KAKO ĆEMO SUTRA? VOZAČI VRATILI LETNJE GUME, A VREME SKORO ZIMSKO: Ovo kažu iz Komiteta za bezbednost saobraćaja!
Gume, Foto: RINA

dilema

KAKO ĆEMO SUTRA? VOZAČI VRATILI LETNJE GUME, A VREME SKORO ZIMSKO: Ovo kažu iz Komiteta za bezbednost saobraćaja!

Dok nas za manje od 24 sata očekuje poprilično zahlađenje, meteorolozi podsećaju da su, zapravo, nekada „normalne“ aprilske temperature bile takve što je ujutro bilo oko 5

Objavljeno:

„Iako će zahladiti, u većem delu Srbije biće kiša a ne sneg, tako da i od sutra, sem ako se zaputite na planine na kojima pada sneg, možete voziti sa letnjim gumama“. To je odgovor saobraćajnih stručnjaka na dilemu vozača da li da, s obzirom na prognozirano pogoršanje vremena, vraćaju zimske gume na točkove.

Mnogi su, naime, svoje četvorotočkaše već od 1. aprila opremili letnjim gumama, a onda, „kao grom iz vedra neba“, stiže prognoza vremena po kojoj će od sutra biti osetno hladnije, temperatura pada sa skoro 30 na oko 5 stepeni Celzijusa, uz čestu kiše i pljuskove, te sneg na planinama jugozapadne i južne Srbije. Takvo vreme, najavljuje se, potrajaće nekoliko narednih dana, verovatno uključujući i predstojeći vikend.

„Osloniti se na vremensku prognozu i obaveštenja AMSS

Zimske gume zakonski nisu obavezne od 1. aprila, čak i u slučaju da se na kolovozu nalaze sneg i led. U praksi to znači da saobraćajna policija ne može da vas kazni, ali, s druge strane, rizikujete i sopstvenu i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ako na putu pod snegom ili na poledici vozite sa letnjim pneumaticima. Šta, onda, raditi od srede kada nas na pojedinim putnim pravcima očekuju gotovo pravi zimski uslovi?

Po rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, u prelaznom ili, bolje rečeno, naglo promenljivom vremenu koje nas očekuje, najbolje je osloniti se na vremensku prognozu “kako bi se izbeglo bilo kakvo neprijatno iznenađenje”.

"Kod izbora guma najbolje je da se vozači od sutra oslone na vremensku prognozu i stanje na putevima AMSS", kaže Damir Okanović

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Kurir TV

- Oni koji su na svojim automobilima već stavili letnje gume, a koji će ovih dana voziti u nižim predelima, ne bi trebalo da imaju veće probleme u saobraćaju bez obzira što će zahladiti, jer u nižim krajevima ipak ne bi trebalo da temperature odu ispod nule. Pošto se u planinama očekuje da bude hladnije i da će biti snega, pre polaska na put na takvu lokaciju potrebno je proveriti i vremensku prognozu i stanje na putevima koje daje Automoto savez Srbije (AMSS). Svakako, ako saznate da je do destinacije do koje treba da stignete sneg na putu ili poledica, ipak izaberite zimske gume. Dakle, vožnja sa letnjim gumama nakon 1. aprila nije kažnjiva, ali je opasna ako su uslovi pravi zimski – kaže Okanović za „Blic“.

Svaku dilemu otklanja guma sa šarom dubljom od 4 milimetra

Vulkanizeri s kojima su razgovarali i koji su od početka ovog meseca, s obzirom na prave letnje vremenske uslove, imali pune ruke posla, kažu da kada je vreme promenljivo, kao što je najavljeno od sutra, „problem rešava upotreba gume sa šarom dubljom od 4 milimetra, bez obzira da li je zimska ili letnja”.

Dodaju da se letnje gume, pored suvog, sasvim korektno ponašaju i po vlažnom vremenu i, kako naglašavaju, “u većem delu Srbije se prognozira kiša a ne sneg, a letnji pneumatici su napravljeni da dobro podnose i pljuskove, a ne samo usijan asfalt”.

- Sem u slučaju da ćete na put na kojem ima više snega i leda, možete od srede da vozite sa onim što vam je trenutno na točkovima, jer ni zimski ni letnji pneumatici ne utiču preterano loše na bezbednost vožnje ako je napolju samo kiša i temperatura ne ide ispod pet stepeni, a tako se prognozira za veći deo zemlje – stav je vulkanizera.

Zimska guma legalna i kada asfalt “gori”, ali nije bezbedna

Sa zimskim gumama na točkovima, inače, možete voziti i kada je vreme tako toplo “da gori asfalt”, ali..

- Pravilnik Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZBS) ne propisuje da na svom vozilu nakon 1. aprila ne smete da imate zimske pneumatike. Sasvim je legalno i u sred leta voziti sa zimskim gumama, ali to nije dobar izbor za vozače, jer te gume u uslovima letnjih visokih temperatura nemaju dobra svojstva – kaže Damir Okanović.

Zimske gume, naime, napravljene su od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule više se “upijajući” na kolovoz, ali su praktično opasne kada je tokom jutra 15 ili više, a tokom dana temperatura poraste na 30 stepeni Celzijusa.

- Tada je asfalt konstantno zagrejan, a zimska guma koja je sama po sebi meka tada još dobije na mekoći, pa se brže troši, „ćelavi“ i postaje nebezbedna za vožnju – objašnjavaju saobraćajni stručnjaci.

Letnje gume koje su tvrđe, pak, izrađene su od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi još više stvrdnu i veoma loše koče i skreću, čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Ono što nas očekuje do sutra je “normalno” za april

Dok nas za manje od 24 sata očekuje poprilično zahlađenje, meteorolozi podsećaju da su, zapravo, nekada „normalne“ aprilske temperature bile takve što je ujutro bilo oko 5, a maksimalna dnevna temperature se kretala od 15 do 20 stepeni Celzijusa. Po njihovim rečima, očekivano je i takođe normalno da u ovo doba godine na Kopaoniku i drugim višim planinama bude do dve sedmice sa snegom.

To je, kako kažu, pravo proleće kakvo pamte stariji i takvo vreme i treba da bude u aprilu na našem podneblju.

Bonus video:

03:41

DOŠLI ČAK IZ NEPALA DA MENJAJU GUME U SRBIJI! Auto-servis na Voždovcu ima četvoricu vulkanizera iz Azije, vlasnik PREZADOVOLJAN

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.