KO JE PAS ZIGI KOJI TRAGA ZA MALOM DANKOM? Spasavao živote u Turskoj, otišao u penziju, a sada se ponovo aktivirao
Pas Zigi traga za Dankom Ilić, Foto: MUP

NESTALA DANKA ILIĆ

KO JE PAS ZIGI KOJI TRAGA ZA MALOM DANKOM? Spasavao živote u Turskoj, otišao u penziju, a sada se ponovo aktivirao

Zigi je belgijski ovčar malinoa, star deset godina

Objavljeno:

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u borskom naselju Banjsko polje, a noćas su se tamo uputili specijalistički timovi MUP, koji su poveli i psa Zigija i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je dete nestalo.

Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa pet terenskih vozila i spasilačkim psom, a potvrđeno je da je u pitanju pas Zigi, koji je postao poznat kada je sa spasilačkim timom MUP u Turskoj pronašao nekoliko nestalih osoba i time im spasio živote.

Zigi je belgijski ovčar malinoa, star deset godina, obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. U MUP-u navode da je prošao osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.

1 / 4 Foto: MUP

Kako su prošle godine rekli u MUP-u, učestvovao je na međunarodnim vežbama u Ljubljani 2017. godine i 2019. godine, kao i u potragama za nastradalim licima u „Tehničko-remontnom zavodu“ – Kragujevac. Aktivno je učestvovao u mnogim pretragama otvorenog prostora za nestalim licima (Zaječaru, Nišu, Valjevu itd.).

Oštenjen je krajem 2014. godine, i dat na poklon Vođi vatrogasne-spasilačke grupe, Miliju Radojeviću, koji je štene poklonio MUP-a za potrebe specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina.

Pas Zigi je nakon Turske i devet godina rada kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, otišao u zasluženu penziju. I dalje se nalazi kod svog nekadašnjeg partnera iz nebrojenih akcija.

– Pas je dobro, još uvek je zdrav i uživa sa nama kod kuće. Nisu ga promenila slava i odlikovanja –rekao je za Danas povodom godinu dana od zemljotresa u Turskoj spasilac Mili Radojević, kojem je Zigi treći po redu pas sa kojim je službovao.

Zigi
Zigifoto: MUP

– Ne ide više sa mnom po terenima, sada živi taj pseći život, kao kućni ljubimac. Gotovo deset godina je bio u službi, to je za neke pse čitav njihov život. Kada smo leteli avionom u Turskoj, njihovim letom, mene i Zigija su izvukli iz ekonomske klase i prebacili u biznis, na posebno mesto, tako je postao popularan – izjavio je Radojević.

Prva osoba koju je naš tim spasao bila je sedamnaestogodišnja devojka, a Zigi je bio taj koji je ukazao gde se ona nalazi. Uskoro je otkrio još jednu živu osobu ispod ruševina.

– Zgrada je bila porušena, u donjem delu bili su tzv. džepovi, elementi gde može da struji neki vazduh i pas može tu da locira miris. Zigi nije odreagovao kao inače, kad oseti miris on laje, pokaže izvor mirisa. Ovaj put nije lajao, ali je dao do znanja da nešto postoji, vraćao se na isto mesto, markirao i njuškao i od mene tražio pomoć. Tu ima mnogo mirisa, od kućne hemije, specifičnog mirisa mrtvih na celoj ruševini, što zbunjuje psa. Ali, poznavajući njega, preneo sam da tu nešto ima, da je neko živ- prisećao se Radojević kako je njegov pas pronašao devojku koja je 108 sati bila pod ruševinama.

Iako je pas Zigi već godinu dana u zasluženoj penziji, zbog potrage za nestalom devojčicom on je ponovo na terenu.

Bonus video:

00:22

VELIKI BROJ POLICAJACA TRAŽI MALU DANKU! Potraga ušla u 19. sat

(Espreso / Danas / B.C / A.L/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.