DA LI ZNATE KO SU BILI ĆIRILO I METODIJE? Današnji dan je posvećen njima, ni moćni carevi nisu bili imuni na njih
Ćirilo i Metodije, Foto: Printscreen/Youtube/Komitet Znanja Srbije

BIOGRAFIJA

DA LI ZNATE KO SU BILI ĆIRILO I METODIJE? Današnji dan je posvećen njima, ni moćni carevi nisu bili imuni na njih

Čak su i u Rim išli, na poziv pape, gde se Ćirilo razboleo i preminuo 14. februara 869. godine

Objavljeno: 11:49h

Današnji dan, 24. maj je dan u kome Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju sećanje na braću Kirila (Ćirila) i Metodija, učenu braću, misionare koji su među Slovenima širili veru hrišćansku i pismenost. Oni su osmislili pismo glagoljicu, čije ime je nastalo od reči glagoljiti, odnosno govoriti.

Sveti Ćirilo i Metodije bili su rođena braća iz Soluna, iz ugledne i bogate porodice. Metodije, koji je bio stariji, proveo je deset godina kao oficir među Slovenima, konkretno među Makedoncima, te je tako naučio osnove slovenskog jezika. Nakon toga, Metodije je odlučio da napusti vojnu službu, te se zamonašio na Olimpu.

Nedugo zatim, njemu se u monaškom životu priključuje i mlađi brat Ćirilo (Kiril).

Ćirilo i Metodije
Ćirilo i Metodijefoto: Printscreen/Youtube/Komitet Znanja Srbije

Ipak, hazarski car Kagan je od cara Mihaila tražio da mu isporuči propovednike Hristove vere, i po zapovesti, on mu isporuči ova dva brata.

Ipak, uprkos bojazni, njihova sudbina nije krenula po zlu, te su hazarskog cara preobratili u Hrišćanstvo i kristili zajedno sa velikim brojem njegovih poglavara i naroda generalno.

Posle nekog vremena, braća su otišla za Carigrad i u njemu sastavili slovensku azbuku od 38 slova, te su počeli sa prevodom crkvenih knjiga sa grčkog na slovenski.

Kada ih je knez Rastislav pozvao u Moravsku, gde su dalje rasprostirali veru Hristovu i knjige koje su preveli su umnožili i dali sveštenicima da uče narod.

Čak su i u Rim išli, na poziv pape, gde se Ćirilo razboleo i preminuo 14. februara 869. godine. Metodije se po njegovoj smrti vratio u Moravsku i potrudio da do svoje smrti utvrdi Hrišćanstvo među Slovene.

Bonus video:

01:37

PATRIJARH PORFIRIJE ĆE BITI SA SVOJIM NARODOM U SEDIŠTU SPC Politikolog Nikola Jović: Verujem da će opet odluka o zabrani PASTI

(Espreso Vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.