OVOGA SE ŽENE DANAS MORAJU OBAVEZNO ODREĆI: SPC slavi velikog mučenika čije su mošti imale ISCELITELJSKE MOĆI
Foto: Yandex.ru/diomedes2

na današnji dan

OVOGA SE ŽENE DANAS MORAJU OBAVEZNO ODREĆI: SPC slavi velikog mučenika čije su mošti imale ISCELITELJSKE MOĆI

Govori se da su njegove mošti, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju isceljivačku moć

Objavljeno: 09:46h

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Sveti mučenik i arhiđakon Evplo bio je đakon u Katani Sicilijskoj. Car Dioklecijan poslao je u Siciliju vojvodu Pentagura da uništi hrišćane, ako ih tamo nađe. Pentagur nije našao nijednog hrišćanina jer ono malo što ih je bilo, sakrili su se od gonitelja i nisu se izjašnjavali o veri.

Tada je neko optužio Evpla da ide sa nekom knjigom kod tajnih hrišćana i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje.

Pošto su ga ubrzo izveli na sud, obesili su mu onu knjigu o vrat i odveli ga u tamnicu. Posle sedam dana koje je proveo u tamnici gladujući, predat je na mučenje. Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evplo je, rugajući se sudiji mučitelju rekao sudiji: “Bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge, ljuće, jer su ove kao igračka”.

Hram na Krvi u čast Svih Svetih u Zemlji Ruskoj rasejanih. Tako se zvanično zove crkva sagrađena na mestu na kojem se nalazila kuća Ipatijevih u podrumu koje su ubijeni Romanovi.

Najzad su izveli Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su se obratili u Hristovu veru, a sveti Evplo je posečen 304. godine i preselio se u Carstvo nebesko.

Govori se da su njegove mošti, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju isceljivačku moć.

Beseda za današnji dan upućena je ženama i govori o tome "kako s grehom dolazi rugoba":

Ovo je reč o ženama raskošnim i besputnim, o kćerima Sionskim, koje se pogordiše i idu opružena vrata i namiguju očima, sitno koračaju i zvekeću nogama.

Šta ih, dakle, učini tako gordim i oholim? Nakit i vezovi, nizovi i lančići, trepetljike i ukosnice, podveze i pojasi, risi i prstenovi, toboci i ogledala. Eto, to ih učini gordim i oholim! Upravo, sve to je izraz njihove bezumne gordosti, a pravi uzrok gordosti jeste duhovno ništavilo. Od duhovnog ništavila dolazi gordost, a to spoljašnje šarenilo, koje žene vešaju na svoje telo, samo je jasno objavljivanje bezumne gordosti.

Najveća je nesreća, što će duša tih žena, sa smradom, raspasanošću, ćelom i ogorelinom izaći pred Boga i pred nebesnu vojsku prekrasnih Božjih angela i pravednika. Jer smrad tela označava smrad duše od bludne pohoti; raspojasana tela označava nenasitost duše za telesnim uživanjem; ćelavost tela - ćelavost duše od dobrih dela i čistih misli; ogorelina tela - spaljenost savesti i uma.

Gospode sveti prečisti, pomozi ženama, koje se krste krstom Tvojim, da se sete duša svojih, i očiste duše svoje presuda Tvog pravednog. Da duše njihove, zajedno sa telesima njihovim, ne postanu večiti smrad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.