UVELI SU HRIŠĆANSTVO MEĐU SLOVENE, NI MOĆNI CAREVI NISU BILI IMUNI NA NJIH: Evo ko su bili ĆIRILO I METODIJE!
Sveti Ćirilo i Metodije, Foto: Printscreen/Youtube/Komitet Znanja Srbije

dan slovenske pismenosti

UVELI SU HRIŠĆANSTVO MEĐU SLOVENE, NI MOĆNI CAREVI NISU BILI IMUNI NA NJIH: Evo ko su bili ĆIRILO I METODIJE!

Kada ih je knez Rastislav pozvao u Moravsku, gde su dalje rasprostirali veru Hristovu i knjige koje su preveli su umnožili i dali sveštenicima da uče narod

Objavljeno:

Današnji dan, 24. maj je dan u kome Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju sećanje na braću Kirila (Ćirila) i Metodija, učenu braću, misionare koji su među Slovenima širili veru hrišćansku i pismenost. Oni su osmislili pismo glagoljicu, čije ime je nastalo od reči glagoljiti, odnosno govoriti.

Natpis na spomeniku u Beogradu
Natpis na spomeniku u Beogradufoto: Printscreen/Youtube/Komitet Znanja Srbije

Sveti Ćirilo i Metodije bili su rođena braća iz Soluna, iz ugledne i bogate porodice. Metodije, koji je bio stariji, proveo je deset godina kao oficir među Slovenima, konkretno među Makedoncima, te je tako naučio osnove slovenskog jezika. Nakon toga, Metodije je odlučio da napusti vojnu službu, te se zamonašio na Olimpu.

Nedugo zatim, njemu se u monaškom životu priključuje i mlađi brat Ćirilo (Kiril).

Ipak, hazarski car Kagan je od cara Mihaila tražio da mu isporuči propovednike Hristove vere, i po zapovesti, on mu isporuči ova dva brata.

Ipak, uprkos bojazni, njihova sudbina nije krenula po zlu, te su hazarskog cara preobratili u Hrišćanstvo i kristili zajedno sa velikim brojem njegovih poglavara i naroda generalno.

Posle nekog vremena, braća su otišla za Carigrad i u njemu sastavili slovensku azbuku od 38 slova, te su počeli sa prevodom crkvenih knjiga sa grčkog na slovenski.

Sveti Ćirilo i Metodije
Sveti Ćirilo i Metodijefoto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Kada ih je knez Rastislav pozvao u Moravsku, gde su dalje rasprostirali veru Hristovu i knjige koje su preveli su umnožili i dali sveštenicima da uče narod.

Čak su i u Rim išli, na poziv pape, gde se Ćirilo razboleo i preminuo 14. februara 869. godine. Metodije se po njegovoj smrti vratio u Moravsku i potrudio da do svoje smrti utvrdi Hrišćanstvo među Slovene.

Preminuo je 6. aprila 885. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.