Srpski naučnik osmislio izum koji će zauvek sprečiti krađu beba (FOTO) (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

za poštovanje

Srpski naučnik osmislio izum koji će zauvek sprečiti krađu beba (FOTO) (VIDEO)

Komlen Lalović je tvorac uređaja protiv krađe beba koji ima za cilj da na samom porođaju dokaže materinstvo

Objavljeno: 11:38h
  • 1.1k

Iako je u pitanju veoma moćna i korisna naprava koja bi svim roditeljima bila u interesu, Lalović kaže da je ipak bilo poteškoća tokom stvaranja ovog uređaja jer je naše društvo zatvoreno i skeptično po pitanju inovacija, investicija i nauke.

Deklarativno, projekat je podržan od strane Ministarstva zdravlja i od 3 velika porodilišta postoje molbe za implamentaciju, međutim, još uvek je projekat finansiran samostalno i od strane donatora u kampanji 45 velikana za sigurna porodilišta.

- Za implamentaciju kompletnog projekta u jednom od porodilista to je 45.000 evra, dok bi kasnije po svakom narednom porodilištu koštalo par hiljada evra. Verujem da to Ministarstvo zdravlja može platiti bez problema.

Realizacija čitavog ovog projekta trajala bi od 6 meseci do godinu dana, a na pitanje da li će ovaj proizvod ukoliko se ne realizuje u Srbijii biti plasiran van granica naše zemlje, naš sagovornik kaže:

- Naravno, već imamo pregovore i dosta zemalja je zainteresovano. Necemo čekati jer iako se ne realizuje u Srbiji, mi idemo dalje. Ovo je globalni problem. Žao nam je ako Ministarstvo zdravlja ovo ne prepozna kao nešto što može da reši mnoge probleme - kaže naš sagovornik.

(Tijana Brkić)

Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media