OVO SU SRPSKI HAKERI KOJE JE TRAŽIO CEO SVET: Jedan od njih je srušio 4 miliona sajtova, a imao dvojku iz programiranja!
UHAPŠENI SRPSKI PROGRAMERI KOJI SU RUŠILI SAJTOVE PO SVETU, Foto: Printscreen/facebook

snouden stil

OVO SU SRPSKI HAKERI KOJE JE TRAŽIO CEO SVET: Jedan od njih je srušio 4 miliona sajtova, a imao dvojku iz programiranja!

Pored Jovana M, u međunarodnoj policijskoj akciji priveden je i Vukašin D. (21) iz Rume, ali on nije bio visoko rangiran u toj hakerskoj "družini"

Objavljeno: 09:56h

Jovan M. (19) iz Prokuplja uhapšen je u utorak zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande koja je po narudžbi klijenata srušila čak 4 miliona sajtova po celom svetu. Na meti hakerskih napada bile su banke, državne institucije, policija i onlajn sajtovi za igru širom planete, ali nijedan nije bio iz Srbije, pišu mediji.

foto: Printscreen / Facebook

Pored Jovana M, u međunarodnoj policijskoj akciji priveden je i Vukašin D. (21) iz Rume, ali on nije bio visoko rangiran u toj hakerskoj "družini". Jovan M. je do pre mesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole "15. maj" u Prokuplju, ali je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na vanredno školovanje. Jovan je, čudne li ironije, iz stručnih premeta Programiranje i Računarske mreže imao dvojke.

foto: Printscreen / Facebook

Njegovi školski drugovi kažu da je on zaluđen kompjuterima, ali ih je šokirala vest da je uhapšen zbog hakerisanja:

"ČAČKAO" PO INTERNETU!

- Istina, voleo je da "čačka" malo više po internetu. Upadao je na sajtove nekih političkih partija i posle im slao obaveštenja na šta da obrate pažnju, gd eim je sajt slab, nezaštićen, davao im savete i slično. Mislim da mu je tužilaštvo pre dve godine izreklo zabranu da koristi računar ili tako nešto, baš po prijavi nekih organizacija - priča jedan njegov školski drug.

U školi u kojoj se Jovan školovao za elektrotehničara računara nisu želeli da komentarišu njegovo hapšenje.

"KLIKER" ZA RAČUNARE!

- Jovan ima "kliker" za tehniku, posebno računare, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po ceo dan je znao da visi na internetu, da skida neke fore, da istražuje. Nije krio da je opsednut kompjuterima, ali ko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande - čudi se Jovanov poznanik iz Prokuplja.

Inače, Jovana su u tom gradu već prozvali Prokupački Snouden, po Edvardu Snoudenu, američkom stručnjaku za kompjutere i bivšem agentu CIA i Nacionalne agencije za bezbednost.

Snouden je obelodanio 1,7 miliona poverljivih dokumenata, koja otkrivaju detalje globalnog špijuniranja američkih službi po celom svetu. Zanimljivo je da je i Snouden, kao i Jovan M, imao slabe ocene u školi.

SRPSKI INTERNET PORTALI POŠTEĐENI!

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.

"WEBSTRESSER" je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila ove godine na razne internet domene širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu, saopšteno je z MUP.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.