VREME, SPAJANJE NERADNIH DANA, DOKUMENTA BEZ KOJIH NE SME NI DA SE PLANIRA PUT: Ovo je DETALJAN VODIČ za praznike
Putovanja, Foto: Tamara Trajković, Beta Dragan Gojić, AP graham hughes, AP Photo David Dermer, Petar Aleksić

za one koji putuju i za one koji ostaju kod kuće

VREME, SPAJANJE NERADNIH DANA, DOKUMENTA BEZ KOJIH NE SME NI DA SE PLANIRA PUT: Ovo je DETALJAN VODIČ za praznike

Donosimo detaljan vodič za praznike i za one koji planiraju putovanje, ali i za one koji će ostati kod kuće

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Praznici 2024. godine su pred nama i građani Srbije se spremaju za šest vezanih neradnih dana.

Iako su na papiru svim zaposlenim građanima u državnim i privatni uustanovama osigurani slobodni dani, realnost je često drugačija. Mnogi će morati da rade, a neki će zarađivati duple dnevnice za rad tokom praznika.

Rad od kuće
Rad od kućefoto: Profimedia

Spajanje neradnih dana

Dakle, neradni dani oko Prvomajskih i Uskršnjih praznika su sreda 1. maj, četvrtak 2. maj, Veliki petak 3. maj, Vaskrs 5. maj i Vaskršnji ponedeljak 6. maj. Onima koji inače ne rade vikendom to znači da im je i subota 4. maj svakako slobodan, a ako bi uzeli samo 2 dana godišnjeg odmora (ponedeljak 29. i utorak 30. maj), mogli bi da spoje ukupno 10 dana odmora.

Ova opcija idealna je za roditelje školaraca jer se ovi slobodni dani poklapaju za periodom kada odmaraju đaci.

Naime, danas je učenicima poslednji dan u školskim klupama, a već od ponedeljka, 29. aprila, počinje prolećni raspust koji se završava u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Na nastavu se ponovo vraćaju 7. maja. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana.

I vrtići će u istom periodu biti zatvoreni, tako da je ovo je idealno vreme za porodične odmore i putovanja.

Putovanje
Putovanjefoto: Profimedia

Ogromna ponuda za prolećne aranžmane, ali i interesovanje

Interesovanje za putovanja je u porastu, s turističkim agencijama koje beleže povećanje od čak 40% u odnosu na prošlu godinu. Dok su evropske metropole i dalje popularne destinacije, domaći turistički dragulji poput Zlatibora i banja privlače sve veći broj turista.

Putnici biraju između avionskog i autobuskog prevoza, u zavisnosti od budžeta, a kako je nedavno za Espreso otkrio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandar Seničić, najaktuelni su evropski gradovi.

Najtraženija su putovanja autobusom, s obzirom da su cene značajno niže od putovanja koje se organizuju avionom za evropske gradove. Dakle, počev od Istanbula, Soluna, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Praga, Beča, Severne Italije, to su destinacije koje su najtraženije sada u ovom terminu", rekao nam je nedavno Seničić.

Ne krećite bez ovih dokumenata!

Važno je da putnici imaju sve potrebne dokumente: pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu i eventualno putno i zdravstveno osiguranje. Za putovanje u određene zemlje, lična karta je dovoljna, ali je preporučljivo imati i pasoš.

Još jedna važna stavka, a koji mnogi zanemare je i provera roka trajanja dokumenata. Nije dovoljno da putna isprava traje do poslednjeg dana putovanja, već mesecima nakon toga. U zavisnosti od zemlje, taj rok može biti 3 meseca ili 6 meseci, u suprotnom, carinici mogu da vas vrate sa granice.

Za oni koji automobilom planiraju da putuju "preko", neophodna im je i međunarodna vozačka dozvola.

Iako Srbija ima potpisane sporazume o međusobnom priznanju vozačkih dozvola sa velikim brojem zemalja Evrope, za neke nam je, ipak, neophodno da imamo i međunarodnu.

Prema trenutnim podacima sajta Ministarstva spoljnih poslova, međunarodna dozvola, pored važeće nacionalne, potrebna je za Švedsku, Češku, Francusku, San Marino, Italiju, Holandiju, Norvešku, Island, Belorusiju i Monako.

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Tamara Trajković

Radno vreme važnih objekata

Oni koji pak ne putuju za praznike, a slobodne dane planiraju da provedu uobičajenom rutiom kao i tokom ostalih dana, trebalo bi da se na vreme informišu o radnom vremenu trgovinskih objekata.

Radno vreme trgovinskih i zanatskih objekata u vreme prvomajskih i vaskršnjih praznika biće skraćeno, te će tako potrošači biti u mogućnosti da nabave neophodne proizvode po prilagođenom radnom vremenu.

Važno je znati da će za 1, 2. i 3. maj većina marketa će raditi skraćeno, o čemu bi bilo dobro da se na vreme informišete, dok će za Uskrs 90% biti zatvoreno.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena, istaknu na vidnom mestu objekta najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Benzinske stanice tokom ovih praznika na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Vreme za praznike

Mnogima su vremenske prilike upravo orijentir kako i gde da provedu odmor. Prethodne dane obeležile su niske temperature, kiše i olujni vetrovi, a prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama.

Lepo vreme
Lepo vremefoto: Ana Paunković

Kako je otkrio meteorolog RHMZ, Slobodan Sovilj, u Srbiji će od ponedeljka do petka naredne sedmice biti pretežno sunčano i toplo. U košavskom području se očekuje da bude vetrovito. Za Prvomajski uranak neće biti padavina, biće pretežno vedro, dok od 2. maja uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Najtoplije će biti u Beogradu, a minimalna temperatura u noći između 30. aprila i 1. maja biće 15-16 stepeni. U ostalim velikim gradovima najniža temperatura će biti između 10 i 15 stepeni, a van urbanih sredina, u pojedinim kotlinama biće malo niže temperature, oko 7-8 stepeni, ali je to ipak toplija noć u odnosu na period koji je za nama.

Kako sada izgleda, period sa učestalijom pojavom pljuskova i grmljavina se odgađa za drugi deo praznika. Isprva je izgledalo da bi praznični dani bili znatno nestabilniji, ali poslednji proračuni su mnogo više optimističniji. Nestabilnost se odgađa za 4, 5. i 6. maj, dok su prva tri dana maja zaista sa retkom pojavom kratkotrajne kiše", zaključio je Sovilj.

S obzirom na sve ovo, mnogi građani već planiraju svoje praznične aktivnosti, bilo da se odluče za putovanje ili za odmor kod kuće. Bez obzira na izbor, praznici su prilika za opuštanje i uživanje, pa je važno da se svako dobro pripremi i iskoristi vreme na najbolji mogući način.

Bonus video:

02:28

METEOROLOG AMATER PROGNOZIRA VREME ZA PRAZNIKE! Ristić: Nećemo još dugo imati ovakve letnje temperature, BIĆE DOSTA PLJUSKOVA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.