MARINI SUDBINU ZAPEČATIO DŽONI ŠTULIĆ, VLADIMIRU DEDA ILI LENJIN, PČELICA MAJI: Kako je kolektiv Espresa dobio ime
Imena, Foto: Beta Dragan Gojić

ZANIMLJIVE PRIČE

MARINI SUDBINU ZAPEČATIO DŽONI ŠTULIĆ, VLADIMIRU DEDA ILI LENJIN, PČELICA MAJI: Kako je kolektiv Espresa dobio ime

Proverili smo kako je Espreso redakcija dobila ime

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Odabir imena za novog člana porodice jedan je od najuzbuljivijih momenata za roditelje. Nije to samo pitanje pronalaženje zvuka koji se lepo slaže sa prezimenom ili koje zvuči slatko ušima. Odabir imena predstavlja izraz ljubavi, identiteta i tradicije.

U pojedinim krajevima u Srbija u kojima "tradicija" i dalje diktira pojedine aspekte života, kum je taj koji bira ime za dete, ali danas on to uglavnom radi u dogovoru sa roditeljima. Zato roditelji pretražuju liste imena, mitologiju, književnost, kako bi pronašli ono savršeno. Drugi se okreću modernim trendovima pa inspiraciju traže na internetu, u filmu, ali gotovo svaki roditelj želi da ime njegovog deteta nosi posebnu simboliku.

U našoj tradiciji nije retkost i da se detetu daje ime po nekom pretku kako bi se sačuvalo sećanje na njega, ali ima slučajeva i da se daju imena po živim precima.

Beba
Bebafoto: Profimedia

Redakcija Espresa ima raznolika iskustva, ali verujemo da će vam svako od njih razgaliti dušu.

Ana

- Moja priča nije interesantna, u opticaju su bila 3 imena - Ana, Anđela i Natalija. Predložili su ih kumovi, a moji su odabrali da budem Ana.

Aleksa

- Pre nego što sam se rodio, na TV-u su puštali film "Moj brat Aleksa" o Aleksi Šantiću. Moja starija sestra, koja je tada imala 3,5 godine je stalno ponavljala "Moj brat Aleksa, moj brat Aleksa" i svima se dopala ideja.

Vladimir

- Kod mene imaju dve verzije, ne znam šta je tačno. Prva je da je baba odredila po Lenjinu, a druga da sam dobio ime po dedi koji se zvao Vlado.

Teodora

- Moja mama je mislila da čeka dva dečaka (imam brata blizanca), tako da žensko ime nije ni planirala, ali kad je saznala da je dobila devojčicu birala je između imena Teodora i Isidora, ali nije imala razlog za njih, samo su joj se sviđala.

Maša

- Moja sestra se igrala u parku i čula je kako neko zove neku devojčicu Maša njoj se to svidelo i dala je predlog roditeljima kojima se isto svidelo i tako je ostalo.

Nikolina

- Meni su ime dali roditelji. Baba je htela da se zovem Gordana jer mi se tako zove tetka, ali se mojima to nije svidelo. Htela je i Snežana, ali je mama je bila ta koja je izabrala da se zovem Nikolina, a tata se odmah složilo. Niko više se nije mešao u odluku. Za ime Gordana se nisu složili jer je nekako starije, a hteli su nešto neobično i da ne bude baš tako često ime.

Marina

- Trebalo je da se zovem Lena ili Lenka, ali mami se dopala Azrina pesma "Marina" i to i bi. Sviđa mi se moje ime. Hvala mami. Hvala Džoniju Štuliću.

Džoni Štulić
Džoni Štulićfoto: printscreen/youtube/petrovicpetar

Sofija

- Ja sam dobila ime po čukunbabi koja je, po porodičnoj priči, bila za vreme kad je živela žena zmaj (mada mislim da bi to i u današnje vreme bio podvig). Moja čukunbaba Sofija živela je u Višegradu i ostala je rano udovica sa 10 dece (ne treba pominjati koliko je i danas teško ženama u Bosni i na Balkanu uopšte, a posebno na prelazu iz 19. u 20. vek). Njena veličina je u tome što je sama vodila porodičnu kafanu i pored toga je uspela da svu decu izvede na put i iškoluje ih. Kada je trebalo da se odredi ime za mene, moja mama je rešila da budem Sofija, inspirisana mojom čukunbabom. Istrajala je u svojoj nameri, uprkos protivljenju drage joj svekrve i ja postadoh i ostadoh Sofija poslednjih 37 godina.

Maja

- I moj priča ima dve verzije. Mama je trebala da me rodi krajem maja meseca i tako je želala da se po mesecu nazovem Maja. No kako sam se rodila u junu verovatno im je bilo bezveze da me nazovu Juna. A druga priča je da sam ime dobila po knjizi Pčelica Maja po kojoj je kasnije snimljen i crtani. Meni je lično draža ova druga priča.

Tamara N.

- Meni, mojoj sestri i bratu je kum dao ime. Nema to toliko veze sa tradicijom, nego jednostavno moji nisu imali neku specijalnu ideju, a sreća da je kum savremen čovek. On je predložio. a mojima se svidelo.

Tatjana

- Bratu i meni su roditelji birali imena, s tim što je za mene tata odabrao da budem Tatjana, bez neke određene pozadine, samo mu se svidelo to ime. I hvala mom taji.

Tamara T.

- Mama mi je dala ime po nekoj pevacčci koja je bila kovrdžva i, kako ona kaže, prelepa. Volim mnogo svoje ime iako ne znam koja pevačica je u pitanju uopšte.

Milica

- Tata je želeo da se zovem Zorana, a mama je strahovala da će se to desiti pa je tražila ime koje ide lepo uz Marija (ime moje starije sestre). Čini mi se da je bila i ljuta na tatu. Tako da sam iz straha da ne budem Zorana postala Milica.

Veljko

- Moji su gledali stara imena u crkvenom kalendaru, a na kraju su se odlučili za Veljko da se složi po prezimenu i zbog hajduk Veljka jer je slavno i junačko ime i prezime.

Jovana - moja malenkost

Moja priča možda nije tako uzbudljiva i neobična. Stari komovi moje porodice su tradicionalni ljudi i imaju praksu da roditeljima predlože tri imena, a onda da se oni odluče za jedno. Tako je bilo i za mene, brata i sestru. U moj slučaju na papiriću su stajala Ana, Miljana i Jovana i mojoj mami je najlepše zvučalo ime Jovana i tako i bi.

A kako ste vi dobili ime? Pišite nam u komentarima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.