SPASILAC OTKRIO KAKO TEČE POTRAGA ZA NESTALOM DANKOM: "Ovde teren nije pristupačan, pa devojčica nije mogla da..."
Danka Ilić, Foto: Kurir televizija, Damir Dervišagić, Youtube/Zamediatelevizija

potraga za dankom ilić

SPASILAC OTKRIO KAKO TEČE POTRAGA ZA NESTALOM DANKOM: "Ovde teren nije pristupačan, pa devojčica nije mogla da..."

Napominje da su svi u potrazi sa samo jednom nadom, da pronađu devojčicu

Objavljeno: 11:18h

Kiša je konačno, prestala da pada, što značajno olakšava pretragu terena. Malu Danku Ilić (2) tražimo po zonama, prvu smo završili i samo u okviru nje smo prešli do 20 kilometara. Pretražuje se kompletan teren, kružno, 360 stepeni oko mesta gde je poslednji put viđena devojčica. Ovim rečima za "Blic" spasilac Gorske službe spasavanja Dušan Mišić objašnjava kako izgleda potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, koja je nestala u Banjskom polju kod Bora juče u 13.45 sati.

Kako Mišić kaže za "Blic", za Dankom Ilić traga nekoliko stotina ljudi, najviše je pripadnika Žandarmerije, oko 200, spasilaca Gorske službe je 25, a tu su i vatrogasci i drugi pripadnici policije.

- Naša ekipa izašla je sinoć odmah po prijemu poziva o nestanku devojčice. Prvo su izašle ekipe iz borske stanice. i počeli zajedničku pretragu sa MUP-om Srbije, Sektorom za vanredne situacije, Žandarmerijom. Zajedničkim snagama sinoć i noćas oni su pretražili širi deo terena. jutros je došlo smene ekipa. Stigle su i kolege iz stanica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu, nastavljena je opsežna pretraga jutros od 5 sati kada su svi spasioci izašli po zonama pretrage koje su bile podeljene - priča spasilac Dušan Mišić za "Blic".

1 / 7 Foto: Kurir.rs/Damir Dervišagić/Društvene mreže

Napominje da su svi u potrazi sa samo jednom nadom, da pronađu devojčicu:

- Ceo državni kapacitet je na raspolaganju ovde, sve snage maksimalno doprinose. Čini mi se da samo Žandarmerija ima oko 200 pripadnika, naših spasilaca je trenutno na terenu 25, a tu su i vatrogasci.

Mišić navodi da su sa terenom na kojem se traži Danka Ilić, poznat spasiocima stanice iz Bora, ali da ni druge kolege nemaju problem sa njim, jer su dobile sve neophodne kordinate i kreću se pomoću GPS.

Zahtevan teren za dete

Kaže da je teren na kojem su jako zahtevan za dete.

- Teren ima delova koji su eksponiran. Za nas odrasle nije toliko zahtevan, ali je za dete od 2 godine ovo izuzetno jako težak teren. Svi mi koji smo na terenu ispitujemo svaki detalj na njemu - priča Mišić.

Objašnjava kako zapravo izgleda pretraga. Zajedno sa Žandarmerijom, od jutros su već odradili prvu zonu pretrage.

- Nažalost, nismo našli devojčicu. Čeka nas sledeća zona pretrage, tako da idemo iz zone u zonu. Radi se kompletno, kružno, 360 stepeni oko mesta gde je poslednji put viđena devojčica. Samo u prvoj zoni smo prešli do 20 kilometara - napominje Dušan za "Blic".

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Facebook, Damir Dervišagić

Dete može da prođš 9 kilometara kad je idealan teren

On dodaje da po knjizi, dete od 3 do 5 godina, može u najidelnijim uslovima, gde je ravna površina, može da pređe maksimalnio 9 kilometara.

- A ovde teren uopšte nije pristupačan i nije ravan, tako da nije mogla da ode daleko - kaže on.

Spasioci koji su na terenu od jutro su 5 sati, smenu će imati oko 15 časova, pa sve tako dok se Danka Ilić ne pronađe. Sagovornik "Blica" kaže da je, hvala Bogu, sada prestala kiša.

- Sada su mnogo lakši uslovi za pešačenje i za pretragu. Sinoć su bili i helikoprteri MUP-a i dignuti su dronovi, ali nisu uspeli ništa da uoče, tako da se nastavlja potraga češljanjem. Do jutros su na terenu bila i tri naša licencirana psa, koji sada odmaraju i koji će s eopet priključiti potrazi - rekao je Mišić za Blic i napomenuo da je jezero daleko.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Kurir.rs/Damir Dervišagić/TikTok/malaika983

Podsetimo, Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 časova u prigradskom naselju Banjsko polje kod grada Bora. Potraga za devojčicom i dalje traje, a kako su naveli iz policije, a akcija je trajala čitavu noć.

Naime, kako je za "Blic" rekla majka devojčice, ona je bila sa sinom u Banjskom polju kada je devojčica nestala.

- Dete je na sebi imalo ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu, vezanu kosu. Odaziva se na ime, ali ona je još mala, ona još ne priča. Javili su se ljudi da je viđena kod neke zgrade, ali nije tu - rekla je u prvoj izjavi uplašena majka devojčice.

Akciji se priključio veliki broj ljudi

Na terenu su policija, vatrogasci i dobrovoljno-spasilačko društvo. Akciji su se priključili i građani Bora, prijatelji i porodica nestale devojčice.

Danka Ilić i njeni roditelji
Danka Ilić i njeni roditeljifoto: Damir Dervišagić, Društvene mreže

Teren od 6, 7 kilometara pretražen je po nekoliko puta, ali dete nije pronađeno. Kako je Blic pisao iznad Bora nadleće helikopter, što je još jedna u nizu aktivnosti policije koja satima traga za nestalo devojčicom. Policija koja pretražuje teren u potrazi za Dankom zamolila je večeras okupljene građane da se raziđu, kako ne bi ometali pse tragače u potrazi za nestalim detetom.

Prvi put aktiviran "Amber alert" u Srbiji

Podsećamo, zbog nestanka Danke Ilić (2) večeras se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan "amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

- Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone - stigla je sms poruka, a Igor Jurić objasnio je zbog čega neki građani nisu dobili poruku.

Bonus video:

02:06

Komšija koji je možda video devojčicu neposredno pre nego je nestala

(Espreso/Blic/Ljubinka Račić Đokić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.