TABLETA EKSTAZIJA RED BUL UBIJA MLADE U SRBIJI: Pet puta veća doza čini da konzumentima MOZAK PROKUVA! (FOTO)
Foto: Profimedia, EPA Ennio Leanza

budite oprezni!

TABLETA EKSTAZIJA RED BUL UBIJA MLADE U SRBIJI: Pet puta veća doza čini da konzumentima MOZAK PROKUVA! (FOTO)

Danas se lako može naići na tablete od po više od 150 mg MDMA, nekada čak i 300 mg što je je dupla i trodupla doza i automatski izaziva smrt

Objavljeno:

Srbiju je preplavila nova roze tableta ekstazija "Red bul" koja u sebi sadrži duplu dozu MDMA, a čije posledice lako mogu biti koma ili smrt.

Prema saznanjima Espresa, samo jedna doza ove tablete je pet puta veća od ranije rasprostranjenih vrsta ovog narkotika. Što se tiče srpskog tržišta psihoaktivnih supstanci, ekstazi "redbul" može se nabaviti u Beogradu, ali i ostalim gradovima Srbije.

Samo jedna doza ove tablete je pet puta veća od ranije rasprostranjenih vrsta ovog narkotika
Samo jedna doza ove tablete je pet puta veća od ranije rasprostranjenih vrsta ovog narkotika foto: Printscreen / www.ecstasydata.org

Kako je navedno, ova vrsta tableta kod nas je stigla iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga iz Kine.

Najgore od svega je što je lako dostupna mladima, a najlakše s emože naći po klubovima, na rejv žurkama, a komad obično košta od 1000 do 1200 dinara. Međutim, dileri često znaju da naprave "akciju", pa "5+1" košta 4000 dinara, kaže naš izvor upućen u cene psihoaktivnih supstanci u Srbiji.

Ekipa našeg portala porazgovarala je sa devojkom koja je ekstazi "Red Bul" probala više puta i opisala svoje iskustvo sa ovom drogom.

- Red bul sam probala prošle godine, tako da nisam sigurna da li su ovogodišnje opasne tablete iste te. Pošto je veća, nama je bilo logično da treba da je podelimo na pola. Pored toga, pre upuštanja u eksperimentisanje sa ovime smo se dobro informisali. Hteli smo da budemo pažljivi i oprezno smo probali ovo, uz dosta flašica vode i bez mešanja sa bilo čime drugim. Iskustvo je bilo pozitivno. Ipak, upozorila bih svakog kome padne na pamet da iskusi MDMU, da ozbiljno vodi računa, i prouči sve aspekte. Šta god da “nabavite” uzmite pola. Takođe, period posle te žurke bio je pomalo depresivan, zbog previše izlučenih hormona sreće, ali sam se i jako brzo oporavila - kaže naša sagovornica.

Samo jedna doza ove tablete je pet puta veća od ranije rasprostranjenih vrsta ovog narkotika
Samo jedna doza ove tablete je pet puta veća od ranije rasprostranjenih vrsta ovog narkotika foto: Printscreen / pillreports.net

NUSPOJAVE

Nakon što se ekstazi, ili kako ga popularno zovu "bombonice", unese u organizam, nastaje veliki broj nuspojava. Anksioznost, znojenje, vrućina, preterana stimulacija čula, zbunjenost, stezanje vilice, zamagljen vid, ubrzan rad srca. Potrebno je oko sat vremena da se hemikalija proširi krvotokom.

Takođe, usled konzumiranja ekstazija, može doći do dehidratacije, do moždanog ili srčanog udara zbog povišenog krvnog pritiska, epilepsije i pregrejavanja tela.

Danas se lako može naići na tablete od po više od 150 mg MDMA, nekada čak i 300 mg što je je dupla i trodupla doza i automatski izaziva smrt. Naime, velike doze, odnosno ako se "zgutajju" dve, tri ili više tableta, izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme sa tragičnim ishodom. Dakle, što je viši procenat MDMA sa uzimanjem dodatnih doza, to je opasnost od tragičnog ishoda veća.

Većina mladih ovim "putem pakla" kreće zbog društva, a nakon prvog konzumiranja, javlja se želja za još. MDMA je stimulans koji izaziva uzbđenje, razdražljivost, menja percepciju i zbog toga je jako popularan među omladinom. U Srbiji sve je više maloletnika od 12 do 18 godina koji koriste sintetičke droge, i najčešće je to ekstazi.

Prekomerna doza tableta ekstazija "Red bul", za koji je utvrđeno da sadrže duplo više MDMA u sebi, u odnosu na period od pre desetak godina kada je tableta sadržala dozu od 100 mg, već je odnela četiri života u Srbiji.

Nakon serije preminulih od trovanja tabletama ekstazija u našoj zemlji, građani strahuju da će ovaj broj porasti, s obzirom da se tokom leta u našoj zemlji održava veliki broj muzičkih festivala i žurki na otvorenom, što je za dilere idealno mesto kako bi drogu "utopili" omladini.

I ponovo se postavlja pitanje - zašto se do droge dolazi tako lako i zbog čega država ne interveniše?!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.