AUTO ŠKOLE U SRBIJI PRESTAJU DA RADE 1. JANUARA? Sprema se haos zbog zakonskih izmena!
Foto: Stefan Jokić, Ilustracija

najavili štrajk!

AUTO ŠKOLE U SRBIJI PRESTAJU DA RADE 1. JANUARA? Sprema se haos zbog zakonskih izmena!

Instruktori vožnje smatraju da je potpuno neopravdano da oni, ispitivači i predavači polažu test provere znanja iako su već polagali za postojeću licencu..

Objavljeno:

Ukoliko se pod hitno ne promene odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, sasvim je realno da veliki broj auto-škola stane sa radom već 1. januara sledeće godine, kaže Dragan Jagodić licencirani instruktor vožnje i dodaje:

- Mi na ovu nečuvenu odredbu zakona, po kojoj instruktori moraju svakih pet godina ponovo da polažu za licencu, što nema nigde u svetu i u Srbiji se odnosi samo na ovu profesiju, upozoravamo još poodavno, ali nas niko od nadležnih ne čuje.

UKP UPAO U HOTEL ZIRA! Spektakularna akcija specijalaca zbunila Beograđane usred bela dana (VIDEO)

Instruktori vožnje smatraju da je potpuno neopravdano da oni, ispitivači i predavači polažu test provere znanja iako su već polagali za postojeću licencu. Svi instruktori moraju da imaju diplomu trećeg stepena motornog vozila i peti stepen stručne spreme, kao i položen ispit za instruktora da bi mogli da dobiju licencu za rad. Ukoliko se desi da neko ne prođe test provere, gubi pravo na rad.

foto: Espreso.co.rs

Najveći problem je što se iskustvo promenom zakona stavlja u drugi plan jer ko ne položi test, gubi dozvolu.

- Ni za jednog radnika bilo koje struke koji mora da poseduje odgovarajuću licencu da bi obavljao svoju delatnost nije predviđeno da za produžetak iste ponovo polaže bilo kakav ispit da bi istu produžio, nego je dovoljno da prisustvuje obaveznim seminarima, a licenca mu se u tom slučaju po automatizmu produžava, objašnjava Nataša Toroman, licencirana instruktorka vožnje i predavač.

Ukoliko neki instruktor ne položi ispit provere znanja, auto škola bi morala da prestane sa radom i svi zaposleni bi ostali bez posla iako je Ustavom Srbije u delu koji se odnosi na ljudska prava i slobode zagarantovano pravo na rad.

Iz Udruženja auto-škola Beograda upozoravaju da bi moglo da se desi da veliki broj ljudi u jednom trenutku ostane bez posla, bez ikakvih primanja čime bi bila dovedena u pitanje njihova egzistencija, kao i egzistencija njihovih porodica, a takođe bi postaojala opasnost da se veliki broj mikro malih preduzeća zatvori što bi se direktno odrazilo i na porast nezaposlenosti, a samim tim na ekonomiju Republike Srbije.

foto: Espreso.co.rs

Iz auto-škola se slažu da su seminari neophodni, ali je primedba da se smanji cena seminara i izjednači sa cenama koje plaćaju prosvetni radnici i medicinski radnici. Takođe, misle da je cena izdavanja licenci 5.000 dinara prevelika i da treba da se izjednači sa cenom sličnih dokumenata.

Po ZOBS-u uslov da neki od kadrova u auto školama produži licencu su odslušani seminari unapređenja znanja i položen ispit provere znanja. Po pravilniku ABS-a ispit provere znanja polaže se nakon pet odslušanih seminara u periodu od pet godina.

Cena seminara i ispita:

Cena jednog seminara je 10.000 dinara

Cena ispita provere znanja je 10.000 dinara

Cena vađenja licence je 5.000 dinara

Iz udruženja auto-škola Beograda kažu da je takođe problem što je ovim zakonom propisana i najniža cena što je u redu, ali pod uslovom da se i auto-školama smanje troškovi.

Zahtev, svojevrsnu peticiju, potpisalo je do sada oko 2.500 zaposlenih u auto-školama Srbije i ona je prosleđena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu saobraćaja.

Iz auto-škola najavljuju da će pre Nove Godine organizovati veliki štrajk gde će doći instruktori iz cele Srbije kada će i blokirati saobraćaj jer kako kažu, ništa drugo im nije pošlo za rukom.

(J. J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.