DA LI ĆE VAS OVO RAZBESNETI ILI ODUŠEVITI? Svi Srbi potiču iz Crne Gore!
Foto: Dado Đilas, Ilustracija

dnk zna istinu

DA LI ĆE VAS OVO RAZBESNETI ILI ODUŠEVITI? Svi Srbi potiču iz Crne Gore!

Ovaj zanimljiv tekst ustalasaće mnoge duhove... Vama ostavljamo da odlučite da li je u pitanju mit ili (naučna) istina
Objavljeno: 15:03h

Na sreću, u Crnoj Gori se većina predanja pokazala tačnim i tako smo bili u stanju da genetički profilišemo većinu današnjih srpskih crnogorskih i hercegovačkih plemena. Danas znamo da Vasojevići, Bjelopavlići, Kuči, Bjelice, Koprivice pripadaju haplogrupi E-V13, Ozrinići, Nikšići, hercegovački Maleševci haplogrupi I2-PH908, Moračani Bogićevci i Ljubotinj haplogrupi R1b-U152, hercegovački Šarenci haplogrupi R1a YP4278, Pješivci i Cuce haplogrupi J2a-M92, Drobnjaci haplogrupi I1-P109, Banjani i Pivljani haplogrupi N-P189.2, Vojinići Lješnjani i hercegovački Mirilovići haplogrupi I2-Z17855...

Na prvi pogled deluje raznovrsno, ali je ta raznovrsnost posledica starosti i ispreplitanja raznih slojeva stanovništva na našim područjima. Pleme Drobnjaka, na primer, koje se u istorijskim izvorima kao takvo pojavljuje još u 14. veku, pripada haplogrupi koja je tipična za skandinavsko-normanske narode. S obzirom da su Normani imali svoje kraljevstvo na jugu Italije i da su imali prisne političke odnose i sa Vojisavljevićima i sa Nemanjićima, možemo samo pretpostavljati kako je ova, za naše prostore nekarakteristična haplogrupa, završila u Drobnjaku.

Takođe, haplogrupa Banjana i Pivljana N-P189.2 predstavlja jednu od najređih haplogrupa u svetskim okvirima i nema bliskih populacija sa kojima bi se mogla povezati, pa njeno poreklo ostaje i dalje zagonetno.

Ovakvo genetsko profilisanje starih srpskih rodova pomaže nam da danas kada testiramo Srbina, u Vršcu, Banjaluci ili Kragujevcu, a koji ima samo maglovito predanje da je poreklom iz Crne Gore ili Hercegovine, sa velikom sigurnošću možemo povezati sa plemenom ili rodom u Crnoj Gori i Hercegovini kome su njegovi preci pripadali.

foto: Wikipedia/Ivan25

Neke od tih migracija su stare i 500 godina, kao one prema Krajini, ali genetički rezultat pokazuje nedvosmislen trag, pa u Krajini i danas genetički prepoznajemo Banjane, Pivljane, Nikšiće, Pješivce, Kriče ili Vasojeviće.

Migracije prema Šumadiji, Zapadnoj Srbiji, Istočnoj Bosni, Semberiji, Vojvodini su se odvijale pre 200-300 godina, i predanja o njima su skorija i pouzdanija. I tu nalazimo na haplogrupe i haplotipove hercegovačko-crnogorskih plemena.

Na ovaj način dokazana je jasna genetička povezanost srpskog naroda. Uz pomoć genetike, neki davno razdvojeni ogranci našeg naroda istog porekla dobijaju priliku da se povežu, razmene podatke i možda zajedno rekonstruišu istoriju svoga roda. Do pre nekoliko godina, ovakav potpuno egzaktan pristup proučavanju vlastitog porijekla, bio je nezamisliv.

(Espreso.co.rs / Frontal / Siniša Jerković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.