"VEROVATNO SU PSI NANJUŠILI NEŠTO": Trifunović za Espreso o najnovijim informacijama sa mesta nestanka male Danke
Darko Trifunović, Foto: Dragana Udovičić, Nenad Kostić, Privatna arhiva

"Neke stvari su ovde čudno interesantne"

"VEROVATNO SU PSI NANJUŠILI NEŠTO": Trifunović za Espreso o najnovijim informacijama sa mesta nestanka male Danke

Sa Darkom Trifunovićem, direktorom Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, razgovarali smo o tome kako funkcionišu termovizijske kamere, koliko su pouzdani psi tragači i u kom pravcu će ići dalja istraga

Objavljeno: 15:03h

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora ušla je u treći dan.

Nekoliko pripadnika policije trenutno iskopava prostor ispred pojate gde je devojčica nestala. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag.

Takođe tu je i bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja.

Uprkos obustavljanju terenske potrage za devojčicom, policija i dalje pretražuje celo naselje.

U potragu su bili uključeni dronovi i termovizijske kamere, ali za sada nisu doneli nikakve rezultate jer ni jedan trag za sada nije pronađen.

Sa Darkom Trifunovićem, direktorom Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, razgovarali smo o tome kako funkcionišu termovizijske kamere, koliko su pouzdani psi tragači i u kom pravcu će ići dalja istraga.

- Sama reč kaže- termovizija, znači reaguju na svaki termalni izvor, svaki izvor toplote i tako ga označavaju. Prosečna temperatura ljudskog tela je od 36 do 37 stepeni i faktički u prirodi se odvaja kao takvo i može se primetiti takvom kamerom kamerom i kroz lišće, kroz porozne objekte... Tako da, sama termovizija je jako korisna, posebno noću, kada je smanjena vidljivost, ali i danju. I termovizija se koristi u sadejstvu sa drugima, u ovom slučaju, u sadejstvu sa psima tragačima koji su nezamenjiv faktor, napominje Darko Trifunović za Espreso i dodaje da je interesantno da u ovom slučaju nestanka male Danke psi tragači nisu našli niti jedan trag:

Termovizijske kamere/ ilustracija
Termovizijske kamere/ ilustracijafoto: Filip Plavčić

- To znači da nisu uopšte nanjušli da je devojčica uopšte bila tu, a majka kaže da je ona otišla. Po psima tragačima kao da nije bila tu. Čak i istraga je potvrdila da je devojčice nema. Sa psima tragačima i obučenim ljudima, u ovom slučaju alpinistima, gorskom službom, sa upravom za vanredne situacije MUP-a, termovizija je pomoćno sredstvo da se nađe lice dok je živo.

Darko Trifunović
Darko Trifunovićfoto: Dragana Udovičić

Termovizija, kako kaže naš sagovornik, ne bi dala nikakav znak ako lice, ne daj Bože, nije živo.

- U tom trenutku nema termorefleksa i faktički ne možete koristiti da nađete nekog ko je nažalost preminuo ili istradao na bilo koji način. Recimo, termovizija može da primeti strujne kablove u zidu, kaže Trifunović.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

Stručnjaka za bezbednost smo pitali i da li životinje eventualno mogu da opetaju potragu za nestalom osobom termovizijskim kamerama.

- Ne mogu toliko da ometaju potragu. I životinje daju odraze, a savremene termovizijske kamere spojene su sa vrhunskim sofverima za prepoznavanje oblika i lica. Tako da ako tražite određeno lice, ta termovizija će dati određeno obris ali sofver koji prepoznaje oblike i lice može da vam ukaže na što se to odnosi. Naravno, sve je do kvaliteta snimka same termovizije. Ja imam telefon koji ima termovizijsku kameru i on se koristi za neke male razdaljine do, recimo, deset metara ali profesionalne kamere se koriste za veće razdaljine i one daju precizniji odraz. Međutim, životinje ili su u pokretu i daju obris ili su vrlo kratko stacionirane jer će životinja pre čoveka da nanjuši i krenuće da se udaljava, napominje Trifunović.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: PRINTSCREEN/FACEBOOK

"Verovatno su psi nanjušili nešto"

Trifunović napominje da s obzirom na to da je teren pretražen i da ništa nije pronađeno, istraga će da se usmeri na snimljeno vozilo i ponašanje majke.

- Neke stvari su ovde čudno interesantne, naglašava stručnjak za bezbednost.

Najnovija informacija koja stiže sa lica meste odnosi se na iskopavanje prostora ispred kuće gde je devojčica nestala.

- Verovatno su psi nešto nanjušili čim oni kopaju. Kopaju na određenom mestu.. Ipak, to ne mora ništa da znači. Možda je nešto od ranije ostalo, kaže Trifunović za Espreso i dodaje da je uloga pasa tragača u ovakvim slučajevima ogromna.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:38

LAŽNE INFORMACIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA MOGU LOŠE DA UTIČU NA ISTRAGU! Stručnjak za bezbednost dece na internetu pozvala na oprez

(Espreso/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.