O OVOME NIKO NE PRIČA! U SRBIJI UZETO PREKO 5.000 DECE OD RODITELJA: Jezivi podaci centra za socijalni rad
Foto: Pixabay.com

zastrašujuće

O OVOME NIKO NE PRIČA! U SRBIJI UZETO PREKO 5.000 DECE OD RODITELJA: Jezivi podaci centra za socijalni rad

Centri za socijalni rad u ovom poslu imaju ključnu ulogu

Objavljeno: 10:20h

Da javnost nije skrenula pažnju na sudbinu porodice Glišić iz Mladenovca, ko zna da li bi se i kada saznalo kuda je odveden njihov dvoipomesečni Viktor.

Centar za socijalni rad, bez rešenja i bilo kakvog obrazloženja, oduzeto je Srećku i Cveti sin, njihovu prvu prinovu. Ekipa centra s bebom je odnela i njene stvari: odeću, pelene, flašicu sa mlekom, čak i ostatak hrane koju su zatekli u kući Srećkove majke.

Tek kada je javnost pritisla, Glišići su dobili rešenje, ali četiri nedelje po oduzimanju deteta. Tada su saznali da je njihov sin u hraniteljskoj porodici u jednom selu kod Malog Iđoša, na dvesta kilometara od Mladenovca.

Mera mladenovačkog centra da malenog Viktora, po hitnom postupku, izmesti iz biološke porodice i poveri hraniteljima, podigla je na noge meštane. Potpisivana je peticija da se dete vrati Glišićima koji su u agoniji od samog dečakovog rođenja. Nisu se smirili, tražili su pomoć gde god su mislili da je mogu naći.

Dečačić je iz biološke porodice oduzet 31. maja, a Glišićima je rešenje stiglo 28. juna, preko komšije. U oobrazloženju rešenja navedeno je da je "stručni tim centra ustanovio životnu ugroženost deteta", pa je zato, po hitnom postupku, moralo da bude sklonjeno na sigurno.

Velika tuga
Velika tugafoto: Thinkstock

ZA PET GODINA ODUZETO 5.668 DECE

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje kontroliše rad svih centara, a centri svoje partnere, hranitelje - u proteklih pet godina (od početka 2013. do kraja 2017) biološkim porodicama oduzeto je 5.668 dece. Centri za socijalni rad u ovom poslu imaju ključnu ulogu.

Oni procenjuju podobnost biološke porodice, stepen ugroženosti deteta, pozivaju se na pravo hitnosti i izmeštaju dete, bez saglasnosti roditelja i sudske odluke.

Određuju da li će i kada roditelji imati priliku da posete dete, koliko će taj susret trajati i ko će da ga nadzire.

Iz ministarstva navode da je Porodičnim zakonom izričito propisano da "pravo deteta da živi sa svojim roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom-kada je to u najboljem interesu deteta".

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.