KLIMATOLOG OTKRIO DA LI ĆEMO IMATI SNEG U MARTU ILI MOŽDA APRILU: Proleće nam stiže, ali EVO ŠTA NAS ČEGA
Klimatolog Vladimir Đurđević, Foto: Printscreen/RTS

vreme u srbiji

KLIMATOLOG OTKRIO DA LI ĆEMO IMATI SNEG U MARTU ILI MOŽDA APRILU: Proleće nam stiže, ali EVO ŠTA NAS ČEGA

Đurđević je analizirao projekcije vremenskih prilika u martu, iz nedelje u nedelju

Objavljeno:

Ispratili smo prolećni februar, kažu najtopliji u poslednjih 136 godina, a kakav nas mart očekuje i hoće li, ipak, biti zime i snega, otkriva meteorolog i klimatolog Vladimir Đurđević.

Gostujući u emisiji „Probudi se“, Đurđević je analizirao projekcije vremenskih prilika u martu, iz nedelje u nedelju. Za svaku su kod nas prognozirane temperature više od proseka, pa Đurđević zaključuje da smo sa zimom izgleda završili.

„U principu da. Znam da mnogi misle da će nas možda sačekati bar malo snega u martu, naročito oni koji su zainteresovani za skijanje, ali po aktuelnim prognozama, ono što trenutno vidimo je da ostajemo u toplom režimu, tako da ćemo tokom celog marta imati temperature iznad proseka“, kaže Đurđević, ali napominje da kako se odmiče sa prognozama, šanse su sve manje da će one biti tačne.

lepo vreme, proleće, Beograd
foto: Nenad Kostić

Zato „ostavlja prostor“ i za hladnije dane, mada ne i za neke ozbiljnije padavine

„Na Kopaoniku gde su temperature niže, čak i pored ovih odstupanja noćne temperature će biti ispod nule, pa tamo i postoji šansa da padne sneg. Ali i kad gledamo padavine za narednih nekoliko nedelja, ne vidimo da će biti nekih ozbiljnijih padavina, možda sredinom sledeće nedelje, ali kasnije se ne vidi. Možda ih bude između druge i treće nedelje marta, ali to opet nisu padavine koje bi pomogle da ova skijaška sezona liči na one na koje smo navikli u prošlosti, kad je čak i u aprilu bilo skijanja na Kopaoniku“, ističe Đurđević.

Vladimir Đurđević
foto: Printscreen/RTS

Ipak, izražava zabrinutost zbog kasnog mraza. Na pitanje da li bi sneg mogao da nas dočeka u aprilu, kaže: „To jeste veliki problem, i možemo i treba da strahujemo. Mi još nismo izašli iz tog perioda godine gde može da dođe do pojave mraza čak i u nižim delovima. iako su temperature iznad proseka, može nekoliko dana ipak da dođe do jutarnjih temperatura ispod nule i zbog toga poljoprivrednici treba da budu oprezni i zbog potencijalne zaštite od pojave tog kasnog mraza“, napominje Đurđević.

Dakle u najavi toplo, ali dovoljno nepredvidivo da nema opuštanja. Pogledajte celo gostovanje Vladimira Đurđevića u emisiji „Probudi se“.

Bonus video: BIĆE SNEGA U MARTU, ALI SAMO U OVIM PREDELIMA Meteorolog najavio zahlađenje: Srednji datum za POSLEDNJI SNEG je 21. mart

01:18

BIĆE SNEGA U MARTU, ALI SAMO U OVIM PREDELIMA Meteorolog najavio zahlađenje: Srednji datum za POSLEDNJI SNEG je 21. mart

(Espreso/Nova.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.