SAOPŠTENJE MEDIJSKE ASOCIJACIJE JUGOISTOČNE EVROPE: Pokušaj ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić mora se hitno i do kraja rasvetliti
Foto: Vesko Belojević

teško stanje u medijima

SAOPŠTENJE MEDIJSKE ASOCIJACIJE JUGOISTOČNE EVROPE: Pokušaj ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić mora se hitno i do kraja rasvetliti

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbednost svih nezavisnih i profesionalnih medija u Crnoj Gori

Objavljeno: 14:12h

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope danas se obratila predsedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću sa zahtevom da se hitno i do kraja istraži pokušaj ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić, te da se procesuiraju kako izvršioci tako i nalogodavci ovog monstruoznog zločina.

Sinoć se u Podgorici dogodio pokušaj ubistva Olivere Lakić, novinarke dnevnog lista Vijesti, ispred njenog porodičnog doma, u veoma naseljenom delu grada naočigled brojnih prolaznika. Ovo je drugi po redu napad na Oliveru Lakić, očigledno sa ciljem da se slobodna novinarka jednog nezavisnog i profesionalnog medija, koja se bavila istraživanjem organizovanog kriminala, ućutka jednom zauvek.

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbednost svih nezavisnih i profesionalnih medija u Crnoj Gori, imajući u vidu da do sada nema bilo kakvih pomaka u rasvetljavanju drugog po redu napada na Oliveru Lakić.

Način na koji je izveden pokušaj ubistva Olivere Lakić pokazuje da napadači očigledno nisu imali nikakav strah od sprovođenja svog nauma. To ne čudi imajući u vidu da Crna Gora do sada nije uradila ništa u rasvetljavanju prethodnih napada, kako na Oliveru Lakić tako i na druge nezavisne, slobodne i profesionalne novinare i medije, kao i na imovinu medija.

foto: Vuk Maraš

Takođe, takvo ponašanje ne čudi imajući u vidu da je pre manje od mesec dana Milo Đukanović, izabrani predsednik Crne Gore, medij u kojem radi Olivera Lakić nazivao fašističkim i reketaškim, čime je ne samo crtao metu na Vijestima već i na svim njihovim zaposlenima.

Obaveza države, odnosno vlade na čijem je čelu Duško Marković skoro godinu i po dana, jeste da zaštiti sve novinare i medije od fizičkih napada, progona i govora mržnje. Takođe, obaveza države je i da rasvetli sva prethodna nepočinstva prema novinarima i medijima. Nažalost, do sada gospodin Marković nije učinio ništa od ovoga. Nije, makar i verbalno, zaštitio novinare od govora mržnje svog partijskog šefa, nije zaštitio Oliveru Lakić, koja je i pre sinoćnjeg pokušaja ubistva bila napadnuta, a nije uradio ništa ni kako bi se rasvetlio neki od starijih slučajeva napada na novinare i medije koji godinama tapkaju u mjestu.

Gospodinu Markoviću smo poručili da je zemlja u kojoj novinar za svoj rad bude „nagrađen“ metkom, ispred svog doma, daleko od demokratske. Monstruozan čin pokušaja ubistva Olivere Lakić koji se sinoć dogodio pokazuje da je sloboda medija samo jedna imaginarna, nepostojeća floskula u situaciji kad organi vlasti ne čine ništa da otkriju i procesuiraju počinioce i nalogodavce ovog i sličnih nepočinstava.

Crna Gora više nema vremena za čekanje. Pozvali smo premijera Markovića da hitno, bez odlaganja, obezbedi otkrivanje počinilaca i nalogodavaca pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i drugih napada na slobodne novinare i medije. Njegovo konkretno činjenje ili nečinjenje u ovim slučajevima jasno će pokazati na čijoj je strani – slobodnih novinara koji istražuju organizovani kriminal i koji za to trpe strahovite posledice ili onih drugih, koji su predmet pisanja tih novinara.

foto: Filip Roganovic

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope će nastaviti budno da prati sve korake koje će crnogorske institucije preduzeti u cilju rasvetljavanja pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i napada na druge novinare i medije.

Takođe, nastavićemo da insistiramo na osnivanju posebnog tela Evropske unije za monitoring stanja medija u zemljama zapadnog Balkana, povodom čega smo se nedavno obratili predsednicima Evropskog saveta, Parlamenta i Komisije – Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Žan-Klodu Junkeru, jer je to jedini način da se izvrši pritisak kako na Crnu Goru tako i na druge zemlje u regionu da se konačno obezbede konkretni rezultati u zaštiti slobodnih i profesionalnih novinara i medija.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.