ZATVOREN KAMP u kojem su učili decu da rukuju oružjem i ubijaju!
Foto: Printscreen

epilog

ZATVOREN KAMP u kojem su učili decu da rukuju oružjem i ubijaju!

Milan Stamatović je potvrdio da je kamp zatvoren

Objavljeno: 14:07h

Kako saznaje Espreso, paravojni kamp na Zlatiboru, u kojem su deca u uniformama, po uzoru na ruske kampove, obučavana vojnim veštinama, zatvoren je kasno sinoć posle upada odreda policije.

Jedan od roditelja koji su poslali decu u kamp javio nam je da je dobio informaciju (iako je trenutno u Nemačkoj) da je policija upala u kamp s namerom da se kamp zatvori.

Kamp je, kako saznajemo, zatvoren pre svega jer su u njemu učili malu decu da rasklapaju i sklapaju puške.

"Oko pedesetak dece se nalazi trenutno u tom kampu, a prevoz kućama je organizovan za 18. avgust", piše ovaj zabrinuti otac.

Inače, ovaj kamp je održan uz podršku i pomoć predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Na formiranje kampa, o kojem su mnogi mediji objavili priloge, reagovali su mnogi građani i političke stranke, nazivajući ga "neprikladnim".

Stranke su ocenile kao neprihvatljivu bilo kakvu zloupotrebu dece, posebno takvu gde se "promoviše ratna obuka, rukovanje naoružanjem i podstiče agresivno ponašanje". Ruski predstavnik je, inače, rekao da je "poruka kampa da se mladi uče da postanu pravi ljudi i ratnici koji mogu da brane svoju zemlju". Ruski portal Raša tudej objavio je video snimak sa Zlatibora gde je, prema opisu navedenom uz snimak, otvoren kamp za decu koji organizuju "srpske i ruske veteranske patriotske grupe" i u kojem deca uče osnovne tehnike preživljavanja u prirodi, pružanje prve pomoći, ponašanje u borbama, pucanje iz puške i odbranu noževima. Predsednik inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je da je omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru organizovan sa ciljem da se deca uče samoodbrani i preživljavanju u prirodi a ne da bi se organizovao puč protiv vlasti Aleksandra Vučića i dodao da oružje koje deca koriste nisu prave ruske puške, već kineske plastične igračke. Stamatović je u saopštenju pozvao Vučića da prestane da se krije iza "svog savetnika" Nebojše Krstića i, kako se izrazio, "komesara za rasrbljavanje Srbije" Čedomira Jovanovića i da sam kaže, ako ima dokaza, da je on organizovao kamp na Zlatiboru sa ciljem izazivanja krvoprolića i pokušaja puča. Stamatović je dodao da se deca u kampu uče samoodbrani a ne vršnjačkom nasilju, da se druže i preživljavaju u prirodi a ne da se "kolju po rijaliti programima". "Uče ih da cene i poštuju svoje a da uvažavaju različitosti, da ostanu svoji na svoje a ne da beže iz Srbije prepuštajući najgorima da vode ovu zemlju, da se ponose srpskim opancima i srpskom uniformom, da drže do svoje tradicije i kulture, uče ih da će nas drugi poštovati tek onda kada i mi budemo poštovali sebe, svoje pretke, svoj identitet, kulturu, istoriju, tradiciju, jezik i osećaj nacionalne pripadnosti", dodao je Stamatović.

Stamatović je u tvitu objavljenom sinoć posle ponoći potvrdio da je kamp zatvoren:

- Mi koji smo bili na ratištima bismo valjda prvi trebali da se tresemo od pomisli na rat, o kome ni ne razmišljamo, a ne Vučić i vojni mu ministar gde nijedan vojske videli nisu. Više me plaše vojno sposobni migranti od dece u zlatiborskom kampu koji su zatvorili šaljući 20 policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je kamp rasformiran i objasnio zašto je dao nalog za njegovo raspuštanje.

- Dali smo nalog za raspuštanje kampa pre svega zabrinuti zbog moguće zluupotrebe dece i uznemirenja javnosti - rekao je Stefanović.

Prioritet je bio da deca budu bezbedna i da se bezbedno vrate kućama što je i učinjeno, dodao je ministar. - U ovom trenutku u toku su završne faze rasklapanja tog kampa tako da on više ne postoji - zaključio je Stefanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.