OTKAZANO RUŠENJE NELEGALNOG OBJEKTA NA PANČIĆEVOM VRHU! Ministarstvo: RUŠIĆEMO tek kada budemo imali ZAŠTITU POLICIJE (VIDEO)
Foto: Birn / Gordana Andrić

novi termin

OTKAZANO RUŠENJE NELEGALNOG OBJEKTA NA PANČIĆEVOM VRHU! Ministarstvo: RUŠIĆEMO tek kada budemo imali ZAŠTITU POLICIJE (VIDEO)

U odgovoru nije precizirano ko je odgovoran za to što nije obezbeđena asistencija policije!

Objavljeno: 13:44h

I pored toga što je rušenje nelegalnog objekta od 1000 kvadrata na Pančićevom vrhu zakazano za 7. avgust, sudeći po najnovijim informacijama, to se ipak neće dogoditi sutra ujutro.

Na pitanje novinara Insajdera da li će rušenje sutra biti sprovedeno u ranije najavljenom terminu, iz Ministarstva građevinarstva večeras nam je stigao odgovor da je rušenje odloženo jer nije obezbeđena „neophodna asistencija policije“. Rušenje je odloženo dok se ne ispuni svi predviđeni uslovi, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na pitanje šta su razlozi za odlaganje rušenja u Ministarstvu smo dobili odgovor da je uklanjanje nelegalnog objekta i septičke jame investiroke Snežane Mitković odloženo uz sledeće objašnjenje:

„Uklanjanje ovog nelegalnog objekta, koje će trajati vise dana, biće izvršeno tek kada Ministarstvo obezbedi neophodnu asistenciju policije“.

U odgovoru nije precizirano ko je odgovoran za to što nije obezbeđena asistencija policije.

Ministarstvo podseća da su svi ostali uslovi ispunjeni.

„Republička gradjevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva donela potrebna rešenja za uklanjanje ovih nelegalnih objekata. Skijališta Srbija obavestila su Ministarstvo da je predmetni objekat isključen sa elektro i vodovodne mreže, a Ministarstvo sklopilo ugovor sa preduzećem koje treba da ukloni objekat“.

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva je posle skoro godinu dana od kada je počela gradnja nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu i posle nekoliko naloga i rešenja o rušenju, 25. jula ove godine donelo rešenje o izvršenju rušenja kojim investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva obaveštava da će objekat i septička jama od 180 kvadrata biti uklonjeni, a krajem prošle nedelje konačno su isključeni su voda i struja.

Pančićev vrh, ilustracija
Pančićev vrh, ilustracija foto: Dado Đilas

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć pojedinih.

Betonski objekat od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, bespravno je izgrađen u zaštićenoj zoni, nacionalnom parku, na vrhu Srbije, i to u zoni koja je na stotinak metara od administrativne granice sa Kosovom u kojoj je dozvola vojske potrebna čak i za postavljanje venca na spomen obeležje Josifu Pančiću. Uprkos tome ministar odbrane Aleksandar Vulin nije smatrao da je dužan da odgovori na pitanje zašto nisu iskorišćenja ovlašćenja tog Ministarstva kako bi se sprečila nelegalna gradnja.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Na više puta postavljeno pitanje novinara Insajdera zašto se objekat ne ruši ako je izdato rešenje o rušenju koje ne odlaže žalba, svaki put nam je ponovljeno da to nije moguće dok se ne završi postupak pred Upravnim sudom. Kako je Insajder otkrio, mogućnost da podnese tužbu protiv Ministarstva i odloži rušenje, investitorka Snežana Mitković dobila je na osnovu antidatiranog zahteva za legalizaciju, koji je u njeno ime Ministarstvu građevinarstva dostavila Opština Brus.

Tužilaštvo ni posle dva i po meseca nije prikupilo dokaze za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu

Za to što je investitorka Snežana Mitković uradila predviđene su ozbiljne sankcije. Prema Krivičnom zakonu za nelegalnu gradnju, osim novčanih kazni, predviđeno je i od jedne do osam godina zatvora ukoliko graditelji nastave da zidaju posle donošenja rešenja o obustavi radova.

Postavlja se pitanje ko je dovoljno „jak“ da bespravno izgradi restoran od preko 1.000 kvadrata bez bojazni da će mu država, kako predviđa zakon, narediti da sruši višemilionski vredan objekat – i to o svom trošku.

Ministarstvo građevinarstva je 9. maja ove godine ipak podnelo krivičnu prijavu protiv investitorke Snežane Mitković zbog bespravne gradnje.

Međutim, Osnovno tužilaštvo u Brusu je tek nakon emitovanja emisije Insajdera „Vrh bezakonja“ 24. maja 2018. formiralo predmet za proveru informacija iznetih u emisiji, a koje se odnose na zahtev za legalizaciju Snežane Mitković koji je bio antidatiran. Kako je Insajder otkrio, na zahtevu koji je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila opština Brus, upisano je da je podnet 2014, iako je gradnja nelegalnog objekata počela tek sredinom 2017, za šta postoje brojni dokazi.

Prema istraživanju Insajdera upravo taj dokument je omogućio investitorki Snežani Mitković da tuži državu, odnosno Ministarstvo građevinarstva Upravnom sudu i odloži rušenje, uprkos rešenju o rušenju koje je doneto još 24. januara 2018. godine.

Dva meseca nakon formiranja predmeta, Insajderu je u ovom tužilaštvu rečeno da se prikupljaju dodatni podaci, te da će odluka o pokretanju ili nepokretanju krivičnog postupka biti doneta uskoro.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.