ZA BOJANA GRUJIĆA SADA JE ČUO CEO SVET: Svi su ODUŠEVLJENI njegovom skulpturom u Egiptu (FOTO)
Bojan Grujič u Egiptu na "Svetskom Forumu Mladih 2018", Foto: Privatna arhiva

ponos srbije

ZA BOJANA GRUJIĆA SADA JE ČUO CEO SVET: Svi su ODUŠEVLJENI njegovom skulpturom u Egiptu (FOTO)

Ove godine na simpozijumu je učestvovalo 72 učesnika iz raznih zemalja poput Španije, Jermenije, Rusije, Kine, Kosta Rike, SAD kao i mnogih drugih

Objavljeno:

Bojan Grujić je kao zvanični predstavnik Srbije učesvovao na simpozijumu skulpture „Memorijal Humanosti“ a u okviru većeg događaja „Svetski Forum Mladih 2018“ u Šarm El Šeiku, Južni Sinaj, Egipat. Zamisao Šoše Kamal, idejnog tvorca simpozijuma, je da se uradi 195 srca, svako od njih će predstavljati jednu zemlju. Ove godine na simpozijumu je učestvovalo 72 učesnika iz raznih zemalja poput Španije, Jermenije, Rusije, Kine, Kosta Rike, SAD kao i mnogih drugih.

Bojan Grujić u Egiptu na 'Svetskom Forumu Mladih 2018
Bojan Grujić u Egiptu na "Svetskom Forumu Mladih 2018" foto: Privatna arhiva

Rezultat celog simpozijuma je da se napravi jednistveni u svetu, Memorijalni centar Humanosti, koji će podsećati na tragične događaje koji su zadesili svet 20. i 21. veka, poput ratova, oružanih sukoba, gladi i bede. Cilj memorijalnog centra je da oživi čovečnost, izgubljenu u ovim tragičnim događajima. Centar je napravljen nadomak Šarm El Šeika, a pored stalne izložbe skulptura srca, memorijalni centar se koristi za diplomatske mirovne skupove, konferencije i predavanja. Ovih dana, od 3-7 Novembra, Šarm El Šeik je mesto gde se održavaju brojne diplomatske diskusije, seminari i radionice, na kojim prisustvuju mladi iz celog sveta, sa pratećim društvenim, naučnim i kulturnim događajima. U samom srcu memorijalnog centra, nalaze se skulpture postavljene na 72 mermerna stuba, na platou pokrivenim belim mermerom, sa zapanjujućim prizorom sinajskih planina u pozadini.

„Memorijal Humanosti“
„Memorijal Humanosti“ foto: Privatna arhiva

Svi učesnici su tokom tri nedelje radnog dela simpozijuma pravili srce, svako u svom materijalu i stilu, pa su tu bila geometrijska rešenja, anatomska, konceptualna, od materijala poput kamena, drveta, metala i bronze, pa sve do nekonvencionalnih kombinovanih tehnika. Na simpozijumu Bernard Stimfler, učesnik iz Austrije je čak uradio srce napravljeno od hleba! Bojanova skulptura je napravljena od poliesterske smole sa komponentama i uređajima za masovnu digitalnu komunikaciju. Anatomski je oblikovano ali sa posebnim konceptom. Naziv rada je „Digitalne emocije“.

- Srce koje sam napravio od poliesterske smole je delimično prozirno, ono bledi, a ipak, u njegovoj unutrašnjosti, tragovi modernih uređaja se pojavljuju.To su delovi od iskorišćenih telefona, matičnih ploča, čipovi, žice i sl. Da li zbog ubrzanog razvoja tehnologije naši životi i osećanja postaju digitalni? Da li je viralno važnije od realnog? Ovaj rad otvara pitanja koja će generacije koje dolaze sve više susretati, dok depresija i anksioznost će biti sučeljeni dehumanizovanom viralnom društvu - rekao je Bojan o svom radu.

Bojan Grujić i Skulptura 'Digitalne emocije
Bojan Grujić i Skulptura "Digitalne emocije" koju je napravio foto: Privatna arhiva

On dodaje da njegova skulptura, kao i skulpture drugih učesnika, postavlja pitanja o čovečnosti i socijalizaciji, koja je ugrožena odsustvom komunikacije na direktnom nivou, bez posredstva sredstava za masovnu komunikaciju.

Putovanje u Egipat, zemlju jedinstvene kulture, zauvek će pamtiti.

- Egipat je jedinstvena zemlja, za nas potpuno drugačiji svet, sastavljen od elemenata faraonske, afričke, grčko-rimske, koptske i arapske kulture. Ljudi su posebni ljubazni iako veliki deo zemlje živi u siromaštvu, I pored toga, ulažu u umetnost i kulturu za koje i sami najbolje znaju da je, pored religije, noseći stub jedne nacije - kazao je Bojan.

1 / 10 Foto: Privatna arhiva

Osim festivalskog dela, učesnici su imali prilike da posete i razne znamenitosti.

- Tokom festivala organizatori su nas obradovali poseti Kairu i velikim piramidama u Gizi i obilaskom muzeja egipatske kulture. Organizatori su bili prijatni, gostoljubivi i uložili veliki trud da sve bude na mestu. Jedina stvar kojom nisam bio zadovoljan su česta kašnjenja, zbog haotičnog saobraćaja, na koje su oni, očigledno navikli, tako da je čekati jedan sat na prevoz nešto što možete očekivati u Egiptu. I pored toga, prijatnost i ljubaznost, po kojem je poznat arapski svet, učinili su moj boravak krajnje prijatnim - ističe Bojan.

Bojan je nakon učešća "Svetskom forumu mladih 2018" u Egiptu pozvan od strane Egipatskog ambasadora u posetu Ambasadi u Beogradu, kako bi podelio svoja iskustva o ovom događaju koji je u Egiptu od nacionalnog značaja.

- Na primer, avioni su pokriveni natpisima „World Youth Forum“ tj. Svetski Forum Mladih, na kojem sam sa ponosom predstavio našu zemlju - dodaje on.

Bojan nakon posete Egiptu, nastavlja sa svojim umetničko-diplomatskim radom.

- U planu je da predstavim našu zemlju u Sloveniji, na festivalu Ledena Dežela, gde ću ove godine praviti dve skulpture koje će predstavljati zmajeve. Nakon toga takođe je u planu takmičenje u rezbarenju monumentalnih skulptura u ledu u Rusiji, kao i rezbarenje skulptura u snegu u dva zimska centra u Italijanskim Alpima. Ponos mi je da predstavljam tri boje našeg naroda, želim da svima pokažem i ispričam najlepše o svojoj zemlji, istoriji, narodu, a takođe i divnom Podrinjskom kraju i Ljuboviji, koja ima uvek mesto u mom srcu, gde god da idem - kazao je Bojan i dodao da bez podrške koju nesebično dobija, ništa ne bi bilo isto.

- Najveću podršku imam od svoje porodice i supruge Helena, odakle crpim snagu i želju za radom i novim uspesima. Takođe veliku podršku imam od svojih sugrađana i kolega u školama gde predajem likovnu kulturu- zaključuje on.

BONUS VIDEO: AKO PROĐEŠ KROZ OVAJ TUNEL, OSTVARIĆE TI SE VELIKA ŽELJA: Prošla sam kroz NOVU BEOGRADSKU ATRAKCIJU na Obilićevom vencu kako bih testirala ovo!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.