OVO JE NAJLEPŠA LJUBAVNA PRIČA HRIŠĆANSTVA: Živeli su u braku svega trinaest meseci do mučeništva, on je stradao PA SE DESILO ČUDO!
Foto: Wikipedia

na današnji dan

OVO JE NAJLEPŠA LJUBAVNA PRIČA HRIŠĆANSTVA: Živeli su u braku svega trinaest meseci do mučeništva, on je stradao PA SE DESILO ČUDO!

Veoma potresna priča!

Objavljeno:

Sveta mučenica Natalija Nikomidijska je ranohrišćanska svetiteljka i mučenica iz IV veka, supruga Adrijana Nikomidijskog sa kojim je zajedno postradala za veru hrišćansku.

Živela je početkom IV veka u Nikomidiji, drevnom gradu na obali Mramornog mora u Maloj Aziji. Natalija je odrastala u hrišćanskoj porodici. Udala se za bogatog i plemenitog mladića po imenu Adrijan. Bila je tajno hrišćanin, i njen muž - paganin.

Adrijan, kao carski činovnik prinosio je žrtve u paganskom hramu grčkim i rimskim bogovima. U to vreme rimski car Galerije započeo je progon hrišćana. U Nikomidiji su 23 hrišćana odmah uhapšeni i podvrgnuti najstrašnijim mukama.

Adrijan je bio svedok stradanja i divno se trpljenju hrišćana. Pod uticajem tih iskustava, počeo je da s njima razgovara o Bogu. Tokom razgovora sa mučenicima, shvatio je božansku istinu, i ispovedio veru u Hrista i želju da za Njega umre.

Mučitelji su Adrijana okovali u lance i bacili u tamnicu sa ostalim hrišćanima. Kada je čula ovo, njegova mlada supruga, Natalija, koja je već dugo tajno bila hrišćanka, odmah ga je posetila u zatvoru, i dala mu podršku da izdrži muke, kao i ostalim zatočenim hrišćanima.

Nakon što su Adrijan i ostali hrišćani umrli pod mukama, Natalija je njihove mošti prenela u Carigrad, i tamo ih sahranila. Posle nekoliko dana javio joj se Adrijan u snu i pozvao je da „i ona primi Božji venac slave“. Ubrzo potom i ona je umrla.

Pravoslavna crkva proslavlja mučenicu Nataliju, zajedno sa njenim suprugom Adrijanom i 23 mučenika 26. avgusta po starom Julijanskom kalendaru odnosno 8. septembra po novom kalendaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Wikipedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.