OBOREN TEMPERATURNI REKORD U SRBIJI TOKOM VIKENDA: Mapa pokazuje šta se to dogodilo s vremenom (FOTO)
Proleće u Beogradu, Foto: Zorana Jevtić

vremenske prilike

OBOREN TEMPERATURNI REKORD U SRBIJI TOKOM VIKENDA: Mapa pokazuje šta se to dogodilo s vremenom (FOTO)

Temperaturni rekordi u martu oboreni širom sveta, pa i u Srbiji

Objavljeno:

Temperaturni rekordi u martu oboreni širom sveta, a Srbija je među zemljama gde je proteklog vikenda bila najveća razlika u odnosu na prosek.

Planeta je postavila rekorde visoke temperature u svakom od poslednjih devet meseci, a mart je izgleda 10 – više lokacija širom sveta zabeležilo je neviđenu vrućinu poslednjeg vikenda u mesecu.

Vrućine tokom vikenda bile su najrasprostranjenije u Evropi, gde su mnoge zemlje postavile nacionalne rekorde visoke temperature za mart.

Klimatske promene izazvane ljudskim faktorom usled sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa podstiču ovu toplinu, uz pomoć klimatskog obrasca El Ninja, piše Washington Post i daje mapu na kojoj su prikazane temperaturne anomalije zabeležene proteklog vikenda.

Primetićete tamni „oblak“ koji pokriva Srbiju, gde je razlika bila i preko 10 stepeni u odnosu na prosek za kraj marta.

U celoj istočnoj Evropi je vreme proteklog vikenda više ličilo na leto nego na rano proleće, a nacionalne rekorde s temperaturom u martu postavile su: Albanija (29,6 C), Belorusija (27,2 C), Hrvatska (29 C), Estonija (21,3 C), Letonija (22,8 C), Litvanija (25,5 C), Moldavija (29,7 C), Poljska (26,4 C). Rekordi visokih temperatura takođe su postavljeni u Grčkoj, Turskoj, Ukrajini i Rusiji.

Letnje vrućine su ovih dana zabeležene i u Aziji, a rekordi su obeležili kraj meseca u delovima zapadne Afrike, Centralne Amerike i tropskim zemljama.

Bonus video:

06:10

VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Nakon stabilnog vremena tokom ovih 10 dana, STIŽE PROMENA

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.