O VUKU TRAJKOVIĆU CELA SRBIJA PRIČA: Bio je na putu za dom za NAPUŠTENU DECU, a sada dobio POSAO u ZDRAVSTVU
Vuk Trajković, Foto: Printscreen / TikTok/ defektologija.rs

DIRLJIVO

O VUKU TRAJKOVIĆU CELA SRBIJA PRIČA: Bio je na putu za dom za NAPUŠTENU DECU, a sada dobio POSAO u ZDRAVSTVU

Vuk Zvuk, kako ga kolege zovu, jer mu najbolje ide terapijski ultrazvuk, istakao je da je jako srećan

Objavljeno:

Tek rođeni Vuk Trajković bio je na putu za dom za napuštenu decu kad su se roditelji predomisli i sina s Daunovim sindromom ipak poneli kući iz bolnice. Ispostaviće se da je taj dan pre 24 leta bio početak puta na kojem će sada naše zdravstvo ispisati istoriju - Vuk je dobio posao za stalno u Institutu za reumatologiju u Beogradu i postao prva osoba s Daunovim sindromom zaposlena u zdravstvenom sistemu Srbije!

Vuk Zvuk, kako ga kolege zovu, jer mu najbolje ide terapijski ultrazvuk, istakao je da je jako srećan.

- Svima želim da budu samostalni i da tako nastave, danas znam da svako može ovo da doživi. Jako sam srećan. Za drugu decu isto tako želim da dobiju rešenje kao i ja - poručio je Vuk u Palati Srbije, gde su mu ugovor o radu na neodređeno uručili ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i doc. dr Predrag Ostojić, direktor Instituta za reumatologiju.

Kockice su se za momka iz Sremčice, koji može biti uzor svima nama, sklopile. Počev od toga da su roditelji, koji nisu ni bili svesni šta je Daunov sindrom, pa prihvatili odmah po rođenju savet doktora da prvenca pošalju u dom, prigrlili svoje dete. Ljubav, podrška i rad s Vukom, koji je u startu bio otpisan - isplatili su se. Završio je osnovnu školu, pa Srednju stručnu "Zaharija Stefanović Orfelin" za fizioterapeuta, gde je ni manje ni više nego bio đak generacije! Čak ga je, kako je ranije govorio Vukov otac Vule, svetska organizacija za sprovođenje inkluzije, koja je pratila njegov razvoj tokom školovanja, zvanično proglasila najnaprednijim detetom na svetu s Daunovim sindromom.

Vuk Trajković
Vuk Trajkovićfoto: Printscreen / TikTok/ defektologija.rs

Danica Grujičić

Način na koji je radio oduševio je sve

Ministarka zdravlja je istakla da je ponosna što učestvuje u ovom istorijskom događaju.

- Prvi put se u zdravstvenom sistemu zapošljava osoba sa Daunovim sindromom. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije - pacijente. Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i evo kako je inkluzija zaživela u Srbiji, pa samo da je za njega, već je ispunila svoju ulogu - istakla je Grujičićeva, kako je RTV preneo pisanje Tanjuga, pa dodala:

- Mnogi roditelji se plaše da decu aktiviraju, da ih pošalju u određene škole da se osamostale, da mogu samostalno da žive i pomažu drugima. Samo se nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je Vuk biti sve više u narednom periodu.

Ponosan je dr Predrag Ostojić na Vuka i kolektiv koji je pomogao da on bude ono što zaista jeste - ravnopravan zaposleni Instituta za reumatologiju. Ističe da je Vuk, uprkos svim poteškoćama i ograničenjima koje Daunov sindrom nosi, uspeo da završi osnovnu, pa srednju stručnu školu, pripravnički staž i položi državni ispit za fizioterapeutskog tehničara, kao i da mu je Institut za reumatologiju omogućio stručno usavršavanje i ovladavanje različitim terapeutskim veštinama.

- Vuk je i za vreme stručnog usavršavanja u Institutu radio puno radno vreme, čak je i ostajao posle toga, iako je ugovor predviđao da radi kraće. Većinu terapijskih procedura sprovodi uz nadzor iskusnih fizioterapeuta ili im pomaže u radu, ali neke procedure može i samostalno da radi. Saznao sam da je dobio nadimak Vuk Zvuk jer najviše voli da radi terapijski ultrazvuk i tu se najbolje snalazi - kaže za Kurir dr Ostojić.

Podrška je, kako ističe, neophodna svakom mladom čoveku, pa i Vuku.

Visoka škola

Sistem ga ne prepoznaje

Ovaj neverovatni mladić mislio je da nema granica i prepreka, pa je upisao i Visoku školu za socijalni rad. Međutim, sistem se isprečio. Iako je odslušao prvi semestar i položio i kolokvijum, pa ispit, morao je da prekine školovanje - gradivo i program bili su preteški, jer nisu prilagođeni osobi s poteškoćama u razvoju.

- Fizioterapeuti koji su neposredno nadgledali njegov rad kazali su mi da je Vuk u prvo vreme bio stidljiv i povučen. Međutim, kolege terapeuti su insistirali da se ne odvaja, da bude s njima na pauzi, da zajedno doručkuju, što mu je pomoglo ne samo da se uklopi u radnu sredinu već da oseća da je među svojima. Siguran sam da je naj taj način postavljen jak temelj za Vukovo maksimalno osamostaljivanje u radu, socijalizaciju, usavršavanje. Ubeđen sam da će Vuk i dalje davati sve od sebe, jer mnogo voli svoj posao i voli da pomaže ljudima - naglasio je dr Ostojić i dodao:

Vuk Trajković
Vuk Trajkovićfoto: Printscreen/Twitter/@100leBgd

- Vuk je uporan, vredan, hoće da uči i beskrajno je dobar čovek, koji ima izraženu crtu humanosti i želju da pomogne ljudima. Zbog toga mislim da je Vuk više nego zaslužio podršku svih nas, svojih kolega, kao i državnih institucija u daljem napredovanju. Lično sam ponosan što sam kao direktor ustanove u prilici da pomognem Vuku da se u najvećoj mogućoj meri ostvari u zanimanju za koje se školovao. Još više sam ponosan na svoje kolege iz Službe za fizikalnu medicinu Instituta za reumatologiju, koji su Vuka bezrezervno primili u svoju sredinu i što mu pomažu u svakodnevnom radu i učenju. Bez njihove nesebične podrške, Vuk sigurno ne bi uspeo da postigne ovo što je u struci postigao. Zato još jednom ističem da sam ponosan na Vuka i sve zaposlene u Službi za fizikalnu medicinu, koji svojom ljudskošću pokazuju da su dostojni svog zvanja i posla kojim se bave.

Bonus video:

01:35

TARNEROV SINDROM: Kako ga na vreme primetiti?

(Espreso/Kurir/Jelena S. Spasić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.