U Srbiji hoće da ZABRANE da se podigne statua VRHOVNOG BOGA SLOVENA! Šta se krije iza svađe u Vrnjačkoj Banji?
Foto: Wikipedia/Max presnyakov

za ili protiv?

U Srbiji hoće da ZABRANE da se podigne statua VRHOVNOG BOGA SLOVENA! Šta se krije iza svađe u Vrnjačkoj Banji?

Pre dva dana, održana je još jedna javna rasprava, a najpre se govorilo o prelogu da se postavi i spomenik bogu Perunu

Objavljeno:

U Vrnjačkoj Banji, povodom obeležavanja 150 godina organizovanog bavljenja turizmom, mora se naći spomen-obeležje Pavlu Mutavdžiću, namesniku kneza Miloša Obrenovića koji je, kao okružni načelnik, sa nekoliko viđenijih ljudi 1868. godine osnovao „Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode” u Vrnjcima, piše Politika. Od tada je i započeto ozbiljnije bavljenje banjskim lečenjem i ponudama za odmor i zabavu u Vrnjačkoj Banji.

Taj predlog, istaknutog kulturnog radnika Boška Ruđinčanina, kao i onaj da se u ovoj banji nađe bista Miodraga B. Protića, poznatog slikara i osnivača Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, rođenog u Vrnjačkoj Balji su u poodmakloj realizaciji to jest pri kraju složene procedure odlučivanja.

Ali, pre dva dana, održana je još jedna javna rasprava, a najpre se govorilo o prelogu da se postavi i spomenik bogu Perunu. Zatim, o premeštanju spomenika narodnim herojima NOV-a. Shodno upozorenju akademskog vajara Dragiše Obradovića da se razlikuje bista i spomenik, bog Perun, vrhunski bog starih Slovena, preciznije bog neba i nepogoda poput gromova, bi imao bistu. Prema predlogu baš usred novog kružnog saobraćajnog toka, nedaleko od obnovljenog hotela „Slavije”.

Predlog je potekao i iz beogradskog preduzeća „Tonanti”, koje je novi vlasnik hotela. Kako se u raspravi čulo, plan predlagača je da po bogu Perunu nazovu i hotel, pa je banjski odbor prihvatio da se o tome raspravlja. Međutim, u diskusiji su se protiv biste boga „gromovnika i rušitelja”, snažno usprotivili predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Sveštenik Žarko Dončić je o tome kazao:

– Reč je o čistom bogohuljenju, bilo bi od toga prihvatljivije podizanje, recimo, džamije. Jer, nema potrebe povratku u vremena pre pravoslavne crkve koja je, naravno, postojala u periodu nastanka banje i čiji su pripadnici, poput prote Jefimija i vladike Janje i te kako, najvećim prilozima, učestvovali u stvaranju poznatog banjskog društva. Nego, ovde je reč o neznanju ili nekom drugom interesu.

Umesto ovog predloga, tokom pomenute rasprave, čulo se i mišljenje da bi bilo bolje na budućem kružnom toku postaviti spomenik konju sveštenika Jefimija Popovića, koji je, prema legendi, bio na samrti ali je ozdravio pijući banjsku vodu.

Zatim je Teodor Stanković, predstavnik Nove komunističke partije, posebno bio zainteresovan oko izmeštanju bista narodnih heroja: Miodraga Čajetinca Čajke i Žike Valjarevića, iz centra banje zbog izgradnje vodopada. On se usprotivio postavljanju ovih obeležja na skrajnute lokacije već je bio više za prostor ispred postojeće spomen-ploče koja je usred banje. Tu bi, predloženo je, bila pridodata i bista Slobodana Penezića Krcuna, koja je iz kompleksa vrnjačke gimnazije, premeštena i sada je na čekanju u prostorijama vrnjačkog kulturnog centra do novog odredišta.

Ova javna rasprava, kako je rekao i Ivan Radović, predsednik vrnjačke skupštine prethodila je konačnoj odluci skupštinskog odbora za postavljanje spomenika pa novoj raspravi u SO i odluci odbornika. To znači da će se tek onda konačno znati gde će biti nova lokacija za biste heroja i da li će se saobraćaj novim kružnim tokom odvijati iz blagosov boga Peruna.

Bonus video: ESPRESO ANKETA: Koga čekate?

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.