HAOS ZBOG IZLAGANJA LEŠEVA: Pokojnici posvađali stanare u Kuršumliji
Foto: Nebojša Mandić

neverovatno

HAOS ZBOG IZLAGANJA LEŠEVA: Pokojnici posvađali stanare u Kuršumliji

U taj slučaj umešala se komunalna inspekcija, a na pomolu je i sudski epilog

Objavljeno:

Profesorka likovne umetnosti Milena Vukajlović (36) nije dozvolila izlaganje pokojnika u zajedničkim prostorijama jedne stambene zgrade u Kuršumliji, opštini koja nema kapelu.

Skoro svi stanari te zgrade dozvolili su građanima da pokojnike izlažu u suterenu stambene zgrade jer u Kuršumliji nema kapele. U taj slučaj umešala se komunalna inspekcija, a na pomolu je i sudski epilog.

foto: stock shutter

Milena Vukajlović rekla je agenciji Beta da je u pitanju zajednička prostorija koja se nalazi na ulazu zgrade, ispod njenog stana i da u njoj stanari već duže vreme organizuju bdenje pokojnicima.

- To se pročulo po gradu, pa su počeli da dovoze pokojnike iz drugih naselja i drugih zgrada. Ispred ulaza postave poklopac sanduka i krstaču, a u prostoriji pokojnika. Onda, familija, komšije i prijatelji dolaze da izjavljuju sučešće i tu bude posluženje s pićem i hranom - navela je ona.

Poukašala je da se dogovori sa stanarima da se zabrani i spreči taj nesvakidašnji postupak, ali stanari to nisu prihvatili zbog čega je Milena Vukajlović podnela prijavu komunalnoj inspekciji.

Zgrada
Zgradafoto: Pixabay.com

- U razgovoru s njima, nije bilo šansi za dogovor. Saopštili su mi da je ta prostorija pogodna za bdenje, jer ima mokri čvor. Verovatno zbog kuvanja kafa, ali i kupanja pokojnika - rekla je ona.

Komunalna inspekcija odmah nakon prijave donela je rešenje o zabrani korišćenja te prostorije u te svrhe.

U rešenju piše: "Zabranjuje se stambenoj zajednici u ulici Topličkoj da vrši izlaganje posmrtnih ostataka preminulih osoba, u zajedničkim prostorijama".

Vojislav Utvić (73), koji održava spornu zajedničku prostoriju i čuva ključeve od nje, kazao je agenciji Beta da osuđuje Milenin postupak.

Istakao je da su skoro svi stanari veoma ogorčeni zbog njene prijave.

- Ovde će biti izložen, jer nema gde na drugo mesto.

Upravnik zgrade podneo je žalbu, koju su potpisali svi penzioneri, stanari zgrade, komunalnoj inspekciji i zatražio da se rešenje poništi i dozvoli izlaganje pokojnika.

- Očekujemo da komunalnom inspektoru proradi savest i da poništi zabranu i donese pozitivno rešenje, i dozvoli nam da u ovoj prostoriji izlažemo pokojnike, jer zaista nemamo gde - kazao je Utvić.

Istovremeno, on kaže da su stanari saglasni da i dalje izlažu pokojnike, bez obzira ne zabranu komunalne inspekcije.

Stanarka Ranka Nešović (73) kaže da su svi stanari, penzioneri, složni i da će prekršiti odluku komunalne inspekcije.

- Ne daj, bože, da neko umre, ali ovde će biti izložen jer nema gde na drugo mesto, i ne zanima nas nikakvo rešenje... Ne može Milena Vukaljović jedina da se buni zbog toga, jer smo mi većina koja je ovako odlučila - kazala je Ranka Nešović.

U toj stambenoj zgradi ima 30 stanova, žive penzioneri, bivši radnici drvnog kombinata ŠIK Kopaonik. Milena Vukajlović kaže da su zaista svi penzioneri saglasni sa tom odlukom, dok ima podršku mladih stanara.

- Nije moralno ni prema pokojnicima, niti stanarima, ni komšiluku, a naročito prema deci, koja se tu stalno igraju. Ne dozvoljava mi moja profesija da se ne suprotstavim ovom nemoralnom činu - kazala je ona i dodala da niko ne razmišlja o zdravstvenoj sigurnosti stanara, posebno dece.

.

Najavila je da će podneti tužbu protiv stanara, jer krše propisana pravila stanovanja u zajedničkoj zgradi.

Inače, u Kuršumliji nema kapela, pa je običaj da se pokojnici do sahrane drže u kućama.

Bonus video: (KURIR TV) NOVI EKSKLUZIVNI SNIMCI IZ ŠILEROVE! Velelepno utvrđenje "prštalo" od luksuza!

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.