ŠAMAR ZA USTAŠE: Austrija na Blajburgu organizuje INSTANT SUD ZA FAŠISTE IZ HRVATSKE!
Blajburg, Foto: Fonet

KOMEMORACIJA

ŠAMAR ZA USTAŠE: Austrija na Blajburgu organizuje INSTANT SUD ZA FAŠISTE IZ HRVATSKE!

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg Blajburga, premijer Sebastijan Kurc je rekao da on nema ovlašćenje da zabraniti nadolazeći skup

Objavljeno:

Austrijski državni tužitelj i sudije koji će izricati kazne na licu mesta za isticanje ustaških simbola dolaze 12. maja u Blajburg, gde će se održati komemoracija povodom 73. godišnjice događanja na Blajburškom polju.

Kao nikada do sada austrijski političari, s desnice i levice, ujedinjeni su u stavu da energično treba sprečiti svaki pokušaj isticanja fašističkih simbola, a sve one koji to neće da poštuju oštro kazniti i proterati iz Austrije. Sudije će tako na licu mesta pisati kazne za sve koji budu nosili oznake NDH ili uzvikivali “Za dom spremni”, a austrijski policajci, kojih će biti više nego ikada, reagovaće na svaki pokušaj isticanja ustaških simbola.

Hrvatska biskupska konferencija i Počasna blajburška jedinica ove godine će pažljivo organizovati tradicionalno okupljanje pokraj Bllajburga kako ne bi došlo do incidenata koji bi dodatno stigmatizovali spomenuti događaj, glasi neslužbena informacija iz krugova bliskih Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, prenosi Jutarnji.hr.

- Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore s ustaškim kapama koji su dolazili na Blajburško polje. Za nas su to provokatori jer uglavnom se radilo o mladim ljudima koji nisu mogli imati nikakve veze s ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identifikovala. Što se tiče HBK, snage reda imaju punu slobodu da identifikuju i kazne sve koji nose ustaška obeležja na ovoj komemoraciji - kažu na zagrebačkom Kaptolu.

Potpredsednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je da će i ovogodišnja komemoracija biti pod visokim pokroviteljstvom parlamenta, a da bilo kakvi simboli totalitarizma ne pripadaju komemoraciji.

- Sabor je bio, jeste i biće pokrovitelj komemoracije, a to je događaj koji treba biti s pijetetom, dostojanstvom prema nevino ubijenim ljudima. Reiner kaže i da poslednjih godina nije video u Blajburgu ljude koji su isticali ustaške simbole.

- Možda su bili na periferiji i na njih su se mediji koncentrisali i prikazali sliku drugačijom, nego što ona jeste. Činjenica je da su te komemoracije zadnjih godina onakve kakve treba da budu- tvrdi potpredsednik Sabora i odbija tvrdnje koje se ovih dana čuju u Austriji da je reč o okupljanju neonacista.

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg Blajburga, premijer Sebastijan Kurc je rekao da on nema ovlašćenje da zabraniti nadolazeći skup.

- Događaj organizuje hrvatska Crkva. To znači da to nije odluka ni Vlade ni saveznog premijera ni administracije, ali bude li kršenja austrijskih zakona, naravno da ćemo intervenisati - rekao je Kurc. Međutim, zabranu okupljanja u Blajburgu traže i austrijski evroparlamentarci koji smatraju da postoje osnove da se skup ipak zabrani.

'Najveći fašistički skup'

Ako do toga ne dođe, i ove godine biće služena misa i održani govori, međutim, čini se da organizatori pokušavaju da smanje tenzije jer, posebno, hrvatskim biskupima ne odgovara kada se, makar i neslužbeno, spominju kao branitelji fašističkog režima i NDH. A toga je u Austriji sve više poslednjih nedelja. Evropska unija bi trebalo da donese jedinstven zakon koji bi važio za sve države članice, a kojim bi se zabranilo isticanje ustaških i fašističkih simbola i veličanje fašističkog režima.

Blajburg
Blajburg foto: Fonet

Predložili su to, kao reakciju na isticanje ustaškog simbola na Blajburškom polju, evrozastupnici desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP) Otmar Karas, socijaldemokrata Josef Weidenholzer i liberalka Angelika Mlinar, u Kući Evrope u centru Beča, gde su - kako je unapred najavljeno - govorili o tome da se “na austrijskoj teritoriji održava najveći fašistički skup u Evropi”. To je i prvi put da su stranke desnog centra i levice ujedinjene u stavu da treba vrlo rigorozno pratiti sve što se događa na komemoraciji u Blajburgu, i sprečiti skup ako se na njemu veliča ustaški režim.

Na ovogodišnjem okupljanju u Blajburgu austrijske vlasti eksplicitno su zabranile bilo kakvo isticanje ustaškog slogana “Za dom spremni”, tako da neće smeti da se nose zastave ili majice s grbom HOS-a, za razliku od Hrvatske gde se to često tolerisalo. Karas, Weidenholzer i Angelika Mlinar upozorili su da Austrija “svake godine u maju postaje mesto fašističkog hodočašća na Loibacher Feldu” te da se i više od “dvadeset hiljada hrvatskih fašista i neonacista skuplja pod krinkom verske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”.

Osim toga, ove je godine 80. godišnjica Anšlusa, tako da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obeležja nanosi štetu ugledu Austrije. I predsednik pokrajine Koruška Peter Kaiser (SPÖ) izjasnio se za donošenje zakona kako bi se skup ograničio samo na crkvenu misu i za sankcionisanje svih koji dolaze zbog drugih pobuda, a Katolička crkva iz Koruške takođe se ogradila od fašističkih ispada onih koji dolaze na misu na Blajburg.

BONUS VIDEO: (KURIR TV) MUK U SREMSKOJ MITROVICI, SAHRANA VOJNE BOLNIČARKE KOJA SE UBILA: Bojanu na večni počinak ispraćaju porodica, prijatelji i kolege

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.