PROBLEM KOJI SPAJA AMERIKU, SRBIJU I SVET: Bili smo na konferenciji o najvažnijoj dužnosti svake zemlje u 21. veku!
Foto: Filip Plavčić

udružene snage

PROBLEM KOJI SPAJA AMERIKU, SRBIJU I SVET: Bili smo na konferenciji o najvažnijoj dužnosti svake zemlje u 21. veku!

Globalni terorizam je trenutno ključni svetski problem

Objavljeno: 19:20h

Amerika, Srbija i Rusija danas imaju zajedničke interese u borbi protiv ključnog svetskog problema — globalni terorizam. Ovo je bila tema današnje konferencije Srpskog Instituta bazirana u Vašingtonu, i Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost u Beogradu na kojoj su se obratili Danijela Sremac, predsednik Srpskog Instituta, Kurt Doneli, zamenik šefa misije SAD, Jasmina Andrić, predsednik Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Danijela Sremac, predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu, pisac je i ekspert za američku spoljnu politiku, osnivač pokreta Budućnost Srbije, i vodeći glas srpske dijaspore u Severnoj Americi, rekla je da joj je veoma drago što ima priliku da se obrati, i istakla da je bezbednost osnovna dužnost vlade bilo koje države, a da bi se obezbedila mora da postoji zdrava ekonomija.

foto: Filip Plavčić

- Zato sam i započela inicijativu da otvorimo specijalnu zonu u Srbiji. U poslednje tri nedelje bila su tri napada u Londonu, podsećaju nas na globalnu pretnju. Potrebno je da Srbija sarađuje sa Srbijom, Amerikom, i svim miroljubivim zemljama. Svako od nas se naježi kada čuje, jer je srpski narod propatio u prošlosti. Sada ceo svet oseća opasnost radikalnog islama, još od početka proslog veka - rekla je Sremac.

Kurt Doneli, zamenik šefa misije SAD rekao je da mu je zadovoljstvo što je u ime ambasade SAD na današnjoj konferenciji, kao i da će se nadovezati na govor gospođe Sremac.

foto: Filip Plavčić

- Odnosi između SAD i Srbije su duboki i dugotrajni, preživeli su dva svetska rata, a i pre toga su postojali. U dva rata smo imali iste ciljeve. Vilson je u 14 tačaka opisao Evropu. U Drugom svetskom ratu smo se borili protiv fašizma, i posle rata SAD su se posvetile da spasu Evropu gladi i kolapsa koji je usledio posle rata. sve je to rezultiralo Maršalovim planom, koji je Staljin odbio. Posle rata usledile su godine hladnog rata, NATO je pokušao da održi mir. Sada, 100 godina posle Prvog svetskog rata, Srbija je u poziciji da povrati to mesto u Evropi koje je imala pre rata. Amerika će joj pomoći da povrati ekonomiju, dobre odnose, da bude važan partner zemljama u Evropi, ali je Amerika i partner Srbije da povrati bezbednost - rekao je Doneli, i dodao da se više od dve decenije radi na tome da se izgradi baza snažna za vežbe i obuke, da se prodube odnosi, jer nijedna zemlja ne može da ostane u izolaciji, a to je lekcija koju su naučili.

foto: Filip Plavčić

Ključna institucija za deljenje bezbednosti u svetu je NATO, rekao je Doneli, i dodao da Srbija sama mora da odluči koju igru želi da igra, a ne NATO, kao i da Srbija ima dosta dobrobiti od njih.

- Mora da postoji otvoren kanal komunikacije, a mi se unapred radujemo da ćemo produbiti odnos sa Srbijom, kao i obuku na kojoj radimo. SAD su zaista posvećene bezbednosti Srbije i Balkana uopšte - rekao je Doneli.

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.