MUSLIMANSKO-HRVATSKI USTAV STVOREN JE U AMERICI! Ovo su prvi odlomci iz nove knjige Emira Kusturice
Svetski reditelj, Emir Kusturica, Foto: Fonet / Zoran Mrđa

ŠTA MI OVO TREBA

MUSLIMANSKO-HRVATSKI USTAV STVOREN JE U AMERICI! Ovo su prvi odlomci iz nove knjige Emira Kusturice

Klinton nije citirao Andrića i mislim da je to velika greška. Jer govoriti o Bosni ozbiljno bez Andrića nije moguće, piše Emir Kusturica

Objavljeno:

Ove nedelje iz štampe je izašla nova knjiga proslavljenog srpskog i velikog svetskog reditelja Emira Kusturice pod naslovom “Šta mi ovo treba”, čiji je izdavač “Vukotić Medija”.

Novinska agencija Republike Srpske – Srna objavljuje odlomke iz dnevničkih zapisa i skepse profesora Kusturice od pre četvrt veka koji će biti objavljen u ovoj knjizi.

foto: Vidovdan.org

MOŽDA ĆE SVE USTAVE PISATI U AMERICI!

- Prođe dan kao da ga nije ni bilo.

- Na filmu se čovek sreće sa prazninom u sebi i oko sebe. To se menja. Najteže je svakog dana udahnuti život umornim građanima, pokrenuti filmske radnike, osvetliti scenografiju, ta mesta koja se više priviđaju nego što postoje. Nije lako probuditi se svakog jutra.

- Uvek me hvata strah od novog dana snimanja. Čini mi se da bih to bolje uradio neki drugi put. Neopisiva je moja radost kada snimanje mora da se odloži zbog nečije bolesti. Nije mi drago kada se neko razboli, nego volim da ne snimam kada snimam. Ja sam pobornik devize – sve što možeš da učiniš danas odgodi za sutra. Kada nema snimanja, osećam se kao đak Osnovne škole “Hasan Kikić” na Gorici. Tada sam utrčavao u kuću, bacao torbu i trčao na marindvorsku livadu da igram fudbal.

- Miki Manojlović se prethodne noći tresao od temperature. Dan kasnije je bio na pregledu. Leči prostatu nakon što je na početku snimanja preležao veliku upalu. Vratio se s pregleda i veli da mu je izvesni doktor Jedlička saopštio kako mu je mlaz bolji od Idi Amina Dade. To je onaj afrički predsednik, /32/23. mart 1994.

ŠTA MI OVO TREBA?

- Ljudožder koji je držao smrznutu decu u frižideru, on se takođe lečio kod tog doktora. Nema ništa od moga radovanja. Snimali smo i nisam zadovoljan. Prođe snimajući dan kao da ga nije ni bilo.

- Na televiziji sam vidio potpis ugovora između Hrvata i muslimana. Stvorili su zajedničku državu, Muslimansko-hrvatsku federaciju. Bio je nazočan i predsednik Bil Klinton. On je pozdravio potpisnike citirajući hrvatskog književnika Jukića, koji je pisao o ljubavi, toliko potrebnoj muslimanima i Hrvatima /pošto su se u drugom činu ovog rata propisno klali/! Kod Viteza i u drugim delovima centralne Bosne. Klinton nije citirao Andrića i mislim da je to velika greška. Jer govoriti o Bosni ozbiljno bez Andrića nije moguće. A ne sumnjam da gospodin Klinton o tome ne želi ozbiljno da govori. Iskreno, mislim da je poređenje između Andrića i Jukića nemoguće.

- Andrić je jugoslovenski i srpski Tomas Man, a Jukić lokalni pastor, pisac mršavog dara. Siguran sam da predsednik ne zna onu epizodu iz Travničke hronike u kojoj katolički fratar zbunjenom austrijskom konzulu objašnjava zašto su baš oni, katolici, rušili drumove da im se Turci ne vrate. Ovo pišem jer ne sumnjam da Klinton ima namjeru da stvar u Bosni smiri zbog izbora koji ga čekaju u SAD.

Ima tu još jedna neverovatna stvar. Mislim da je ovo prvi put u istoriji da se ustav jedne zemlje piše na tuđoj teritoriji. Dakle, ustav Muslimansko-hrvatske federacije, iz očaja, stvoren je na teritoriji SAD. Možda će svi ustavi u budućnosti biti pisani tamo. Ili, možda, samo popravljani. Stvari učinjene iz očaja ne ulivaju poverenje.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Infosrpska)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.