"DOBRO JE KRSTITI DETE..." Sveštenik rešio dilemu kada treba krstiti novorođenče
Krštenje, Foto: Andrew Shlykoff / Alamy / Profimedia

Kada treba krstiti novorođenče

"DOBRO JE KRSTITI DETE..." Sveštenik rešio dilemu kada treba krstiti novorođenče

Vreme krštenja se razlikuje. Neki roditelje decu krste dok su još bebe, dok drugi čekaju da deca malo porastu

Objavljeno:

Krštenje je drevni obred koji je duboko ukorenjen u pravoslavnoj veri.

U veri se smatra da je to duhovno rođenje i prvi korak deteta na putu hrišćanske vere.

Vreme krštenja se razlikuje. Neki roditelje decu krste dok su još bebe, dok drugi čekaju da deca malo porastu.

Jedna vernica imala je dilemu kada je najbolje vreme za krštenje novorođenčeta, pa je pitanje postavila svešteniku na sajtu svetosavlje.

"Kada treba krstiti novorođenče?", napisala je ona.

Sveštenik je odgovorio da crkvena pravila ne određuju uzrast u kom treba krstiti mladenca.

"U raznim pomesnim crkvama imaju razne tradicije. Tako, u Kartaginskoj crkvi pri sveštenomučeniku Kiprijanu (+258g.) bio je običaj da se novorođeni krsti već u prvoj sedmici. U drugim crkvama bila je druga praksa. Opit pokazuje da je dobro krstiti dete već u prvih nekoliko nedelja posle rođenja, da bi redovno počeli pričešćivati detence Svetim Hristovim Tajnama, koje osvećuju čoveka i daju mu duhovno i telesno zdravlje.", naveo je sveštenik.

Krštenje
Krštenjefoto: Profimedia

Krštenje može da se izvrši bilo kojeg dana, u svako doba dana i noći, ukoliko postoji potreba za tim. Naročito je dobro ako se obavi praznikom, da se dete i roditelji tog dana pričeste. Krštenje ne bi trebalo obavljati, osim u slučaju nužde ili nekog drugog valjanog razloga: u periodu od Božića do Krstovdana i u toku Velike, Strasne sedmice (izuzev Velike Subote), piše Yumama.

Šta je neophodno za taj čin?

Za ovaj svečani događaj treba pripremiti krsnicu - platno bele boje, veličine od jednog do jednog ipo metra, u koje se dete uvija posle krštenja. Od nje se, potom, detetu sašije košuljica, benkica ili jastučić za spavanje. U nekim krajevima je običaj da se dete, kada počne krštenje, zavija u očevu belu košulju, sve dok ne bude kršteno vodom. Bela košulja i krsnica simbolizuju nevinost, čednost i bezgrešnost, jer je bela boja simbol duhovne i telesne čistoće. Potrebno je i ulje, po mogućstvu maslinovo, kojim se dete pomazuje. Kum kupuje sveću u crkvi (može da se kupi nekoliko dana ranije, pa da se ukrasi). Negde je običaj i da se ponese jedan ili dva velika bela peškira, kao i krstić za dete.

Bonus video:

00:12

DETALJ BEZ KOG NIJE MOGLO DA PROĐE KRŠTENJE MALOG ŽELJKA! Ceca je bila oduševljena, a ponosni tata je UZVIKNUO jednu REČ

(Espreso/ Svetosavlje/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.