OJ TI SEKO ISPOD VUKE, ZABIJEM TI OD PO MUKE: Da je ovaj lik danas u Zadruzi, uklopio bi se kao od šale!
Sramotne Vukove reči, Foto: Zorana Jevtić

CRVEN BAN, ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

OJ TI SEKO ISPOD VUKE, ZABIJEM TI OD PO MUKE: Da je ovaj lik danas u Zadruzi, uklopio bi se kao od šale!

Nakon njegove smrti nađene su, između ostalih, narodne pesme koje pripadaju žanru takozvanih osobitih, tačnije, erotskih

Objavljeno:

Na današnji dan rođen je srpski jezički i pravopisni reformator Vuk Stefanović Karadžić, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske kulture, tvorac novog pravopisa i književnog jezika, genijalni samouk koji je napravio odlučan preokret u srpskoj literaturi - ona je od njegovog vremena dobila izrazito narodno i nacionalno obeležje.

Njegovu krilaticu "čitaj kao što pišeš, piši kao što govoriš" zna svaki đak.

Ipak, ne bi đaci trebalo da znaju baš sve što je on pisao.

Naime, u zaostavštini Vuka Stefanovića Karadžića nakon njegove smrti nađene su, između ostalih, i narodne pesme koje pripadaju žanru takozvanih osobitih, tačnije, erotskih narodnih pesama.

Ta Vukova zbirka, čuvena peta knjiga narodnih pesama, dugo skrivana od očiju javnosti najzad je objavljena tek 1974. godine u ograničenom tiražu i "u naučne svrhe" , a u širu javnost, u skraćenom obliku, sišla je 1979. pod naslovom "Crven ban".

Vuk u Beču 1814. godine, na nagovor rođake Savke Živković, odlučuje da prikuplja i tzv. ženske pesme, pesme u kojima su bezobrazne reči.

U „Osobite pesme“, kako ih je Vuk zvao, ušle su sramotne reči, onako kako se govore u narodu. Stihovi su pevani i kazivani na mobama, na poselima, u posebnim obrednim kontekstima i drugim prilikama. Lascivne reči koje se tiču seksualnih odnosa, kako je to narod imenovao, Vuk je uneo i u prvi rečnik (1818).

- Zbog toga je njegov rečnik bio napadan, dobrim delom i uništen, a podsetimo, sve je to bio i povod mitropolitu Stratimiroviću da baci anatemu na Vukovo delo. Naravno, bio je to otpor Vukovoj reformi jezika i pravopisa. Verovatno poučen iskustvom sa štampanjem prvog rečnika, Vuk je odlučio da određeno usmeno narodno stvaralaštvo ostavi za druga vremena - rekla je ranije mr Ljubomir Milutinović, upravnik Vukove zadužbine.

Mi vas podsećamo na neke pesme koje je Vuk sakupio u ovoj zbirci.

DIKO NEGO

"Diko, nego, ja bi s tobom leg'o!"- "Srce, nego, nisi lepo leg'o, Ustan' gore da namestim bolje!"

NIJE TRAVA

Devojčica ljubičicu brala, Ubola je u pi*icu trava - Nije trava, već ku*čeva glava!

SEKI ISPOD VUKE

Oj ti seko ispod Vuke, Zabijem ti od po muke!

OPET OPA CUPA

Opa' cupa, Pod njam rupa, I dva klina I batina.

SEKICA I BRAĆA

"Oj sekice, dajder malo p*ce!" "Ne dam, braco, debele si kite!" "Daj mi, rano, rendisaću malo!' "Oj sekice, dajder malo p*ce!" "Ne dam, braco, dugačka si k*rca" "Daj mi, rano, odrezaću parče!" "Ne rež' k*rca, ne vidio sunca Ta ne kvari p*ci zalogaja!"

OPET NI RAJA NI KRAJA

Devojka se uz k*rac penjala Ne bi li se raja nagledala, Ili raja ili k*rcu kraja, Desna joj se noga omaknula. Devojka je desnu nogu klela: "Desna nono, jebeno ti deblo Bud s' omače, jer ne natače!"

MATERIN SAVJET

Čobanica pasla ovce, Izgubila jedno zvonce. Prebirala travicu, Nasla k*rca glavicu, Nosila je materi: "Majko moja, što je ovo?" "Ćerce moja, Milena, To je p*čka, zatuka Ponosi ga Jelači Nek' t' nauči j*bači!'

MOMA I MOMČE

Mlada moma plavu kravu muze, Mlado momče k*rcem tele ljoka. Mlada moma momku požurila: "More, momče, ne slomi ljokaca, Ne damo ti ogrepsti bakrača, Nit' ćemo ukuvat' kolača!"

Za još odlomaka ove knjige kliknite OVDE.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.