MOLERI I OVOG PROLEĆA ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Za 3 dana zarade preko 60.000 dinara, a potražnja NIKAD VEĆA
Krečenje, Foto: RETO Media via AP

računica je jasna

MOLERI I OVOG PROLEĆA ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Za 3 dana zarade preko 60.000 dinara, a potražnja NIKAD VEĆA

Evo koliko košta krečenje stana od 50 kvadrata

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Proleće mnoge podseća na čišćenje i sređivanje pa je ova stavka nazaobilazna u ovom periodu. Međutim, moleraj je toliko poskupeo, da ćete poželeti sami da uzmete valjak u ruke. A za one koji ipak nisu vični ili pak nisu voljni da "posao obave sami", postoji još jedan problem - ne može se doći do majstora.

Računica je jasna - ukoliko sami krečite stan od 50 kvadrata, osnovni molerski materijal poput farbi, poludisperzija i disperzija, četki i valjka koštaće vas manje od 100 evra, a ako ovo prepustite rukama profesionalaca, koštaće vas bar 5 puta više.

Krečenje
Krečenjefoto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog obima posla, majstori danas retko radove obavljaju sami, te su često u potrazi za pomoćnim radnicima. Kako saznajemo od jednog prestoničkog zanatlije čije ime je poznato redakciji, dnevnice pomoćnih radnika idu i do 50 evra, dok su dnevnice majstora 100 evra. Potražnja naravno diktira i cenu, jer ove majstore u ovom trenutku nemoguće je zakazati pre juna meseca. Kažu posla ima bez obzira na period godine, ali u ovo doba godine najviše.

A na pitanje zašto nema dovoljno molera u Beogradu i generalno zanatlija, i zašto je manja zainteresovanost za učenje ovog zanata, majstor kaže:

Neće da se prljaju".

Cenu svojih usluga formiraju na osnovu više različitih faktora:

  • Kvadratura stana
  • Struktura zidova
  • Visina zidova
  • Koja površina se kreči
  • Željena boja
  • Da li se boja nekog zida razlikuje
  • Da li se kreči i plafon
  • Da li postoje oštenja na povrinama koje se kreče
  • Da li se u prostoru nalazi nameštaj
Moler
Molerfoto: Printscreen Youtube / Nenad piton

Konkretno, ukolko kreče jednoiposoban stan od 50 kvadrata u kojem postoji nameštaj (naplaćuje se i usluga porkivanja nameštaja), potrebno je krečenje i zidova i plafona visine 2,7 metara, a koji nemaju oštećenja, cena usluge iznosi 75.665 dinara.

Sam materijal koji podrazumeva 32 litara osnovne disperzivne boje, najlon za zaštitu, krep traku i podlogu košta oko 9.000 dinara, dok su ruke majstora 66.000 dinara. Radovi koji bi podrazumevali i krpljenje rupa i oštećenja na zidovima, koštali bi još dodatnih 10.000 dinara.

Prema njihovoj proceni, krečenje ove kvadrature bi trajalo 3 dana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

04:21

POČNU SAMI DA KREČE, PA ZOVU NAS DA POPRAVLJAMO, A ONDA PLATE JOŠ SKUPLJE Moler otkrio kolike su danas cene krečenja

(Espreso/Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.