PRE 25 GODINA POČELA JE BITKA ZA KOŠARE, JEDNA OD NAJTEŽIH U NOVIJOJ SRPSKOJ ISTORIJI: Branila se otadžbina Srbija
Bitka za Košare, Foto: Profimedia, Privatna arhiva, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

godi

PRE 25 GODINA POČELA JE BITKA ZA KOŠARE, JEDNA OD NAJTEŽIH U NOVIJOJ SRPSKOJ ISTORIJI: Branila se otadžbina Srbija

Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije. OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela dublje da prodre na Kosovo i Metohiju

Objavljeno:

Pre 25 godina, na današnji dan, započela je Bitka za Košare. Borba na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije. OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela dublje da prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Pre 25 godina, oko 1.500 pripadnika OVK uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napalo je rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

košare
foto: Espreso.co.rs

Napad na frontu širine nekoliko kilometara počeo je rano ujutro 9. aprila 1999. godine. Do 9. aprila NATO nije gađao Košare, ali jeste druge položaje na jugoslovensko-albanskoj granici. Karula je locirana na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

Srpski Termopili

U tom trenutku na frontu je bilo nešto više od 100 pripadnika graničnih jedinica Vojske Jugoslavije (VJ). Zbog žestokih napada iz vazduha, ali i diverzija OVK veća pomoć nije mogla odmah da stigne. Procena vojnog vrha bila je da će kopneni napad najverovatnije krenuti iz Makedonije gde se već nalazilo oko 16.000 vojnika NATO, a pretpostavke da će glavni napad ići preko Košara nije bilo.

Taj deo teritorije bio je u zoni odgovornosti 125. motorizovane brigade koja je reorganizovala svoje jedinice, borila se sa teroristima OVK u Metohiji i stalno bila na udaru NATO-a, tako da od početka rata do 9. aprila nije uspela da se u potpunosti pripremi za zaustavljanje napada na Košarama.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Drugog dana bitke, OVK je zauzela karaulu Košare što su objavili svetski mediji. Međutim, to nije bilo veliki uspeh jer je sama karaula okružena brdima i veoma nepovoljna za odbranu. Posle pada karaule, stiglo je pojačanje od više stotina pripadnika Vojske Jugoslavije iz pešadijskih i specijalnih jedinica, tako da je linija fronta stabilizovana 19. aprila i nije bilo većih pomeranja do kraja rata.

Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama pet do šest hiljada.

Cilj napadača, OVK, NATO i albanske vojske bio je da se prodre u Metohiju i da se snage Vojske Jugoslavije, do tada maskirane i dobro sakrivene, nateraju na otvorenu borbu u kojoj bi do izražaja došla tehnološka prednost NATO avijacije.

Agresor je uspeo da zauzme teritoriju SRJ svega četiri kilometra u širinu i u dubinu par stotina do hiljadu metara. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života. Jedna je od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske, pa je postala simbol odbrane otadžbine.

Bonus video: SINA SAM PREPOZNAO PO KRSTIĆU, ĆERKU PO LANČIĆU Dragiša i Zorica neutešni i 25 godina posle pogibije dece od NATO bombi

06:38

SINA SAM PREPOZNAO PO KRSTIĆU, ĆERKU PO LANČIĆU Dragiša i Zorica neutešni i 25 godina posle pogibije dece od NATO bombi

(Espreso/Kurir/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.