OVIM SRBIMA JE ZABRANJENO DA SE VENČAVAJU U CRKVI: Dozvole dobijaju samo ako ispune jedan uslov!
Foto: Marina Lopičić

ne može svako da se venča u crkvi!

OVIM SRBIMA JE ZABRANJENO DA SE VENČAVAJU U CRKVI: Dozvole dobijaju samo ako ispune jedan uslov!

U pravilniku SPC stoji da nesposobnost za vršenje bračne dužnosti ne čini bračnu smetnju kada je u pitanju velika razlika u godinama...

Objavljeno: 13:12h

Vladikama se godišnje obrati i do stotinu parova koji ne mogu da se venčaju u crkvi. Razlika u godinama je jedna od većih prepreka ukoliko želite crkveno venčanje, ali se i to da srediti uz pomoć posebne molbe koju episkop treba da odobri.

Zabranjeno je sklopiti crkveni brak ukoliko mladoženja ima više od 70 godina, a mlada više od 60, sudeći prema bračnim pravilima Srpske pravoslavne crkve.

TAJNI SPISI PATRIJARHA PAVLA: Pravoslavna crkva će upasti u veliku krizu, a evo kad će se Srbi vratiti na Kosovo! (FOTO)

U pravilniku takođe stoji da nesposobnost za vršenje bračne dužnosti ne čini bračnu smetnju kada je u pitanju velika razlika u godinama.

Prepreka je takođe i ako je razlika između supružnika više od 15 godina. Iza ovog stoji bojazan da neko od budućih supružnika želi da uđe u bračnu zajednicu iz materijalne koristi.

foto: Fonet/Ilustracija

Međutim, ovi parametri spadaju u "uklonjive lične smetnje", te je brak ipak moguć ukoliko episkop odobri molbu.

Čudo božje: Crkva u stablu hrasta usred Srbije! (FOTO)

Đakon Nenad Ilić kaže za Espreso da nije upoznat sa pravilom da se ne venčavaju stariji muškarci od 70 godina, a žene starije od 60 godina, ali zna da crkva ne venčava par između kojih je 15 godina razlike ili više.

Ukoliko između muškarca i žene ima više od 15 godina razlike, moraju da zatraže posebnu dozvolu episkopa kako bi on procenio da li su motivi čisti i da će brak biti sklopljen slobodnom voljom.

Ipak, kako ističe, takvi parovi uglavnom dobijaju dozvolu, osim ako se ne utvrdi nešto od navedenog. Pored toga, đakon Nenad ne vidi razlog zbog čega bi se nekome zabranjivalo da stupi u brak ako ima 70 godina.

foto: Fonet

- Blagoslav je blagoslov, svako treba da ga dobije, zar je bitno koliko godina ima, kaže đakon.

Sveštenik Malozvorničke crkve, Mileta Tovarović takođe potvrđuje kako je za razliku od 15 godina starosti između muškarca i žene neophodna posebna dozvola.

Ne mislim da se tu radi samo o bojazni da bi neko mogao materijalno da iskoristi partnera ili partnerku. Neko može da vas iskoristi na taj način i da je razlika u godinama jako mala. U mom iskustvu više se radi o nemogućnosti da se ispuni bračna obaveza. Uglavnom su žene mlađe i skoro svaka pređe u drugi brak vremenom, barem u mojoj praksi, objašnjava Mileta i dodaje:

- Saglasnost arhijereja mora da pribavi mladoženja stariji od 70, ali i mlada koja je zagazila u sedmu deceniju života. Procedura je ista i kada se sumnja na krvno srodstvo, ali i kada je jedan bračni drug kršten u nekoj od pravoslavnih crkava, čije obrede SPC ne priznaje.

foto: Beta

Takođe, prema pravilma Crkve, najstrože je zabranjeno stupanje u brak maloletnih i mladenaca u krvnom srodstvu, ali i parova koji su prethodno isključeni iz crkvene zajednice.

Ove činjenice na tzv. predbračnom ispitu utvrđuje parohijski sveštenik, od koga mladenci zatraže da ih venča pred oltarom.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Da li ste čuli za 13. platu u Srbiji?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media