Bojan Grujić pravi božanske skulpture od leda, a sada je I RUSIJA VIDELA ŠTA OVAJ SRBIN UME (FOTO) (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

ČUDA OD LEDA

Bojan Grujić pravi božanske skulpture od leda, a sada je I RUSIJA VIDELA ŠTA OVAJ SRBIN UME (FOTO) (VIDEO)

Sjajan umetnik je ovog puta umeće pokazao van granica Srbije

Objavljeno: 20:42h
Bojana Kontić

Talentovani vajar Bojan Grujić iz Ljubovije, o čijim neverovatnim skulpturama od drveta, kamena i metala je Espreso već pisao, učestvovao je krajem 2017. godine na tri festivalu rezbarenja skulptura u ledu. Prvi od njih "Ledena dežela", održan je u novembru u Ljubljani.

- Pozvan sam kao prvi predstavnik Republike Srbije na festival "Ledena dežela" koji se održao 5. put u Ljubljani. To je prvi put da sam se susreo sa ledom, gde sam naučio tehnike rada sa tim neobičnim materijalom. Prvog dana sam osetio da mi led kao materijal prija i da je izuzetan izazov za rad, i napravio sam skulpturu koja predstavlja mitološko biće drevnih Lužičkih Srba, šumskog duha "Kosmodeja".

Skulptura od leda 'Kosmodej
Skulptura od leda "Kosmodej", koju je Bojan Grujić napravio na festivalu "Ledena Dežela" u Slovenijifoto: Privatna arhiva

Nakon uspešnog učešća na festivalu u Ljubljani, usledio je novi poziv, ovog puta za Rusiju.

Bojan Grujić sa bratom i prijateljem iz Moskeve na festivalu u Tomsku
Bojan Grujić sa bratom i prijateljem iz Moskeve na festivalu u Tomskufoto: Privatna arhiva

- Nakon festivala u Sloveniji, usledio je poziv za prestižni međunarodni festival "Hrustalnij Tomsk" ili Kristalni Tomsk, gde je 40 umetnika učestvovalo u izradi 2 skulpture. Dvadeset timova predstavljali su Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Poljsku i po prvi put, zajedno sa mojim bratom kao članom tima i sa mnom kao kapitenom, predstavnike Republike Srbije. Od 20 ledenih blokova dimenzija 2x1x0,4 metara napravili smo ledenu skulpturu visoku 4,2 metra, koja je predstavljala slovenskog boga vetra Striboga. Stribog je bog vetrova, vodenih tokova i kao takav je donosio zimu i hladne dane a isto tako i tople vetrove i najavljivao dolazak proleća. Moja skulptura je nastala na zadatu temu organizatora - sile prirode, a naziv mog rada je bio "Energija Vetra" ili "Moć Vetra".

Ledena skulptura Stiborg sa festivala u Tomsku
Ledena skulptura Stiborg sa festivala u Tomskufoto: Privatna arhiva
Ledena skulptura Stiborg sa festivala u Tomsku
Ledena skulptura Stiborg sa festivala u Tomskufoto: Privatna arhiva

Uprkos napornom radu i niskim temperaturama, Bojan sa ovog festivala nosi samo lepe uspomene.

Bojan Grujić sa prijateljima u Tomsku
Bojan Grujić sa prijateljima u Tomskufoto: Privatna arhiva

- Bilo je to nezaboravnih 7 dana celodnevnog rada, nekad i po 14 sati. Naročito, izazov je bio raditi na temperaturama u rasponu -15 do -25. Tokom boravka u Tomsku svitalo je oko 9-10 a smračivalo se oko 2-3 a par dana je bilo svega nekoliko sati dnevnog svetla. Po mraku, na ledenom vetru i vremenu uspeli smo da završimo skulpturu. Za mene je to bilo više od rada na umetničkom delu, stekao sam mnogo novih prijatelja, sreo stare, jer mi ovo nije prvi dolazak u Rusiju na umetnička takmičenja i simpozijume. Takođe mi je izuzetno značio timski rad i vreme koje sam proveo sa svojim bratom, prijateljima i braćom Rusima, koji su me kao i uvek srdačno dočekali.

Bojan Grujić sa bratom ispred završene skulpture
Bojan Grujić sa bratom ispred završene skulpturefoto: Privatna arhiva

Poziv za učešće na novom festivalu usledio je odmah nakon Bojanovog povratka iz Rusije. Talentovani vajar nije imao vremena da se vraća u rodnu Ljuboviju, već je odmah iz Beograda produžio na jezero Bled "u nove pobede".

- Po završetku festivala vratio sam se za Beograd i odmah sam produžio u Sloveniju, gde sam ponovo pozvan, od strane organizatora umetničkih festivala, Mira Rismonda, koji je ovaj put pokrenuo prvi međunarodni festival rezbarenja skulptura u ledu, na jezeru Bled u Sloveniji. Zadata tema je bila Bled a ja sam kao predlog dobio zadatak da uradim skulpturu bledskog veslača. Povodom toga, uradio sam skulpturu Iztoka Čopa, slovenačkog olimpijskog veslača. Bio je to produžetak skulptorskog usavršavanja i ponovnog susreta sa Mirom, sa kojim sam razvio dobar prijateljski i kolegijalni odnos.

Skulptura Iztoka Čopa, slovenačkog olimpijskog veslača
Skulptura Iztoka Čopa, slovenačkog olimpijskog veslačafoto: Privatna arhiva

Bojan sada radi na novim projektima, a jedna stvar posebno mu je bitna u poslu kojim se bavi. Kako kaže, bez toga ništa ne bi bilo isto.

- Posle svih festivala, vreme provodim praveći nove projekte i porudžbine za skulpture. U svemu tome veliku podršku imam od svoje porodice, naročito brata Ivana i devojke Helene, bez kojih sav trud i rad, ne bi imao smisla.

Helena, Bojanova najveća podrška
Helena, Bojanova najveća podrškafoto: Privatna arhiva

Kako Bojan pravi skulpture od leda, pogledajte u videu:

BONUS VIDEO: Bugarska 2017, letovanje


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.