 22:32h

Slavica Palović iz Lazarevca, na društvenoj mreži Fejsbuk podelila je svoju potresnu priču o lošim, nehumanim uslovima u kojim radi, o zlostavljanju koje trpi, ali i o zdravstvenim posledicama proisteklim iz loših uslova rada.

Međutim, firma za koju radi ne slaže se sa njenim tvrdnjama.

Naime, borba Slavice Pavlović za normalan život, prema njenim rečima započela je 2000. godine kada je operisala kičmu, a ona za humane uslove za rad 2005. godine. Ono što je prošla, ako je verovati njenim tvrdnjama u nešto više od jedne decenije, krajnje je mučno, potresno, nehumano, a što je najgore u svemu pogubno kako za već načeto fizičko zdravlje, tako i za ono psihičko.

- 2005. godine postala sam službenik obezbeđenja preko Omladinske zadruge u Kolubari. 2006. radila sam isti posao. Sada se ta firma zove Kolubara -usluge. U zaključenom ugovoru o radu piše: Sposobna za rad ali sa ograničenjima zbog posledica operacije kičme. Počela sam da radim u sektoru Baroševac u kome ostajem 12 godina - ovim rečima započela je svoju ispovest Slavica Pavlović.

Dodala je kako je posle manje od godinu dana boravka na toj poziciji usledila izmena smene i tada, kako kaže, počinje njena agonija koja je trajala nekoliko godina.

- Ulazim u smenu D i narednih nekoliko godina trpim psihička i seksualna uznemiravanja od poslodavca. Tačnije, zaključavao me u portirnici, branio kolegama da mi prilaze, jurio po portirnici, gurao, sabijao uza zid grudima nasrćući na mene. To se dešavalo u trećim smenama kada bi, po protokolu i zahtevu posla, tada ostajali sami. U prvim smenama sam ručno podizala teške, gvozdene rampe što mi je izazivalo velike bolove u leđima i gurala još teže gvozdene kapije. Često se nisam mogla uspraviti. Štitila sam kičmu koristeći najviše snagu ruku.Tako sam povredila i istegla obe tetive. U ovom sektoru sam promenila vise od 20 radnih mesta, prećutno kažnjavana što pomenutom nisam htela da budem ljubavnica. U firmi se znalo za to, njega su veličali, a mene su ismevali - piše ova žena.

Ona je u svom Fejsbuk postu objasnila kada, kako i zašto su počele da se javljaju posledice po njeno zdravlje, a uzrokovane ovim poslom.

- Radila sam po kiši, snegu, vetru, bez grejanja, bez stolice, uz miševe, zmije ispred, fekalije okolo. Pala sam istrčavajući na rampu jer mi je isti skretao pažnju da radim sporo. Izgrebala sam lice i ruke, nastavila dalje da radim. Zdravlje je bilo sve gore: pritisak, preskakanje srca, štitna žlezda, odlivi, pobačaj. Radila sam i u dve Direkcije, ali su me uvek vraćali na rampe. Zbog teških uslova za rad jednu portirnicu sam sama okrečila masnom bojom. Niko nije ni primetio. Stalna dodavanja medicinske dokumentacije niko nije želeo da primeti. Niko me nikada nije zaštitio. Za 8. mart koleginice bi odlazile ranije a ja ih menjala. U Medoševcu, na rampi, upisujem po 700 vozila u toku smene. Menjam dečaka na rampi koji povraća zbog teškog posla. Guši nas dim od uglja koji gori u kopu. Zbog gustog i jakog dima, kvasimo radne bluze i štitimo lice. Samo nas troje smo na otvorenom. Radimo tako oko mesec dana. Dok nas ubeđuju da je to magla, ja obolevam od pluća. U blatu sam. Jedva koračam. Bare oko mene, kamioni me zapljuskuju. Kosa mi je kaljava. Koristim muški toalet, ženskog nema. Šalju me u Ceroviti potok gde nikada ni jedna žena nije radila. Radim na dve rampe istovremeno. Sada ih guram. Nekada i na dva radna mesta istovremeno. Čuvam dva pištolja. Posle 12 sati rada nemam kome da ih predam. Šef kaže da ga ne uznemiravam! Stojim u mestu više sati, bez vode, na + 35. Noge mi klecaju. Kažu mi :"To je zdravo. Čekam šleper koji prevozi drva iz strugare. Sve ove godine sam radila na najtežim i najodgovornijim radnim mestima.Od prvog dana nosim rešenja sa najnižim koeficijentom. Sada je to 14 godina staža, koeficijent 1.47 - napisala je ova žena.

U nastavku svoje priče Slavica Pavlović navodi i kako je saznala da je i njena koleginica "šikanirana od strane istog poslovođe", te kako se tada pismeno obraća direktoru firme.

- Pravnica mi kaže: Ovo je za sud! Sutradan se ne seća. Slede: prva ekspertiza, EMNG snimak, magnetne, plućna bolnica, Pronizon 6 meseci, više puta ginekološke intervencije zbog hormonskog disbalansa poremećenim ogromnim stresom, gušenja,terapija protiv srčanog i moždanog udara. Otežano hodam, stradali mišići i tetive u nogama i rukama.Tabane jedva osećam. Nosim dijagnoze nepokretnog bolesnika - napisala je Pavlovićeva.

Nakon, kako objašnjava teškog zdravstvenog stanja u kome se našla, predloženo je da radi kao evidentičar, ali tu se ne završavaju njene muke.

- Šefovi i direktori se konstantno menjaju, ali je to ista grupa ljudi.Tadašnji šef obezbeđenja, Miletić, predlaže da radim kao evidentičar, a ostale žene sa tog radnog mesta ostale poslove. Prihvatam. Nakon nekoliko dana, ostale žene pomeraju, a ja počinjem da radim i svoj i njihove poslove - objašnjava Slavica Pavlović.

No, i sa tog mesta biva povučena, te kako kaže biva prinuđena da ponovo izabere rampu na kojoj će da radi.

- Toga dana ih prijavljujem Republičkoj inspekciji rada.Tek tada me raspoređuje u sektor Lazarevac, koji je lakši za rad, tek tada posle 13 godina dobijam rehabilitaciju. Na zahtev inspektora da u što kraćem roku potpišem aneks za pelazak, to i čine u par dana. Po nalogu Invalidske komisije iz Lazarevca, odlazim na Institut za medicinu rada. Iz firme mi daju opise za lažna radna mesta, koja više ne postoje ili na kojima nikada nisam radila. Na Institutu kažu: Tužite ih! Zbog teže ginekološke operacije, ubrzano polažem za licencu. Ulazim u grupu ispred moje. Licenca, lekarsko i diploma provereni u MUP-u. Izrevoltirani mojim obraćanjem Inspekciji rada najpre govore da moram u smenu. 6. oktobra 2017. donose da potpišem Aneks čistačice ili ću u suprotnom da dobijem otkaz. Potpisujem nešto što me tera u invalidska kolica. Pozlilo mi, pritisak 230 sa 120 - piše ova radnica.

Nakon toga je, kako kaže odvezena u Hitnu pomoć, no taj događaj, prema njenim rečima nije evidentiran.

- Tehnički direktor, koji do tada nikada nije hteo da me primi na razgovor i pored mog višegodišnjeg pokušaja i pismenih i telefonskih obraćanja, poziva me da do 15h dođem kod njega u kancelariju. Ulazim, direktor mi pruža ruku i kaže: "Jesi li znala da smo jači od tebe?". Odlazim na dugo bolovanje. Druga ekspertiza koja me upućuje na invalidsku komisiju i procenu radne sposobnosti. U rešenju stoji kako nisam sposobna za čistačicu. Ograničenje u 4 medicinske oblasti, te kako sam sposobna za administrativne poslove - objasnila je u svom Fejsbuk postu Slavica Pavlović.

U nastavku objašnjava kako su joj rekli da ne razumeju šta piše u gore pomenutom uverenju invalidske komisije, te kako je donela pojašnjenje istog. - Rešenje nisu usvojili. Tužim firmu.Tražim da me rasporede na radna mesta predložena od strane invalidske komisije: lakša, kancelarijska.Tražim da se poništi Aneks čistačice.Obratila sam se svim ministarstvima, Vladi, direktoru EPS-a, sindikatu. Dok čekam ishod suđenja, odlazim na radno mesto "Servis Pavlović" u Šopiću.Sedim pored prostorije kotlarnice. Pored mene otpadni materijal, fekalije, dim, gomile uglja i drva. Posle teških razgovora, čekam ishod - objašnjava ova radnica.

Glavna rasprava suđenja bila je zakazana za 8.10.2018. godine. Slavica Pavlović, priča, kako joj se sudija kojoj je dodeljen ovaj slučaj drsko obraćala.

Njima se prisno javlja. Veoma glasno i svađalački mi se obraća od samog početka i naređuje da odgovaram samo sa da i ne. Ne dozvoljava da bilo šta drugo kažem, već me navodi na odgovore koji pravdaju sve što je bilo loše. Ne želi da pogleda ni primi dokaze. Nekoliko puta pitam sudiju: "Zašto se derete na mene?", na šta mi odgovara "zato što je sudija". Nije mi dozvolila da kažem vrlo važne stvari u vezi sa onim što me pita, a navodi da sa "da" odobrim sve šta su mi radili. Tražila sam izuzeće sudije

U zaključku svoje ispovesti ova žena navodi kako je sve što je napisano istina, te kako za sve to poseduje dokaze, te moli odgovorne institucije za pomoć. - Odgovorno tvrdim da je sve sto je napisano istina, posedujem dokaze. Molim odgovorne institucije i pojedince da ovaj problem shvate ozbiljno i da posle svih ovih godina preduzmu konkretne korake - zaključila je Slavica Pavlović.

Ovim povodom kontaktirali smo firmu za koju radi Slavica Pavlović "Kolubara - usluge", kako bi smo saznali kako oni komentarišu celu ovu situaciju, te da li je istina sve ono što je ova žena iznela u javnost.

No, Dragan Marković sa kojim smo razgovarali ispričao nam je nešto drugačijoj priči u kojoj navodi kako Slavica Pavlović trenutno radi na najlakšem radnom mestu u okviru firme, te kako je izgubila licencu za Službenika obezbeđenja koje izdaje MUP.

- Ništa nije tačno od toga što ona priča. Ta situacija sa njom traje od 2005. godine. Ona nije oštećena za platu ni za jedan dinar. Zbog lekarskog pregleda, koji nije prošla, izgubila je licencu Službenika obezbeđenja, koju dodeljuje MUP, ali isti i oduzima. Trenutno radi u "Servisu Pavlović" na najlakšem radnom mestu. Ne tražimo joj ništa, kažemo joj da samo dođe na posao, da prebriše sto ako hoće, a i to ne mora ako neće. Ne znamo više šta da radimo, optužila je 14, 15 ljudi za sve ovo vreme. Čak i socijalnu radnicu, koja je divna žena. Tužbe je nosila i u BIA i EPS i u 29. novembar. Bojović nam je rekao da uradimo nešto samo da ta žena više ne dolazi - rekao je Marković za Espreso.

Kada smo ga suočili sa optužbama koje je Slavica Pavlović iznela, o tome kako radi na mestu gde je suočena sa prljavštinom, blatom, fekalijama, rekao je kako je jedino moguće da ona zađe na područja gde je takva situacija.

- Ona ne ide na teren, na terene idu drugi radnici. Ona nema ništa sa tim - objasnio je Marković.

Dodao je još i kako je i njena zastupnik na sudu odustao od toga da je brani, te kako glavna rasprava suđenja nije održana jer je Pavlovićeva tražila izuzeće sudije.

- I njen zastupnik na sudu je odustao od toga da je brani. Slavica Pavlović započela je raspravu sa sudijom govoreći joj "Šta ti znaš", a onda je tražila i njeno izuzeće. Niko je ne tera da radi teške poslove - objasnio je Dragan Marković za Espreso.

Bonus video:

DOSADAN POSAO PRETVORIO U DEČIJU IGRU! Dostavljač se vrhunski zabavlja i ne stidi se da to i pokaže!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.