RAZGOVARALI SMO SA DOKTOROM KOJI JE LEČIO SINIŠU MIHAJLOVIĆA: Otkrio nam je kako da postignemo USPEH
Kristijano Erale, Foto: EPA/Andrea Di Marco, Miloš Dojčinović

sport i zdravlje

RAZGOVARALI SMO SA DOKTOROM KOJI JE LEČIO SINIŠU MIHAJLOVIĆA: Otkrio nam je kako da postignemo USPEH

Za sportskog lekara je najbitnije da pre utakmice bude dobro pripremljen

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

U svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu potpisan je ugovor između sportsko-ortopedske klinike iz Katara koja će biti medicinsko obezbeđenje sledećeg prvenstva u košarci 2027. godine i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na taj način definisana je i učvršćena je saradnja koja podrazumeva školovanje na specijalizaciji iz sportske medicine kolega iz Katara u Beogradu, kao i studijski boravak stručnjaka iz Beograda u najprestižnijoj sportsko- ortopedskoj klinici na svetu.

Potpisivanje ugovora na Medicinskom fakultetu u Beogradu
Potpisivanje ugovora na Medicinskom fakultetu u Beogradufoto: Miloš Dojčinović

U okviru delegacije iz Katara, potpisivanju ugovora prisustvovao je i Kristijano Erale glavni koordinator lekarskog tima Intera i Pariz Sen-Žermena (2018-2022).

Erale trenutno radi u Kataru i u Dohi vodi odeljenje sportske medicine. Za portal Espreso otkrio je svoja lična iskustva i atribute ovog više nego zanimljivog posla.

Kristijano Erale
Kristijano Eralefoto: Miloš Dojčinović

Koliko dugo se bavite ovim poslom? Koliko imate radnog iskustva u ovom poslu?

"Dvadeset godina sam već u ovom poslu, tačnije od 2004. godine. Počeo sam u fudbalskom klubu Inter Milan i imao sam dugoročnu saradnju sa Robertom Mančinijem. Tokom svog radnog veka upoznao sam i mnoga velika imena u svetu fudbala kao što je Kristijan Vijeri, kao i vaši reprezentativci Dejan Stanković i Siniša Mihajlović", kaže Erale.

Siniša Mihajlović proslavlja pogodak
Siniša Mihajlović proslavlja pogodakfoto: EPA/Mateo Bazzi

Šta je sve potrebno za jednog sportskog lekara? Koje zvanje on mora da ima da bi se bavio ovim poslom?

"Sportska medicina je u potpunosti drugačija od obične medicine. Vi morate dobro da poznajete sportistu. Da bi bio na terenu zajedno sa sportistom, moraš da znaš njegove sposobnosti, a sa druge strane moraš i da dobro poznaješ sport, u ovom slučaju - fudbal. Dakle, te stvari su neophodne za jednog kompletnog sportskog, ali pre svega timskog lekara", naglašava Erale.

Kada se nalazite na terenu tokom fudbalske utakmice i kada je uzavrela atmosfera, pretpostavljam da su tada i sportski lekari "pod adrenalinom".

Želim da Vas pitam kako se skoncetrišete u trenutku kada se neki fudbaler povredi? Budući da tu pomoć treba što praktičnije i brže uraditi?

"Zbog važnosti cele utakmice koja se igra, ali i zbog javnosti, budući da su kamere uperene u vas, jako je teško biti na terenu. Ali, najbitinije je da u trenutku kada se desi povreda fudbalera na terenu, da budete pripremljeni za pružanje pomoći, kako vi , tako i ostali članovi vašeg tima. Tako da kada je tim lekara unapred kolektivno pripremljen onda je i posao znatno lakši", objašnjava Kristijano Erale za portal Espreso.

Kristijano Erale na Medicinskom fakultetu u Beogradu
Kristijano Erale na Medicinskom fakultetu u Beogradufoto: Miloš Dojčinović

Kako se boduje uspešnost i rezultati jednog sportskog lekara?

"Jako inteligentno pitanje. Važno je da se tim sportskih lekara pripremi pre početka utakmice. Sportski lekar nije odgovoran samo za igrače na terenu, već i za celokupno medicinsko pomoćno osoblje. U tom smislu, uspešnost sportskog lekara se vidi u manjku povreda fudbalera i to je dobar pokazatelj te njegove prethodne pripremljenosti. Praktično, kada svi kao tim teže ka jednom cilju, a to je uspeh i kada su svi unapred pripremljeni, onda su i rezultati odlični", zaključuje Erale.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i prof. Nebojša Popović - ortoped, član rukometne reprezentacije koja je 1972.g. u Minhenu osvojila zlatnu medalju. Radio je u Banjaluci, Beogradu, Liježu-Belgija, a poslednjih 15 godina radi u Kataru.

Bonus video:

01:27

SVE OSIM UBEDLJIVE POBEDE NEĆE BITI USPEH SRBIJE! Đurović i Bjelinić o borbi za Evropsko prvenstvo: Ovo je dobro za naš fudbal!

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.