KAMENJARKO, IĆI ĆEŠ POD MAČ! Mariji Vučić zbog teksta o desničarima prete SMRĆU! (FOTO)
Foto: cenzolovka

espreso intervju

KAMENJARKO, IĆI ĆEŠ POD MAČ! Mariji Vučić zbog teksta o desničarima prete SMRĆU! (FOTO)

Novinari su ponovo mete. Ovog puta novinarki i zamenici glavnog urednika Cenzolovke preko Fejsbuka su upućene ozbiljne pretnje!

Objavljeno: 22:29h
Milica Božinović

Nije tajna da su novinari često mete napada. Sloboda medija u Srbiji više gotovo da i ne postoji, a svako ko iole misli svojom glavom i ne želi da radi po naredbi "onih sa vrha", često je "na listi za odsterl". Ovakvi slučajevi su nažalost sve češći.

Zastrašivanje novinara postala je praksa, a slobodno novinarstvo misaona imenica. Nakon napada na novinare na polaganju zakletve novog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, činilo se da će se "strasti smirit", međutim, nije tako.

Novinarka i zamenica glavnog urednika Cenzolovke, Marija Vučić, postala je meta nepoznate osobe, koja joj je preko društvene mreže Fejsbuk zapretila rečima:

"Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo".

Marija je pretnje odmah prijavila policiji i tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje je po hitnom postupku počelo da ispituje slučaj. Moramo napomenuti da situacija sa kojom se Marija suočava nije nimalo naivna, jer se ženi koja samo radi svoj posao preti - SMRĆU!

Pretnje su stigle nakon objavljivanja teksta o prekidu projekcije filma "Albanke su naše sestre" od strane ekstremnih desničara u Nišu.

KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA?! Đukanović i Rističević tvrde da svi koji su došli na skup SNS, a nisu za naprednjake, zaslužuju batine???

Obzirom da je Marija naša koleginica i "jedna od nas", porazgovarali smo s njom o ovom nemilom događaju. U razgovoru za Espreso.co.rs Marija je otkrila da li je uplašena, kako se oseća, kao i da li je u stanju da nakon ovog incidenta nastavi da svoj posao obavlja profesionalno kao i do sada.

foto: cenzolovka

*Koliko dugo se bavis novinarstvom i da li si nekad bila u sličnoj situaciji? Da li su ti zbog posla kojim se baviš pretili i ranije?

- Novinarstvom se bavim tri godine. Pre Cenzolovke, u kojoj radim od oktobra, radila sam kao novinar Južnih vesti. To mi je prvo radno mesto.

Tamo smo generalno kao redakcija, a neki i pojedinačno, bili izloženi uvredama, diskvalifikacijama, pa i pretnjama, kako od strane običnih građana, tako i od strane političara i funkcionera. Bilo je onih koji su, nezadovoljni što je objavljeno nešto što im ne odgovara, zvali da se bune, vikali, vređali, ali meni lično niko dosad nije pretio, i to na ovaj način - smrću.

U tom smislu je sada teža situacija, jer sam u ovome sama, odnosno direktno i samo meni je pretio neko koga pritom ne poznajem, ko je očito obični građanin.

MUP PERE RUKE: Tvrde da su napadi na novinare izmišljeni, da su ugrožene bile samo pristalice SNS!

*Kako se osećaš danas, krećeš li se slobodno?

- Iskreno, nije mi svejedno. Nije prijatan osećaj izloženosti i misao o tome da zapravo zaista možeš da budeš napadnut, odnosno da pretnje mogu da budu realizovane, kao i da bi možda trebalo da se osvrneš za sobom i da budeš na oprezu da li te neko prati.

Iako novinarski posao podrazumeva da budeš izloženiji od mnogih drugih građana, i treba da budeš spreman na to da se nekom neće dopasti tvoj tekst, u normalnom društvu bi postojala granica između kritike i izražavanja neslaganja sa nečim sa jedne, i latentnog ili otvorenog nasilja sa druge strane.

Smatram da živimo u društvu u kojem je nasilje (i to ne samo poslednjih godina, nego dugo unazad) postalo deo svakodnevice, ušlo u običnu svakodnevnu komunikaciju, i zato ga više ne prepoznajemo kao nasilje. U tom smislu, smem da se kladim da mnogi koji prete novinarima, posebno obični građani, često nisu svesni da je to što govore krivično delo, da onaj kome prete oseća uznemirenost i strah, da njegova porodica i prijatelji strahuju za njega. To je nepravedno, ne želim da trpim nasilje samo zato što sam odabrala da se bavim novinarstvom. Ne želim da svako misli da meni, ili bilo kom drugom kolegi, može da kaže i uradi šta god hoće samo zato što smo novinari i moramo da budemo izloženi. Izloženi da, ali kritici, ne i nasilju.

Da ne govorim o tome da toj atmosferi nasilja naročito doprinosi svaki izostanak reakcije ili neadekvatna reakcija istražnih i pravosudnih organa.

NAPADI NA NOVINARE ODMAH MORAJU PRESTATI! Uredništvo Espresa traži da se napadači na našu reporterku pronađu i kazne! (VIDEO)

*Da li ćeš normalno nastaviti da radiš svoj posao, uprkos ovom incidentu?

Naravno. Nastaviću da radim kao i dosad, i trudiću se da radim bolje i žešće. Smatram da strah nije problem, i da se svi ponekad plaše, i to je u redu. Pitanje je šta radite sa tim strahom - da li nastavljate da radite uprkos njemu u skladu sa svojim principima i standardima profesije, ili počinjete da se autocenzurišete. Ovo drugo ima ogromne posledice po društvo, zato je bolje časno otići iz novinarstva onda kada je nemoguće nositi se sa pritiskom a istovremeno raditi svoj posao kako treba.

*Kakav je položaj novinara danas?

Nisam dugo novinar, pa ne mogu iz prve ruke da upoređujem kakav je položaj novinara danas u odnosu na to kakav je bio nekad. Znam samo to da novinarima uopšte nije lako. Bedno plaćeni, slabo cenjeni, izloženi napadima na svakodnevnom nivou, sa brnjicama na ustima. Uplašeni za svoj posao, za ličnu bezbednost, za svoj život. Kada u jednom danu imate 6 napada na novinare, kao što se desilo na inauguraciji, kada živite u zemlji u kojoj su neki novinari ubijeni zbog posla kojim su se bavili, kada Srbija redovno u međunarodnim izveštajima biva ocenjena niskim ocenama kada je reč o slobodi medija, kada pritisak ne dolazi samo od političara, funkcionera, koji prirodno nisu sa nama na istoj strani, nego dolazi i od običnih građana u čijem interesu verujete da radite... onda je jasno da je položaj novinara veoma loš.

Dok institucije ne budu radile svoj posao kako treba, transparentno i odgovorno, dok se ohrabruje nasilje u javnom diskursu, dok izostaju političke i krivične sankcije prema onima koji napadaju, dok pojedini novinari i mediji sami dodatno pogoršavaju svoj položaj i društvenu situaciju neodgovornim izveštavanjem i pristajanjem na kompromise, dok građani ćute i ne daju nam podršku... ovo neće biti dobra zemlja ni za novinare niti za život.

HOĆEŠ DA TI LUPIM ŠAMAR? Simpatizeri SNS brutalno napali novinarku Espresa! (VIDEO)

Ovim putem naš portal apeluje na nadležne da se hitno pronađe osoba koja je Mariji pretila smrću i propisano pravilima sankcioniše.

Reagovala i udruženja

Hitno utvrditi ko preti smrću Mariji Vučić! JEZIVE PRETNJE STIŽU JOJ NA FEJSBUKU!

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije su osudili pretnju upućenu putem Fejsbuka novinarki i zamenici glavnog urednika Cenzolovke Mariji Vučić.

"NUNS i NDNV očekuju da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal po hitnom postupku ispita slučaj, ustanovi identitet autora preteće poruke i protiv njega pokrene krivični postupak. Takođe, novinarska udruženja ukazuju da i ovaj slučaj pokazuje koliko neadekvatna reakcija pravosudnog sistema i tolerancija govora mržnje i pretnji ohrabruje nasilništvo i ekstremizam" stoji u saopštenju objavljenom juče.

(Milica Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.