OVO JE NAJVEĆI PORAZ SRBIJE: Osvajali su ZLATNE MEDALJE na Matematičkoj olimpijadi, a danas njih šestoro moraju da dele dve kifle!
Osvojili su zaltne medalje u Brazilu, Foto: Kurir /E.K

kako smo ovo dopustili?

OVO JE NAJVEĆI PORAZ SRBIJE: Osvajali su ZLATNE MEDALJE na Matematičkoj olimpijadi, a danas njih šestoro moraju da dele dve kifle!

Scena u jednoj beogradskoj pekari od koje zastaje knedla u grlu

Objavljeno: 13:53h

Pametni mladi ljudi su najveće bogatstvo naše zemlje, a uprkos svojim uspesima, trudu i zalaganju, Srbija ih često ne nagradi onako kako bi trebalo.

Koliko često na vestima čujete o novim uspesima naših mladih naučnika, matematičara, debatera?

Ta bistra deca pobeđuju svoje vršnjake koji žive u zemljama s daleko boljim uslovima za razvoj svog talenta.

A kako im naše društvo vraća? To najbolje ilustruje priča jednog korisnika Tvitera, koji je opisao scenu koju je zatekao u jednoj pekari, od koje zastaje knedla u grlu.

- Ulazim u pekaru danas a tamo matematičari koji su osvojili šest medalja na olimpijadi u Brazilu kupuju dve kifle. Pekarka ih pita zašto kupuju samo dve kada ih je šestorica. Oni ćute. Pekarka bez reči pakuje šest kifli, daje im. Jednom kreće zlatna suza niz lice. Muk - napisao je on.

Na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Brazilu, koja je održana prošle godine, naši učenici su u konkurenciji najprestižnijih svetskih univerziteta osvojili šest medalja.

Srebrne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije Beograd Igor Medvedev, Ognjen Tošić, Aleksa Milojević i Pavle Martinović, dok su bronzane medalje osvojili učenici iste škole Jelena Ivančić i Marko Medvedev.

Kako su ovi momci i devojke došli do situacije da ne mogu da dele dve kifle u pekari?

Zašto smo to dozvolili?

Izlišno je uopšte govoriti zašto je ovo poražavajuće. Ova pametna deca iskoristiće svoje znanje i talenat i verovatno poći za boljim životom, za šta ih niko ne krivi, jer ova zemlja malo toga može da im pruži.

Ali, lepo je znati da među nama još uvek ima plemenitih, poput radnice ove pekare, koja će svojim sitnim, ali divnim gestom, vratiti nadu i matematičarima, i svima nama, da nije sve toliko sivo kao što nam izgleda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.