DA LI ĆE ONI KOJI NE BUDU GOVORILI POSLOVOTKINJA ILI VODIČKINJA BITI KAŽNJAVANI? Moraće da se prilagode i udžbenici
Posao, Foto: Profimedia

RODNO SENZITIVNI JEZIK

DA LI ĆE ONI KOJI NE BUDU GOVORILI POSLOVOTKINJA ILI VODIČKINJA BITI KAŽNJAVANI? Moraće da se prilagode i udžbenici

Mnogi izrazi zaista i zvuče prirodno

Objavljeno:

Obavezna primena rodno senzitivnog jezika kao dela usvojenog Zakona o rodnoj radnovnopravnosti, je počela! Zakon o rodnoj ravnopravnosti moraće da se poštuje u medijima i u bilo kakvom javnom obraćanju, u institucijama i u školama, izjavila je ministarka bez portfelja Tatjana Macura.

Ona je napomenula da će i udžbenici morati da se prilagode tome. Međutim, ono što je zanimljivo, zakonski još ne postoje predviđene kazne za one koji rodno senzitivni jezik ne budu poštovali.

Tatjana Macura
Tatjana Macurafoto: Kurir TV

Mnogi izrazi zaista i zvuče prirodno poput prodavačice, novinarke, voditeljke, advokatice... Ali, ima i onih izraza koji prevođenjem u ženski rod zvuče, kako neki tvrde, rogobatno. Tu su vojnikinja, borkinja, doktorica nauka, vatrogaskinja, trenerica, sutkinja, poslovotkinja, vodičkinja.

Na komentare da novi izrazi "ruže" naš jezik, ministarka Macura je istakla da ga oni zapravo samo obogaćuju i da prikazuju koliko je naš jezik ne samo prilagodljiv, već se i uklapa u potrebe savremenog društva.

"Ponekad se može videti i podsmeh određene grupe ljudi i pogrešno tumačenje zakona o rodnoj ravnopravnosti sa žudnjom da izazovu određeni nivo senzacije. Veoma često se neki drugi izrazi, koji uopšte nemaju veze sa zanimanjima, zloupotrebljavaju da bi se istakla rogobatnost jezika", rekla je ona, prenosi Tanjug.

Bonus video:

04:12

MATERNJI JEZIK - TEŽI OD STRANOG? Milica Rabrenović za Kurir TV o tome Zašto je maturantima SRPSKI JEZIK NAJSLABIJA TAČKA?

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.