"KAD SMO SE BUDILI, SVAKI TREĆI NE BI USTAO": Darinku odveli u Jasenovac kada je imala 4 godine, ali ovo je SPASILO
Darinka Petrović, Foto: Printscreen/TV Prva

jezivo svedočenje

"KAD SMO SE BUDILI, SVAKI TREĆI NE BI USTAO": Darinku odveli u Jasenovac kada je imala 4 godine, ali ovo je SPASILO

Potresna ispovest Darinke Petrović koja je zavrila u logoru Jasenovac kada je imala samo 4 godine

Objavljeno:

Juče se obeležavao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i fašizma u Drugom svetskom ratu. U noći između 21. i 22. aprila 1945. godine, dve grupe sa više od 1 000 zatočenika pokušale su proboj iz koncentracionog logora u Jasenovcu, od kojih se spasilo oko 100 zatočenika. Gošća "Jutra" bila je jedna od preživelih zatvorenica Jasenovca, Darinka Petrović (rođena Gligić).

"Sećam se da je bila gomila naroda. Ne zna se ko šta radi, gde će sa nama, gladni smo bili i žedni. To je bio moj prvi utisak vezan za odlazak u logor. U Jasenovcu se ne sećam. Deca su bila gladna, žedna, bolesna... Pošto smo svi spavali na slami, ujutro, kada se budimo i ustajemo, svaki treći ne ustane", priseća se Darinka.

Darinka Petrović
Darinka Petrovićfoto: Printscreen/TV Prva

U logoru su pored nje, završila i njena dva brata i starija sestra, koja je bila gimnazijalka i kao takva, bila je radnom odnosu. Čim je nastala okupacija, njihov otac je odmah bio uhapšen, zbog čega ga Darinka uopšte ne pamti.

Kao i njena starija sestra, njihova majka je radila u logoru u Nemačkoj. Najmlađi brat koji tada nije imao ni godinu dana, nije preživeo.

Dara u razgovoru u "Jutru" zaključuje da je ona ipak najbolje prošla. U Zagrebu ju je usvojila jedna porodica iz Slovenije, intelektualci koji su već imali dva sina.

Kaže da je toj porodici i bio cilj da spasi bar jedno srpsko dete, jer je u tom trenutku bilo moguće da porodice usvoje dete. Baš nju je odabrao mlađi sin iz porodice.

Darinka Petrović
Darinka Petrovićfoto: Printscreen/TV Prva

"Odvode me u porodicu gde me obasipaju nežnošću i ljubavlju. Bila sam na ivici smrti, mesec dana su lekari brinuli o meni.Tek onda sam se uklopila u porodicu. To je bila obostrana ljubav. Zbog toga sam ja lakše prebrodila krizu odvajanja od roditelja, nego moja braća i sestra.

Kaže da su brat i sestrra završili u porodici gde je bilo mnogo dece i da nisu bili prihvaćeni kao i ostala deca, ali da su ipak bili "spašeni". Dok se oni sećaju tih dana jer su bili straiji od nje, njeno sećanje je maglovito. Upravo su i te "male godine" uticale da ona lakše prebrodi krizu odvajanja i uklapanja.

Bonus video:

03:39

HRVATSKI NOVINAR PISAO DA JE U JASENOVCU BILO ZABAVNO! Stručnjaci: Dok su palili lutke Vučića i Putina negirali su genocid U NDH

(Espreso / Prva Tv / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.