SPREMA SE PRAJD: Na beogradskoj Paradi ponosa 2.000 učesnika i manje policajaca
Foto: Fonet

dugine boje

SPREMA SE PRAJD: Na beogradskoj Paradi ponosa 2.000 učesnika i manje policajaca

Jedan od centralnih događaja Beograd Prajda biće konferencija posvećena upravo zločinu iz mržnje

Objavljeno: 17:03h

Organizatori beogradske Nedelje ponosa najavili su danas u Nišu da će ovogodišnja Parada ponosa imati više od 2.000 učesnika i izrazili nadu da će proteći uz prisustvo manjeg broja policajaca nego prošle godine. Marko Mihailović iz Organizacionog odbora "Beograd Prajda 2017" rekao je da prve informacije govore da će broj policajaca na Paradi ponosa koja je zakazana za 17. septembar biti manji nego prethodnih godina.

foto: Fonet

- Nadamo se da je to trend koji će se nastaviti - izjavio je Mihailović na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji Beograd Prajd. Dragoslava Barzut iz Organizacionog odbora je podsetila da je prošlog septembra, u vreme organizovanja Parade ponosa bilo 250 slučajeva govora mržnje i pretnji ne samo prema pripadnicima LGBT zajednice već i prema ljudima koji su se na društvenim mrežama uključivali u raspravu.

- U poslednjih godinu dana imali smo 79 slučajeva zločina iz mržnje, ali preko 60 odsto njih nije procesuirano iako od 2012. godine naša zemlja ima u Krivičnom zakonu instituciju zločin iz mržnje - naglasila je Barzut. Ona je podsetila da do danas u Srbiji ne postoji nijedna presuda u kojoj je upotrebljen taj član zakona. Barzut je kazala da te činjenice pokazuju da institucije nisu spremne da se sistemski bore protiv nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama i da za to ne postoji politička volja.

foto: Petar Lazović

Prema njenim rečima, jedan od centralnih događaja Beograd Prajda biće konferencija posvećena upravo zločinu iz mržnje. - To nije pitanje samo LGBT ljudi, to je pitanje svih ljudi. Ne možemo biti slobodni ukoliko svi ostali nisu, i nemaju osnovna ljudska prava - kazala je Barzut. Dragan Đordjević iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS rekao je da će na paradi, koji počinje 11. septembra a završava se 17. septembra, biti i veliki broj volontera i učesnika iz Niša.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media