ŽIVI SA VEŠTAČKIM SRCEM U IŠČEKIVANJU POZIVA ZA TRANSPLANTACIJU, sa sobom nosi aparat težak 7 kilograma!
Foto: Fonet

ovako izgleda taj život

ŽIVI SA VEŠTAČKIM SRCEM U IŠČEKIVANJU POZIVA ZA TRANSPLANTACIJU, sa sobom nosi aparat težak 7 kilograma!

Kako kaže, život sa veštačkim srcem nije lak

Objavljeno:

Zoran Milićević, kome je prošle godine ugrađeno veštačko srce čiji je vek trajanja ograničen, svaki dan provodi u iščekivanju poziva za transplantaciju.

- Veštačko srce je bio jedini način da mi se kupi vreme do transplantacije pravog srca. Svaki put kada mi telefon zazvoni pomislim: "To je taj poziv" - kaže Milićević za Novo jutro ne krijući da je izuzetno teško živeti u iščekivanju.

Kako kaže, život sa veštačkim srcem nije lak.

Aparat težak sedam kilograma potrebno je stalno nositi sa sobom, brinuti se o bateriji, pritisku, punjaču…

- Život nije lak, jer gde god krenem moram da nosim aparat sa sobom, misli se o baterijama, aparat je težak sedam kilograma. Adapteri, punjači… Kada šetam može biti mobilan - kaže on, a prenosi RTV "Pink".

Prof. dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i razvoj kardiohirurgije, navodi da je Zoran jedan, od 1.800 pacijenata, kojima je u svetu ugrađeno vešatčko srce, čime se Srbija svrstala u sam vrh svetske kardiohirurgije.

- Veštačko srce nije predviđeno za dugotrajno korišćenje, ono ima neki svoj vek trajanja To je zapravo most dok se ne dobije odgovarajući organ - naveo je prof. dr Ristić i dodao da je broj transplantcaija u blagom porastu.

Kako on kaže, zakon kojim je ova oblast regulisana u Srbiji i u drugim zemljama je isti i ne postoji mogućnost da se nekome naredi da donira svoje organe ili organe članova porodice.

- Prema svetskoj statistici, u svetu godišnje između 4.500 i 5.000 pacijanata dobija srce. Međutim, taj broj se smanjio na 3.500, a potrebe su mnogo veće - čak 50.000 - dodao je prof. dr Ristić.

On je ukazao da najveći broj donora dolazi iz Beograda, te da je neophodno animirati lekare iz unutrašnjosti Srbije.

Bonus video:

Espreso intervju - Dragan Đilas

(Espreso.co.rs/RTV Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.