"SUMNJALO SE I NA DRUGE RAZLOGE NESTANKA, OKOLNOSTI SU POTPUNO NEJASNE": Igor Jurić o potrazi za malo Dankom (2)
Igor Jurić, Foto: Beta / Dragan Gojić

srbija na nogama

"SUMNJALO SE I NA DRUGE RAZLOGE NESTANKA, OKOLNOSTI SU POTPUNO NEJASNE": Igor Jurić o potrazi za malo Dankom (2)

Po samoj prijavi da je dete nestalo, veliki broj pripadnika MUP-a bio je na terenu

Objavljeno:

Nestala devojčica Danka Ilić (2), kojoj se svaki trag gubi od utorka oko 13 časova u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora dok se igrala sa majkom i bratom, nije nađena ni posle celonoćne potrage. Zbog Dankinog nestanka sinoć je po prvi put u Srbiji aktiviran sistem "Pronađi me", popularno nazvan "amber alert", a više od 15 sati za devojčicom tragaju policija, vatrogasci-spasioci, Gorska služba spasavanja, lovci i brojni građani.

- Što se tiče informacija, imamo iste. Ono što je ključno to je da Danka još uvek nije pronađena. Postoje zaista sada razne informacije i dolazi mnogo toga do nas, ali bilo bi neozbiljno da uopšte o tome govorimo dok pre svega službenici Ministarstva unutrašnjih poslova izađu sa nekim zvaničnim saopštenjem. Znajući i vodeći se iskustvom iz potrage za našom devojčicom, moram vam reći da je policija vrlo oprezna na pri davanju bilo kakvih informacija medijima i građanima upravo iz razloga da se bilo šta ne naudi u samoj potrazi i to je nešto što možemo očekivati u nekom narednom periodu - rekao je Igor Jurić u svom uključenju u "Jutro na Blicu".

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Kurir/Damir Dervišagić/Facebook/Printscreen

"Okolnosti su potpuno nejasne"

Dok je skoro cela Srbija sinoć spavala, Bor nije sklopio oči. Potraga za nestalom Dankom Ilić je trajala cele noći, tokom koje je temperatura u Boru i okolini pala na svega 6 stepeni Celzijusa, dok je kiša bila prestala.

- Niko od nas nije prespavao ovu noć, da smo svi bdili čekajući neku informaciju koja će nas obradovati i sada ostaje ta nada da će se to desiti danas - rekao je Jurić i dodao:

- Okolnosti su potpuno nejasne, devojčica od dve godine u vrlo kratkom periodu se izgubila, ali ponavljam iskustvo nam i govori da nestanci dece se često upravo ovako dešavaju, da je u jednom trenutku jednostavno dete izgubiti iz vida i onda kreće pakao - kaže Jurić.

Prvi put aktiviran "Amber alert"

Danka Ilić, Policija
foto: Damir Dervišagić

- Mi smo juče imali priliku da je u roku od nekoliko minuta cela Srbija bila upoznata sa ovim slučajem. Videli ste fotografiju devojčice i sada su zaista gotovo nemoguće da bilo ko u Srbiji ne zna, da nije video, da ne zna za slučaj ove devojčice i to jeste na neki način pomoć u smislu da bilo gde ona bude viđena na graničnim prelazima, ukoliko je recimo slučaj neke otmice ili nešto slično, vrlo teško će bilo koji otmičar uspeti izaći iz zemlje - rekao je Jurić za "Blic" TV i dodao:

- Svi nacionalni mediji su bili uključeni. Dobili ste mobilne poruke. Juče na aerodromu Nikola Tesla takođe na LED ekranima bila objava da je nestalo dete. Na autoputevima ste mogli videti objavu da je devojčica nestala i to je zaista jedan vid borbe protiv ove pošasti - kaže.

Danka Ilić
foto: Društvene mreže

"Sumnjalo se i na neke druge vidove nestanka"

Ističe da su specifične okolnosti u slučaju nestale Danke ilić.

- S obzirom da je dete jako malo i bile su vrlo neizvesne teške okolnosti samog nestanka, policija je bila jako oprezna pri pokretanju samog sistema. Sumnjalo se i na neke druge vidove nestanka i zbog toga se čekalo da prođe taj određeni period da bi oni bili potpuno sigurni da neće ugroziti živo dete. Dakle, pri pokretanju sistema pronađime ključno je da se dodatno ne ugrozi živo dete i zbog toga je prošao jedan protok vremena - rekao je Jurić u "Jutru na Blicu".

Po samoj prijavi da je dete nestalo, veliki broj pripadnika MUP-a bio je na terenu.

- Dakle, više od 200 službenika ministarstva unutrašnjih poslova je gotovo u nekih sat vremena već bilo na terenu i pretraživalo je ceo teren, tako da nije bilo potrebno da se sistem pokrene - kaže.

Danka Ilić
foto: Damir Dervišagić

O primedbama na "Pronađime" sistem

Ističe da postoje stvari koje trebaju da se unapređuju u "Pronađime" sistemu.

- Kasnije kada je sistem pokrenut, imali smo neke primedbe vezano za SMS poruke koje su stizale nekome pre, nekome kasnije, ali morate da znate da je mobilnim operaterima u Srbiji tehnički dostupno da mogu da puste u jednom minutu maksimalno 50.000 SMS poruka. I zbog toga su neki dobili odmah u prvom minutu, a neki su dobili čak i nakon 2-3 sata kašnjenja, ali jednostavno tehnički nije izvodljivo na drugi način da se SMS-om obaveste koje su mobilni operateri - rekao je i dodao:

- Moram da kažem da sve će biti manje bitno kada se dete pronađe i vrati kući život. Dakle, kasnije ćemo analizirati šta treba da se uradi i promeni, doradi, unapredi, ali je sada ključno samo da se dete pronađe. U ovom momentu radimo kako je moguće, ali bez obzira na to mislim da je cela Srbija obaveštena vrlo brzo. Zadovoljan sam time kako je ministarstvo odreagovalo, ali sada naravno ništa neće značiti ako se dete ne vrati kući živo i zdravo. I to je jedna poruka - kaže Jurić.

Danka Ilić, Policija
foto: Damir Dervišagić

"Bilo je upiranja prstom u porodicu"

Apelovao je i na građane da se uzdrže od negativnih komentara upućenih porodici Danke Ilić.

- Bilo je mnogo optuživanja i upiranja prstom tražeći krivce u nekom drugom. Da li je porodica zakazala, da li smo dobro odradili, da li je dobro pokrenuo sistem. To je sada manje bitno. Jako je važno da budemo svi spremni, da pomognemo, da se udružimo, da ne pišemo ružne stvari. To će neko čitati sutra. Porodica, znajući kako sam ja prolazio kroz ove dane, porodica to čita. I kada dodatno solite ranu na jednu otvorenu, ogromnu ranu, to je dodatno otežavajuća okolnost. Uzdržite se, budite podrška, pomozite, dajte pozitivne energije da se ovo dobro reši. Nemojmo sada u ovakvim stvarima, nemoj da se delimo, nemoj da trujemo, nemoj da krivimo nekog drugog. Hajde da damo neki svoj doprinos - zaključio je Jurić u "Jutru na Blicu".,

Prvi put aktiviran "Amber alert"

Zbog nestanka Danke Ilić (2) sinoć se po prvi put u Srbiji aktivirao i sistem popularno nazvan "amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta. Dvogodišnja Danka je nestala tokom jučerašnjeg dana u okolini Bora, a u toku je potraga za njom.

Danka Ilić
foto: Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic

- Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone - stigla je sms poruka, a Igor Jurić objasnio je zbog čega neki građani nisu dobili poruku.

U Srbiji je sistem za hitno obaveštenje javnosti o nestaloj deci "Pronađi me" počeo da radi 25. oktobra. Sistem je implementiran na inicijativu CNZD, po modelu Amber Alert sistema, koji je nastao u SAD 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Prekinut program RTS-a

Program RTS je prekinut i izdato je saopštenje.

- Pronađi me, hitno obaveštenje o nestanku maloletnika - navodi se u saopštenju kojim je prekinut program, a koje je ponovljeno dva puta u razmaku od 10 minuta na Radio televiziji Srbije.

Teren na kom je nestala mala Danka

U blizini terena na kom je nestala mala Danka nalazi se šuma, a prema nezvaničnim informacijama, upravo na tom potezu video ju je jedan čovek. Kako je naš reporter iz Bora javio, reč je o prigradskom naselju koje je poprilično naseljeno, sa dosta stambenih objekata, kuća i zgrada. Međutim, iznad naselja put vodi ka šumi iznad koje je policija podigla dron i pretražuje teren termovizijskim kamerama.

U Banjsko polje došao i Gašić

U utorak uveče u Banjsko polje kod Bora došao je i ministar policije Bratislav Gašić kom su policajci raportirali.

Bonus video: POTRAGA ZA MALOM DANKOM: Aktiviran sistem Pronađi me

00:50

POTRAGA ZA MALOM DANKOM: Kurir na licu mesta, aktiviran sistem Pronađi me

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.