KUPAJU NEPOKRETNE, PERU POSTELJINU I SLUŽE OBROKE ZA 23.000 DINARA, A PLATA IM KASNI 6 MESECI! Stravična priča o KC Kragujevac, da li je ovo dokaz da je SRBIJA DOTAKLA DNO?
Foto: Klinički centar Kragujevac, Espreso

Sramota!

KUPAJU NEPOKRETNE, PERU POSTELJINU I SLUŽE OBROKE ZA 23.000 DINARA, A PLATA IM KASNI 6 MESECI! Stravična priča o KC Kragujevac, da li je ovo dokaz da je SRBIJA DOTAKLA DNO?

Medicinskom osoblju u Kliničkom centru Kragujevac plate kasne i po šest meseci što nije slučaj s nadređenima

Objavljeno: 12:59h

- Znate li da u Kliničkom centru Kragujevac, nemedicinskom osoblju, plate kasne 6 meseci? Ne znate. To su oni ljudi, naše komšije, koje čiste i peru za vama, poslužuju obroke, peru posteljinu, kupaju nepokretne, pomažu sestrama i tehničarima i rade za 23.000 dinara.

Ovo je jedan od tvitova koji su digli najveću buru na društvenim mrežama poslednjih dana.

Naime, o Kliničkom centru Kragujevac pišu mnogi, a kako navode najveći problem su plate zaposlenih u ovom zdravstvenom centru koje kasne i do šest meseci. Ovo naravno uzrokuje velike probleme u radu ove ustanove.

U komentarima na ovom postu povela se oštra polemika, a mnogi tvrde da bolesne i nepokretne ne peru, ne hrane, ne menjaju posteljinu kao i da ne prazne katetere.

Na ovu objavu javili su se i drugi korisnici, koji su podelili svoja iskustva iz ove ustanove te se tako mogu naći i komentari da se prozori nisu prali 40 godina, da se u toalet samo baca kofa sa kiselinom i šta sve ne.

Espresu je stiglo i saopštenje Kliničkog centra Kragujevac koje je dobio jedan od radnika, zaposlen u vešeraju, a tiče se upravo kašnjenja plate.

- Ovako se Klinički centar Kragujevac obraća radnicima kojima duguje platu za šest meseci. Ja sam radnik u Kliničkom centru, odsek vešeraj. Nemedicinskom osoblju Kliničkog centra koji rade na određeno vreme se duguje plata za šest meseci - naveo je ovaj radnik za "Espreso", i podelio nimalo prijatno saopštenje.

foto: Espreso

- Klinički centar Kragujevac trenutno, zbog teške finansijeske situacije i smanjenog priliva sredstava na sopstvenom računu, nije u mogućnosti da vrši redovnu isplatu zarada, odnosno naknade zarada zaposlenim radnicima na određeno vreme - stoji u saopštenju KC Kragujevac.

Jedan od komentara na društvenoj mreži govori i tome da su radnici zaposleni preko privatnih agencija mimo odluke Vlade republike Srbije, te da Vlada plaća samo one radnike koji su na platom spisku.

Tragom informacije koja se pojavila se na društvenim mrežama pozvali nadležne u KC Kragujevac da vidimo ima li istine u pričama. Postavili smo im pitanja da li je tačno da isplate zarada kasne, kao i da li su tačni navodi da se radnici plaćaju preko privatnih agencija mimo platnog spiska koji je Vlada odobrila.

Odgovor nadležnih iz KCK, tačnije od prof. dr Predraga Sazdanovića, direktora kliničkog centra Kragujevac prenosimo u celosti:

- S obzirom na informacije, koje su se pojavile na društvenim mrežama i elektronskim medijima, treba da obavestimo javnost da je Klinički centar Kragujevac „nasledio“ kategoriju radnika, koji su primljeni na neodređeno vreme, a da nisu ugovoreni u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što znači da RFZO ne obezbeđuje novčana sredstva za njihove plate.

Za tih 46 radnika, sredstva za plate se obezbeđuju iz novca koji Klinički centar Kragujevac samostalno zarađuje.

- Budući da su, lošim upravljanjem prethodnog rukovodstva Kliničkog centra Kragujevac iz 2015. godine, ostala dugovanja prema RFZO-u u vrednosti od preko 45 miliona dinara, za isplaćene plate neugovorenim radnicima, naša zdravstvena ustanova je u obavezi da taj novac vrati RFZO-u.

- Sve navedeno možete proveriti kroz dopise i izveštaje dostavljene RFZO-u.

Zbog vraćanja ovih i drugih nagomilanih dugovanja (npr. Velefarmu po izvršnoj presudi dug od 160 miliona dinara, zatim dug za lekove u iznosu od 220 miliona dinara...), nastalih u periodu do oktobra 2015. godine, Klinički centar Kragujevac je u obavezi da sva ta dugovanja vrati.

- Zato, isplata ličnih dohodaka za neugovorene radnike na određeno vreme kasni od četiri do četiri i po meseca.

- U prethodne dve i po godine, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, učinili su mnogo na zapošljavanju medicinskih radnika (lekara i medicinskih tehničara).

- Po raznim osnovama, u Kliničkom centru Kragujevac, u tom periodu je zaposleno preko 220 zdravstvenih radnika - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

(Jelena Čabović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.