MIHAJLO, MAŠAN I NIKOLA SU MLADI ROBOTIČARI KOJI SU OSVOJILI NAGRADU U ŠANGAJU! Ovi momci su budućnost Srbije, a OVO SU NJIHOVE PRIČE! (FOTO)
Foto: Natalija Atanacković

pametna srbija

MIHAJLO, MAŠAN I NIKOLA SU MLADI ROBOTIČARI KOJI SU OSVOJILI NAGRADU U ŠANGAJU! Ovi momci su budućnost Srbije, a OVO SU NJIHOVE PRIČE! (FOTO)

Takmičenje u Šanagaju se sastojalo od četiri zadatka, devet pozicija i tri nepoznata zadatka. Oni su morali da isprogramiraju robota koji treba da reši sve zadatke i to bez jasnog uputstva

Objavljeno: 10:12h
Jelena Jovanović

Srpski tim Politehnike - škole za nove tehnologije iz Beograda osvojio je Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici na Svetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (WER) koje je održano u Šangaju 18. i 19. novembra.

foto: Natalija Atanacković

Savršeni tim činili su srednjoškolci Mihajlo Mihajlović, Mašan Vučinić i Nikola Starčević, a predvodio ih je Jovan Miletić koji je ujedno i bio njihov mentor.

Ovi momci su odmerili znanje sa preko 8.000 najboljih robotičara iz čak 16 zemalja.

foto: Natalija Atanacković

Ono što ima posebnu težinu je da je ovo prvi put da Srbija ima predstavnike na ovakvom tipu takmičenja i to zahvaljujući osvojenom drugom mestu na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona.

U SELU NEŽENJA ON JE GLAVNI ŠMEKER! Ovo je najveći baja u Jadranskoj Lešnici za kojim uzdišu čak i udate žene! (FOTO)

foto: Natalija Atanacković

Pokretač akcije u Hrvatskoj, Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao je naprednu Abilix opremu akciji Bitka za znanje, u okviru koje je ova škola dobila opremu koja se koristi za prestižno WER takmičenje.

foto: Privatna arhiva

Mi smo imali polaroide koji su bili niskobudžetni i čija je vrednost oko 200, 300 evra, dok su drugi imali polaroide u vrednosti od 1.000 evra. Imali smo sredstva da odemo u Šangaj, ali nam treba neka svota koju bi dobijali na mesečnom nivou kako bi ulagali u opremu i nove projekte, objašnjava njihov mentor Jovan Miletić.

foto: Natalija Atanacković

On je dodao da je atmosfera na samom takmičenju bila odlična, ali da nikada nije video toliko broj ljudi i stolova za zadatke na jednom mestu.

Ja imam godine i mnogo toga sam prošao, ali ovako nešto još nisam video. Toliko ljudi, stolova, mi smo jedva našli naš i trebalo nam je 45 minuta da od ulaza stignemo do mesta koje je bilo predviđeno za nas, i to bez lutanja, kaže Miletić.

Takmičenje u Šnagaju se sastojalo od četiri zadatka, devet pozicija i tri nepoznata zadatka. Mladi robotičari su morali da isprogramiraju robota koji treba da reši sve zadatke i to bez jasnog uputstva.

foto: Privatna arhiva

- Robot je između ostalog morao da pređe most koji se podiže i spušta uz pomoć ključa koji treba da navije. Zatim mora da podigne vetrenjaču koja je oborena, a zatim da je zarotira na 360 stepeni, kao i da digne teg i da ga odnese u bazu, objašnjava Jovan Miletić.

Tim Politehnike osvojio je posebnu "Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada" na Svetskom takmičenju u edukaciji о robotici u Šangaju, nagradu za ukupan broj bodova koje su osvojili na takmičenju, ali i diplome koje potvrđuju autentičnost same nagrade.

foto: Natalija Atanacković

Mi smo dobili ovu specijalnu nagradu jer su oni bili svesni da se mi takmičimo sa znatno slabijom opremom, a odradili smo odličan posao, kaže Jovan i dodaje kako je konkurencija bila velika, ali je kvalitet ipak nagrađen.

Mihajlo, Mašan i Nikola su nam rekli kako su znali da nisu pogrešili školu čim su prešli njen prag.

foto: Natalija Atanacković

- Znali smo da je to ono što zaista želimo, i čime ćemo se baviti u budućnosti, barem ja, kaže Nikola Starčević i dodaje:

- Volim to što radim, i veoma me privlači ceo ovaj svet robotike, još se nisam opredelio za tačnu struju i pravac, ali ima vremena, to zanimanje možda još uvek ne postoji u praksi, ali ćemo ga stvoriti, kaže Starčević.

Mihajlo Mihajlović nam opisuje svoje iskustvo kada je u pitanju prvi dan u školi.

foto: Natalija Atanacković

- Tačno se sećam kada sam se upisivao. Ušao sam u pogrešnu zgradu, pa su me uputili ovde. Objasnili su mi da će biti lego robota i ja sam se tada oduševio, kaže Mihajlo.

Mašan Vučinić objašnjava kako nije znao u šta se upušta, a da sada najviše vremena provodi upravo u školi.

foto: Natalija Atanacković

- Od sedam dana, osam sam ovde. Nisam izgubio ništa "osim zdravog razuma", šali se Mašan i dodaje da i dalje izlazi kao pre i da njegov privatan život uopšte ne trpi.

Njih trojica su se složili da je takmičenje delovalo "čarobno" i da je u robotici budućnost.

- Sve više zanata i poslova mogu se zameniti robotima, to nama otvara mogućnosti. To je sa jedne strane dobro, sa druge nije, to je moralno i etičko pitanje, kazao je Starčević i dodao:

foto: Privatna arhiva

- Od baruta se pravi pištolj, ali i vatromet. Sve zavisi kako ćete to iskoristiti. Roboti su veoma korisni i sigurno će u budućnosti biti još mnogo koristi od njih. Obućarske radnje su nestale, cipele se više ne prave ručno, stvari se menjaju, i tek će, objašnjava Nikola.

Jelena Stojanović, programer i osoba koja je pored njihovog mentora najviše doprinela uspehu kaže kako su roboti veoma praktični, ali da nikada neće zameniti ljudsku snagu niti osećanja.

Oni će unaprediti stvari, ali neće zameniti ljude, i njih će neko morati da održava, popravlja, unapređuje, kaže Jelena.

Pored tima iz Srbije, na ovogodišnjem WER svetskom kupu učestvovala su i tri tima iz Hrvatske i dva iz Bosne i Hercegovine koji su takođe osvojili nagrade.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.