BOŠNJACI IZABRALI NOVE AKADEMIKE! Zukorlić ponosan na šest uspešnih godina akademije nauka (VIDEO)
Foto: Printscreen

godišnja sednica skupštine

BOŠNJACI IZABRALI NOVE AKADEMIKE! Zukorlić ponosan na šest uspešnih godina akademije nauka (VIDEO)

Bošnjačka akademija nauka i umetnosti osnovana je pre šest godina

Objavljeno:
foto: Filip Plavčić

Posle šest godina od osnivanja ove Akademije, ispostavilo se da je ovaj projekat uspeo.

- Ja sam imao čast da predvodim inicijativni odbor koji je kasnije postao osnivački odbor, i imao sam tu počast da sam ključni osnivač Akademije. Svakako to nisam činio sam, već sa ostalim članovima, pa sa osnivačima Bošnjačke akademije nauka i umetnosti. Posle šest godina od osnivanja Akademije ispostavilo se da je to projekat koji je uspeo. Narodi na Balkanu su svoje Akademije formirali još u 19. veku. Bošnjaci su kao nacija osporavani tokom 20. veka i krajem 20. veka su bili pokušaji raznih nacionalnih institucija, ali su neki umrli na početku, a neki su doživeli svoje osnivanje. Ono što me raduje je da je ovaj projekat opravdao neophodnost nastanka, ali isto tako, jednu kategoriju intelektualne energije koja je specifična, komplikovana smo održali, jer je veoma teško koordinirati energiju veoma učenih i pametnih ljudi - rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, Bošnjačka akademija nauka i umetnosti je nastala kao izraz neophodne potrebe Bošnjaka - naroda i nacije, koji primarno žive u Bosni kao matici, ali isto tako i u Sandžaku kao autohton narod, ali isto tako i u široj regiji, u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji, u dijaspori, u Turskoj, Zapadnoj Evropi, Australiji, Severnoj Americi..

foto: Filip Plavčić

- Bošnjaci su jedan od najraseljenijih naroda u svetu sa ogromnim potencijalom, kako na matičnom domovinskom prostoru, tako i na raznim destinacijama iseljeništva. Konstatovali smo sa postojeća državna akademija Bosne i Hercegovine, koja nema predznak etno nacionalne, koja okuplja i Bošnjake, Hrvate, Srbe, koja ima i specifične probleme koji su vezani za samu strukturu i specifičnost države Bosne, zapravo ne može da odgovori na važna nacionalna pitanja kroz nauku i umetnost. S druge strane ona okuplja umetnike sa prostora Bosne i Hercegovine, a time se isključuju naučni i umetnički potencijali velikog broja Bošnjaka izvan Bosne i Hercegovine. Bošnjačka akademija je vrsta nadgranične akademije sa predznakom Bošnjačka koja okuplja naučnike svih ovih prostora koje sam pomenuo, sa jasnom namerom da se ta naučna i umetnička, uopšte intelektualna i kulturna energija istaknutih pojedinaca među Bošnjacima sublimira kroz ovu instituciju - rekao je Zukorlić.

(M.R.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.