SIROVA HRANA JE PUNA SPORA, BAKTERIJA I SVEGA ŠTO ČEKA U TAMI DA NAM BOLEST IZMAMI! Profesor u BG upozorio naciju!
Sirova hrana, Foto: Dietmar Rauscher / Alamy / Profimedia

oprez

SIROVA HRANA JE PUNA SPORA, BAKTERIJA I SVEGA ŠTO ČEKA U TAMI DA NAM BOLEST IZMAMI! Profesor u BG upozorio naciju!

Njegova objava koja je odmah izazvala reakcije, glasi "sirova torta - ukratko, ne postoji"

Objavljeno:

Zoran Vujčić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu, višestruko nagrađivan za svoje naučne radove i izume, a čija je stručnost između ostalog biohemija hrane, odlučio je da konačno stane na put jednom od najvećem mitu u ishrani - mitu o sirovoj hrani.

Njegova objava koja je odmah izazvala reakcije, glasi "sirova torta - ukratko, ne postoji". Što je još važnije, on je upozorio da je sirova, neobrađena hrana potencijalno veoma opasna jer je puna bakterija, spora i mnogo čega što može da nam izazove ozbiljne bolesti.

- Torta se pravi od jaja, brašna, oraha, badema i/ili lešnika, šećera, poneke arome. I toplote. Voćni kolači imaju voće. Ili je torta ili je sirova gomila nečega, puna bakterija, spora i ko zna čega što čeka u tami da nam bolest izmami. S jedne strane imamo zaluđenike koji bi da izbace toksine i vrelim klistirom, s druge imamo zaluđenike u upotrebu nehigijenskih namirnica. Čovečanstvo je počelo da se razvija munjevitom brzinom kada je počelo da kuva, peče, vrti na kočevima, kuva u keramici - napisao je redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu, Zoran Vujačić.

Sirova torta, Torta, Pomorandža
foto: Printscreen/ Youtube/ Praktična žena

Tako je, dodaje, nestala i dijareja kao posledica raznih mikroskopskih organizama.

- I sada se nađe neki mudrolupetaš, koji proglasi sirovu hranu "silom života" jer bože moj ima "živih enzima" (šta god to značilo) ili ko zna kojih umišljenih magijskih efekata.Torta se peče. Banana se ljušti. Ako ne verujete da na voću ima mikroba, samo da vas podsetim da se u kacama tako pravi kljuk za rakiju. A kada se voće zamasti i ulepi postaju anaerobni uslovi Kao u kaci. A većina bakterija se na sobnoj temperaturi umnoži dvostruko za 20-30 minuta. Sreća pa većina tih bućkuriša bude odmah pojedena ili se čuva u frižideru neko kratko vreme. Inače bi se svašta moglo izolovati iz tih "sirovih torti". Zato bar mi ne dirajte reči na kojima sam ostario. Torta, mleko, hrana. Pravite vi vaše sirovaške gluposti, smutije, mleka od strugotine, hamburger od presne soje, ali za sebe - oštro zaključuje na kraju.

Ko je profesor Vujčić

Profesor Zoran Vujčić je redovni profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za biohemiju. Rođen je 1960. godine u Požarevcu. Sve svoje akademsko obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Beogradu, gde je diplomirao, magistrirao i doktorirao hemijske nauke. Njegova karijera na Hemijskom fakultetu počela je 1988. godine, kada je postao asistent pripravnik, a 2013. godine je stekao zvanje redovnog profesora.

Autor je preko 180 naučnih publikacija. Oblasti njegovog naučnog interesovanja uključuju:

Proizvodnja i primena enzima (poput invertaze, amilaze, lakaze), posebno u biotehnologiji.

Bonus video:

04:49

OČIGLEDNO ZAKON NE MOŽE DA SE PRIMENI Ovo su sve poznate informacije o teškoj saobraćajki Darka Lazića - Radulović: Već su mu spašavali život, šteta da pogine

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.