MIHOLJSKO LETO TRAJAĆE JOŠ SAMO NEKOLIKO DANA: Evo kada nam stiže osetno ZAHLAĐENJE!
Vremenska prognoza, Foto: Beta/ Miloš Miškov

vremenska prognoza

MIHOLJSKO LETO TRAJAĆE JOŠ SAMO NEKOLIKO DANA: Evo kada nam stiže osetno ZAHLAĐENJE!

Još desetak dana će temperature biti iznad proseka za ovo doba godine

Objavljeno:

Miholjsko leto, sa značajno višim temperaturama od oktobarskog proseka, zadržaće se još desetak dana, te ćemo tek krajem meseca imati vremenske uslove primerenije trenutnom godišnjem dobu.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, suvo, stabilno, toplo i pretežno sunčano vreme poslužiće nas još desetak dana. Maksimalne temperature će biti iznad 20 stepeni u celoj zemlji, osim na planinama.

Maksimalne dnevene temperature u narednom periodu iznosiće između 20 i 25 stepeni, što je značajno iznad proseka, u odnosu na prosečne maksimalne vrednosti za oktobar, koje se kreću između 16 i 19 stepeni", objašnjava Đurić.

Jesen - samo ujutru

Noći i jutra su sveži, te se jutarnje temperature kreću od četiri do 12 stepeni, što nas jedino podseća da je jesen, kaže Đurić za Blic.

Lokalno, u kotlinama bude i hladnije, te je, primera radi, u Leskovcu izjutra izmereno svega dva stepena.

U narednim danima će povremeno u košavskim predelima duvati pojačan vetar. Međutim, košava će biti toplog karaktera.

Zahlađenje, odnosno svođenje temperatura na vrednosti primerenije ovom godišnjem dobu očekujemo oko 22. oktobra, eventualno dan ranije, ili kasnije. Tada ćemo ući u period u kome će dnevne temperature iznosti 15, 16, 17 stepeni, a jutarnje oko šest ili sedam", kaže Đurić.

On dodaje i da je ovogodišnji oktobar jedan od toplijih koje smo imali, iako je početak meseca bio hladniji, te da će srednja mesečna temperatura zasigurno premašiti podrazumevani prosek od 13 stepeni.

Đurić podseća da je april ove godine bio najtopliji april od kad se vrše meteorološka merenja u Srbiji. Tokom tog meseca prosečna temperatura prevaziđena je za pet stepeni, što je ekstremno.

U meteorologiji čak i 0,1 stepen ima značaj uticaj, iako se građanima tako ne čini, pojasnio je sagovornik "Blica".

Obilne padavine u novembru?

U novembru će temperature takođe biti iznad proseka, ali ne ovoliko izraženo kao što je slučaj u oktobru.

Još je rano za precizne prognoze, ali najverovatnije nas očekuju obične padavine, koje bi mogle čak da predstavljaju problem", zaključio je Đurić.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.