SRBI SE BORE JEDAN PROTIV DRUGOG, A RUSI SU UJEDINJENI! Biković otkrio srpsku SRAMOTU, a onda je OPLJUVAO rijaliti
Miloš Biković je veoma cenjen u Rusiji, Foto: Dragana Udovičić

EMOTIVNA ISPOVEST GLUMCA

SRBI SE BORE JEDAN PROTIV DRUGOG, A RUSI SU UJEDINJENI! Biković otkrio srpsku SRAMOTU, a onda je OPLJUVAO rijaliti

Ono što jedan narod čini narodom nije teritorija, nije prirodno bogatstvo, već snaga kulture, rekao je Biković

Objavljeno:

Proslavljeni srpski glumac Miloš Biković u intervjuu za "Iskru" govorio je o sličnostima i razlikama između Rusije i Srbije, o medalji koju će dobiti od predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i o rijalitijima.

„Naravno da nema budućnosti bez prošlosti. Ono što jedan narod čini narodom nije teritorija, nije prirodno bogatstvo, već snaga kulture, duhovna snaga. Dakle, sve ono što je nevidljivo. Mi možemo svoj život da nastavimo kao Rumuni ili Grci i ništa se u našem životu bitno neće izmeniti, osim što ćemo nestati. Nemoguće je odreći se onoga što ste zaista vi“, rekao je on.

Na pitanje koliko se suštinski razlikuju Rusija i Srbija, Biković odgovara:

"Pitanje je šta je za vas suština. U tom nekom dubokom poimanju realnosti, mi smo praktično isti. Ne postoje neke velike razlike zbog kojih nismo jedan narod, već bratski narodi, a te razlike su mentalitetske. Kod njih postoji jedna ključna razlika, nešto što kod nas ne postoji, i zbog toga su oni najveća zemlja na svetu, a mi smo razdeljeni sa tendencijom da se još više razdelimo – oni umeju jedni za druge da se bore, a mi jedni protiv drugih. To je ključna razlika. Kod njih nema onog našeg „Ti ćeš mene da učiš!“, „Ja sam najpametniji.“ i oni imaju neku moć pokajanja. Imamo i mi, ali ne u toj meri. Mi smo na ovo zaboravili. Možda je to razlika, a možda i nije. Govorim kako meni sve to izgleda".

Biković je imao odgovor i na pitanje otkud tolika pomama društva za voajerizmom? Današnji filmovi su puni golotinje, užasnog jezika, nasilja. Da li je to ono što zaista ljudi žele ili se odnekle nameće ta rijalitizacija svega vezanog za društvo? Da ovo nazovemo rijalitizacijom realnosti.

"To jeste posledica manjka sadržaja. Mnogo je polutalentovanih autora, raznih profitera nad ljudskom potrebom da se duša hrani, a oni je hrane instant duševnom hranom, a to je rijaliti. Mislim da to diktira jedan sistem koji je čoveka stavio na pokretnu traku i taj čovek konzumira dok ne bude pojeden. To je ono što diktira, a ne neka promišljena ideja. Mnogo je veći problem nedostatak sadržaja, ako govorimo o Srbiji, nego samo postojanje rijalitija. Sadržajem bih ja vodio borbu protiv rijalitija. Ne bih ih zabranjivao. Možda bih ih donekle uredio da se ne prikazuju baš na svakoj nacionalnoj televiziji ili bih ih pomerio na neko određeno vreme u programskoj šemi. Ne bih cenzurisao, ali bih regulisao. Treba ponuditi više kulture. Mlade ljude treba zaštititi jer njima još uvek nisu formirani kriterijumi".

Dobija prestižno priznanje u Rusiji - Miloš Biković
Dobija prestižno priznanje u Rusiji - Miloš Biković foto: Dragana Udovičić

"Naravno, nagrade znače. Velika mi je čast što će mi tu nagradu Putin lično uručiti", rekao je Biković o dodeli visokog odlikovanja 4. novembra koje će mu lično dodeliti Vladimir Putin.

"Ne verujem da Putin nešto o nama ne zna, ali iskoristio bih priliku da porazgovaramo o tome kako možemo unaprediti saradnju u oblasti kinematografije. Pokušao bih da iznesem neke konkretne predloge koji bi sistemski pomogli našim filmovima da izađu na rusko tržište i samim tim nama obezbedili jednu trajnu opciju za disanje pošto je stanje naše kinematografije neizdrživo, jer je neodrživo. Svaki film je u startu gubitak, jer mi nemamo tržište. Kada bi se rusko tržište otvorilo intervencijom ruske države, onda bi naša kultura, i naša kinematografija, potpuno drugačije izgledala".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.